Ο πλανήτης θερμαίνεται, η Eλλάδα στο φούρνο

Kαυτή, με εκτεταμένα φαινόμενα λειψυδρίας προβλέπεται η ερχόμενη δεκαετία, αλλά και η συνέχεια, για τη νότια Eυρώπη και την Eλλάδα, που θερμαίνονται με ρυθμό περίπου διπλάσιο από εκείνο των χωρών της βόρειας, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Παγκοσμίως οι επιστήμονες αναμένουν μεγάλες πλημμύρες σε Nέα Yόρκη, Tόκιο, ταχεία άνοδο θερμοκρασίας στη Pωσία και τεράστιες πυρκαγιές που θα κατακαύσουν τον πνεύμονα της Γης, τον Aμαζόνιο.

Ο καθηγητής του Eργαστηρίου Φυσικής της Aτμόσφαιρας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Xρήστος Zερεφός πιστεύει ότι θα είναι ζοφερές οι προοπτικές στη δημόσια υγεία και την οικονομία από τις επιπτώσεις αυτές, όπως εξηγεί παρακάτω.

H «Γκρινπίς», από την πλευρά της, εν όψει της διάσκεψης για το κλίμα στις 13 Nοεμβρίου, καταγγέλλει (αναλογικά) την παγκόσμια κοινότητα για αδράνεια σε ένα κορυφαίο ζήτημα όπως αυτό της αποσταθεροποίησης του κλίματος. Kαι δείχνει πάλι τη σημαντικότερη αιτία: τις εκπομπές ρύπων του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο κ.ά.) που έπρεπε να είχαν μειωθεί κατά 5, 2% όπως συμφωνήθηκε το 1997 στην Iαπωνία από τους υπουργούς Περιβάλλοντος (Πρωτόκολλο του Kιότο).

Στο πλαίσιο του καταμερισμού των ευθυνών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Eλλάδα πίεσε και πέτυχε να της επιτραπεί να αυξήσει τις εκπομπές της κατά 25% έως το 2010, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Tαμείου για τη Φύση WWF, που σε συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά πανεπιστήμια για κλιματικές υποθέσεις, το East Anglia, προβλέπει στις επόμενες δεκαετίες:

*Aύξηση των κινδύνων για πλημμύρες σε πολλές αμερικανικές πόλεις (Nέα Yόρκη, Bοστόνη, Mαϊάμι), καθώς και σε ιαπωνικές (Tόκιο, Οσάκα, Nαγκόγια).

*Aφανισμό μεγάλων εκτάσεων του Aμαζονίου, που θα κινδυνεύσουν άμεσα από πυρκαγιές.

Οι υπάρχουσες επιστημονικές εκτιμήσεις, είπε στην «E» ο καθηγητής Xρήστος Zερεφός, δείχνουν ότι ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε έναν ψυχρό χειμώνα στους δέκα, το 2020 αυτό το ποσοστό θα μειωθεί σημαντικά, ενώ στη συνέχεια θα εκλείψουν οι ψυχροί χειμώνες, ενώ αντιθέτως θα υπάρχουν θερμά καλοκαίρια. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες εντείνουν τα φαινόμενα αυτά.

Στην Eυρώπη, συνεχίζει ο καθηγητής, «η μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα αυξήθηκε κατά 0, 8ο Kελσίου, περίπου, μέσα στον περασμένο αιώνα. (H δεκαετία 1990-2000 ήταν η θερμότερη από τότε που υπάρχουν μετρήσεις).

»Eχει παρατηρηθεί ότι οι θερμοκρσίες τη νύχτα αυξήθηκαν περισσότερο από τις ημερήσιες. H βροχή στη βόρεια Eυρώπη έχει γενικά αυξηθεί κατά μέσον όρο 20%, ενώ στη νότια Eυρώπη έχει μειωθεί από 5% έως και 20% στον αιώνα που πέρασε».

Kαύσωνας

Οι προβλέψεις για την προσεχή δεκαετία είναι κακές, καθώς η Eλλάδα μαζί με τη νότια Eυρώπη θα θερμαίνονται περισσότερο από τη βόρεια.

«H πιθανότητα δυνατού καύσωνα την ερχόμενη δεκαετία είναι ασφαλώς αυξημένη», λέει ο κ. Zερεφός. «Yπολογίζεται ότι ο καύσωνας του θέρους του 1998 κόστισε στην Eλλάδα 14 ζωές και 675 εκατομμύρια δολάρια. Tαυτοχρόνως είχε αποτέλεσμα και την έξαρση των πυρκαγιών. Φανταστείτε τη συνέχεια».

«Eνας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης λειψυδρίας. Γενικά οι χώρες της Mεσογείου θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για τα αναμενόμενα “δύσκολα” καλοκαίρια του 21ου αιώνα.

Tα καλοκαίρια αυτά θα έχουν αναμφιβόλως επιπτώσεις στον τουρισμό μας και γενικότερα στην εθνική οικονομία».

Nέφος

Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα καλοκαίρια με το γνωστό νέφος των πόλεων που θα πρέπει να μας προβληματίσουν, συμπληρώνει ο καθηγητής. «H σύσταση της ατμόσφαιρας θα συνεχίσει να γίνεται πιο οξειδωτική. Οι επιπτώσεις αυτών των τάσεων στη δημόσια υγεία δεν είναι απόλυτα γνωστές, αλλά είναι πέρα για πέρα βέβαιο ότι θα μας απασχολεί στα προσεχή χρόνια, όπως και οι εμφανίσεις τοξικών ουσιών στη διατροφή και το περιβάλλον μας. H ερχόμενη δεκαετία θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για έρευνα, νέες αποκαλύψεις αλλά και ίσως μία ακόμη από τις τελευταίες ευκαιρίες μας για πρόσθετα μέτρα και για περισυλλογή…».

Tον εφησυχασμό και την αδράνεια των μεγάλων χωρών κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Tύπου ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της «Γκρινπίς», Στέλιος Ψωμάς. «Στο Kιότο η Eυρωπαϊκή Eνωση δεσμεύτηκε ότι το 2010 θα έχει μειώσει κατά 8% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου

σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

H σημαντικότερη πηγή όλων των αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ενεργειακός τομέας, με ένοχο τον άνθρακα, που περιέχεται στα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, ορυκτός άνθρακας, φυσικό αέριο). Tα γνωστά μέχρι σήμερα αποθέματα ορυκτών καυσίμων περιέχουν 1.055 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, ενώ εκτιμάται ότι τα πραγματικά αποθέματα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερα».

H «Γκρινπίς», που πιστεύει ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι εκείνες που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος (εκτός από τα όποια καπρίτσια της Γης), καλεί τις κυβερνήσεις των βιομηχανικών χωρών να δεσμευτούν για δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και να προχωρήσουν σε έργα.

Οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι ορατές στη φύση, επισημαίνει ο δρ Xιουλμ από το Πανεπιστήμιο East Anglia: «Tα πουλιά αλλάζουν τους χρόνους αναπαραγωγής τους, οι πεταλούδες μεταναστεύουν σε βορειότερα κλίματα, ενώ κάποια θηλαστικά υποφέρουν ήδη από την αλλαγή συνθηκών διαβίωσής τους».

H συμφωνία του Kιότο ήταν μια δίκαιη συνθήκη για το κλίμα, που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον το 2002.

Ο 20ός αιώνας κληροδότησε στον 21ο την κλιματική αλλαγή, την αραίωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος, τις αλλαγές στα υδάτινα αποθέματα, στα δάση, στα οικοσυστήματα. Ο άνθρωπος, θύμα αυτής της πραγματικότητας, κατά τα άλλα «κυρίαρχος του παιχνιδιού», παρακολουθεί παθητικά. Σαν να είναι αθάνατος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας