Οι ξενοδόχοι ρίχνουν τις τιμές για τους Έλληνες

Στην υιοθέτηση ειδικών τιμολογίων για τον εγχώριο τουρισμό και για όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων, προχωρεί η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), με την προοπτική να τονωθεί η τουριστική κίνηση από Έλληνες επισκέπτες στην περιοχή για τουλάχιστον ένα περίπου μήνα.

Ειδικότερα, για διανυκτερεύσεις στο χρονικό διάστημα 15 Ιουλίου-20 Αυγούστου, η ΕΞΧ, που είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας, θα ανακοινώσει σύντομα τα ακόλουθα ενδεικτικά τιμολόγια για τους Έλληνες τουρίστες: α) για ξενοδοχείο ενός αστεριού 50 ευρώ/ διανυκτέρευση, β) για μονάδα δύο αστέρων 60 ευρώ, γ) για τρία αστέρια 70 ευρώ, δ) για τέσσερα αστέρια 90-110 ευρώ και ε) για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων μέχρι 180 ευρώ/ βραδιά.

Οι τιμές αυτές αφορούν σε δίκλινο δωμάτιο με πρωϊνό για παραμονή τουλάχιστον πέντε ημερών, ενώ μπορούν να συνδυαστούν και με ημιδιατροφή με μικρή επιβάρυνση.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΧ, κ. Γ. Τάσσιο, τα τιμολόγια αυτά κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι πάντα για τους εγχώριους επισκέπτες της περιοχής, ενώ στην Χαλκιδική καταγράφεται γενικά «αντίσταση» στην πτώση των τιμών φέτος, καθώς για τον μαζικό τουρισμό υποχωρούν περίπου κατά 10%, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο, σε σχέση με τα αντίστοιχα στη νησιωτική Ελλάδα.

Πτώση 15%-20%
Αναφερόμενος στη φετινή πορεία του τουρισμού στη Χαλκιδική, η μέχρι πρότινος πολιτική αστάθεια συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση κατά 15%-20% των διανυκτερεύσεων, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα και ο τζίρος των ξενοδοχειακών μονάδων είναι συρρικνωμένος σε διψήφιο ποσοστό, με τις απώλειες να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον περιορισμό των Γερμανών τουριστών.

«Η σεζόν ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 15 Μαΐου και δεν πραγματοποιήθηκαν πολλές προσδοκώμενες κρατήσεις. Η Τουρκία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη Χαλκιδική τη φετινή περίοδο, αλλά και για τα επόμενα έτη, προκειμένου με τις διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας να έρθουν όσοι γίνεται περισσότεροι επισκέπτες από τη γείτονα. Πλέον η σύνθεση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας είναι 80% από τα κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια και 20% από την κεντροδυτική Ευρώπη» επισημαίνει ο ίδιος.

Όσον αφορά στην απασχόληση στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος της ΕΞΧ σημειώνει πως είναι μειωμένη, ενώ υπάρχει και τουλάχιστον μία μεγάλη μονάδα (το Gerakina Beach), το οποίο αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά προβλήματα και δεν άνοιξε καθόλου. Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα επαναλαμβάνεται το «ραντεβού» των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ξενοδόχων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, ενώ στις 18 Ιουλίου λήγει και η μετενέργεια.

Οποιοσδήποτε ξενοδόχος κάνει προσφορές για Ελληνες παραθεριστές, μπορεί να αποστείλει τη διεύθυνση του site του ξενοδοχείου, το e-mail, φωτογραφίες και τις προσφορές στις παρακάτω διευθύνσεις και θα δημοσιεύονται δωρεάν: