Πάγκαλος με δώρα

Μέχρι το 2004 η Αθήνα θα μπορεί να καυχιέται για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο πάρκο της Ριζάρη, για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε ένα αγνώριστο Φιξ, για τη ριζικά ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη. Στην Κρήτη, ήδη από του χρόνου το ΥΠΠΟ θα αυξήσει κατά 20 εκ. δρχ. την επιδότηση του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, που θα λαμβάνει συνολικά 50 εκ. δρχ.
Επιπλέον, η αναγκαία επέκταση του Κέντρου (κόστους μεταξύ 263-320 εκ. δρχ.) θα ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ.

Παραπονεμένη δεν θα μείνει και η Θεσσαλονίκη, όχι μόνον γιατί το υπουργικό όραμα την αντιμετωπίζει ως την εν δυνάμει «ισχυρότερη και μεγαλύτερη εστία σύγχρονης τέχνης στα Βαλκάνια», αλλά και γιατί όπως φαίνεται βρέθηκε λύση για το θέμα της παραχώρησης του εργοστασίου της Υφανέτ -με αντίδωρο κτήματα του δημοσίου- προκειμένου να συστεγαστούν εκεί το Κρατικό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Και εκτός όλων αυτών, προγραμματίζεται η επιστροφή του μαθήματος των εικαστικών στα σχολεία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος δεν πήγε με άδεια χέρια να κηρύξει τα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης επιλεγμένων έργων από τη συλλογή του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας του Ρεθύμνου (της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις») στην Πινακοθήκη Πιερίδη. Αντίθετα, μάλιστα, προέβη στις παραπάνω εξαγγελίες μπροστά σε ένα κοινό που συγκέντρωνε πολλούς εκπροσώπους του ελληνικού εικαστικού τοπίου, καλλιτέχνες σαν τους N. Kεσσανλή, X. Pωμανού, Κ. Τσόκλη, Μ. Κατζουράκη, Γρ. Σεμιτέκολο, Γ. Λάππα, Δ. Μυταρά, Δ. Σκουλάκη, Ν. Καναγκίνη, Αλ. Φασιανό, Γ. Λαζόγκα, Αγγ. Σκούρτη κ.ά., τεχνοκριτικούς, γκαλερίστες, εκδότες εικαστικών έργων, συλλέκτες κ.ά., σε ένα κοινό ως εκ τούτου ιδιαίτερης βαρύτητας.

Tο πιο απρόβλεπτο εξ όσων εξήγγειλε ήταν αναμφισβήτητα το θέμα της ανέγερσης του Μουσείου Γουλανδρή. Και ήταν απρόβλεπτο, όχι μόνον διότι ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού είχε υπάρξει στο παρελθόν πολέμιος της ιδέας, αλλά και γιατί από το θάνατο της Ελίζας Γουλανδρή, τον περασμένο Ιούλιο, το ζήτημα αυτό φαινόταν να έχει «παγώσει» οριστικά. Σε πρόσφατη μάλιστα επικοινωνία μας με το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εκπρόσωπος του Δ.Σ. είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει «τίποτε νεότερο. Αν υπάρξει, θα ενημερωθείτε διά δελτίου Τύπου». Και χθες όμως, μετά την εξαγγελία του υπουργού, εκ του Δ.Σ. μάς απάντησαν ότι οι ίδιοι, παρότι «βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το ΥΠΠΟ, δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως». Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πάντως προχθές φαινόταν παραπάνω από αισιόδοξος για την οριστική διευθέτηση του θέματος. Και αργότερα άλλωστε διευκρίνισε πως «βάσει της διαθήκης της Ελίζας Γουλανδρή εξασφαλίζεται τόσο η συλλογή όσο και τα χρήματα για την ανέγερση του μουσείου».

Η έκθεση

Τριακόσια έργα αριθμεί αισίως πλέον η συλλογή του Κέντρου του Ρεθύμνου, που φτιάχτηκε σιγά σιγά και με πολύ κόπο από τη σημερινή διευθύντρια του κέντρου Μαρία Μαραγκού και τον Μπάμπη Μαραγκό. Τα αντιπροσωπευτικότερα εξ αυτών εκτίθενται από προχθές στην Πινακοθήκη Πιερίδη (λ. Ποσειδώνος 29, Γλυφάδα), τοποθετημένα με την επιμέλεια του διευθυντή της Πινακοθήκης Τάκη Μαυρωτά έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένας δημιουργικός «διάλογος» μεταξύ των διαφορετικών γενεών και τάσεων. Εκτίθενται έργα των Τάκι, Ζογγολόπουλου, Κεσσανλή, Κανιάρη, Τσόκλη, Φασιανού, Σεμιτέκολο, Λάππα, Λασηθιωτάκη, Καναγκίνη κ.ά. και σε μια μικρή ξεχωριστή ενότητα έργα του Λευτέρη Κανακάκι.

Η συλλογή ξεκίνησε, όπως είπε η διευθύντρια του Κέντρου Μαρία Μαραγκού, το 1992 «πολύ δειλά σαν μία αρκετά “συγκινημένη” πρωτοβουλία και με την προοπτική να μείνει σε έναν τόπο. Σιγά σιγά μεγάλωσε και μαζί της και οι δραστηριότητες του Κέντρου, με τη συμπαράσταση του Δήμου Ρεθύμνης και του ΥΠΠΟ. Ο θεσμός του πολιτιστικού δικτύου πόλεων μπόρεσε να βοηθήσει σε μία-δύο περιφερειακές περιπτώσεις κι εμείς ίσως να είμαστε μία από αυτές». Η ίδια δεν παρέλειψε βεβαίως να ευχαριστήσει τον υπουργό Πολιτισμού γιατί «τιμά μία μικρή ελληνική πόλη που προσπαθεί να κάνει κάτι», αλλά και γιατί «επιτέλους κάποιος από την πολιτική εξουσία κοιτάζει με αγάπη τη σύγχρονη τέχνη».

Ο οικοδεσπότης της έκθεσης και της βραδιάς Δημήτρης Πιερίδης καταθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό της Πινακοθήκης, που λειτουργεί 20 χρόνια έχοντας φιλοξενήσει άνω των 110 εκθέσεων και των 600.000 επισκεπτών, καλωσόρισε και εκ μέρους του δημάρχου Γλυφάδας την έκθεση αυτή, που «έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και για έναν επιπλέον λόγο: η Κρήτη μεταφέρει αυτή τη σπουδαία συλλογή στη Γλυφάδα σε έναν χώρο που αντηχεί τον κυπριακό παλμό».

Προηγούμενο άρθρο2, 5% + 1, 5% ο πληθωρισμός και συνεχίζει το Νοέμβριο
Επόμενο άρθροΑυστριακός δάκτυλος
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας