Ο αναλυτικός, ήρεμος και τυχερός κ. Παντίτ

Τον Μάρτιο του 2005, λίγο μετά αφότου είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε χάσει το παιχνίδι εξουσίας στη Morgan Stanley, ο Βικράμ Παντίτ έβαλε το παλτό του και χάθηκε στη νύχτα της Νέας Υόρκης για να μην επιστρέψει ποτέ στην τράπεζα που είχε εργαστεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Οι πρώην συνάδελφοί του θυμούνται πως αποχώρησε σχεδόν απαρατήρητος, δίχως δακρύβρεχτους αποχαιρετισμούς ή πικρόχολα σχόλια σε βάρος συναδέλφων. Αυτή η ήπιων τόνων συμπεριφορά έχει χαρακτηρίσει τον κ. Παντίτ από τότε που εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, την πόλη Ναγκπούρ, στην κεντρική Ινδία, για να σπουδάσει στο Columbia University, στη Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ωστόσο, ως διευθύνων σύμβουλος στη Citigroup, τον προβληματικό τραπεζικό όμιλο που διοικεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, οι προσπάθειες του κ. Παντίτ να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα ήταν άκαρπες.

Η καταβαράθρωση της τιμής της μετοχής του ομίλου άσκησε τεράστιες πιέσεις στον ηλικίας 51 ετών κ. Παντίτ ο οποίος έπρεπε να ανακαλύψει τρόπους να σώσει τόσο τη Citi όσο και τη θέση του.

Οι σύμμαχοι του κ. Παντίτ εντός του ομίλου επέμειναν, ευθύς εξ αρχής, πως ήταν σε θέση να οδηγήσει την εταιρεία έξω από την κρίση. «Αν με ρωτάτε αν πιστεύω πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βγάλει τη Citi από τις δυσκολίες θα σας απαντήσω, ναι», είπε ο Στίβεν Φολκ, ο οποίος γνωρίζει τον κ. Παντίτ πολλά χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρίζεται πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος της Citi – η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διασώσει τον όμιλο, χορηγώντας πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους άνω των 300 δισ. δολαρίων, έδωσε τέλος στα σενάρια αλλά και στην προσωπική αγωνία του. «Εχω πολλές σκοτούρες στο μυαλό μου. Αυτή δεν είναι μία από αυτές», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Φίλοι και αντίπαλοι επισημαίνουν πως οι πιο προφανείς αρετές του κ. Παντίτ είναι η οξύνοια και η ήρεμη και επαγγελματική συμπεριφορά του. Ο κ. Παντίτ άρχισε να διδάσκει οικονομικά στο Columbia, και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Οταν προσλήφθηκε στη Morgan Stanley ως σύμβουλος, ο κ. Παντίτ, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει την πρώτη αγάπη του, τη μηχανουργία, κόλλησε το 1983 το μικρόβιο της Wall Street. Οι ικανότητές του τον έκαναν να ξεχωρίσει αμέσως και σύντομα ανέλαβε ανώτατη θέση στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Κέρδισε αμέσως τη φήμη του εμπνευσμένου τραπεζίτη ο οποίος ήταν, συνήθως, ο πιο έξυπνος από τους συναδέλφους του. Και το γνώριζε καλά? Παρά το γεγονός πως θεωρείται ένα από τα αστέρια στην Wall Street, ο κ. Παντίτ αφιερώνει τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο του στη Σουάτι, σύζυγό του την τελευταία 20ετία και τα δύο παιδιά τους.

Ωστόσο, για τους επικριτές του, το κοφτερό μυαλό του κ. Παντίτ και το πάθος του για την ανάλυση έχουν εμποδίσει την εξέλιξή του ως διευθύνοντος συμβούλου.