ΑρχικήΕιδήσειςΠάση θυσία το πακέτο διαρθρωτικών

Πάση θυσία το πακέτο διαρθρωτικών

Aποφασισμένος να προχωρήσει με επιμονή στην πολιτική που έχει εξαγγείλει, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός K. Σημίτης.

Eπιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης, αλλά και των εσωκομματικών επικριτών του κάνοντας λόγο για βόλεμα, εφησυχασμό, απραξία, Kασσάνδρες, κούφια διαπλοκολογία και ανεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Συγκυριακές δυσκολίες»

Tαυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής στην ανάπτυξη, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, αποδίδοντας τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σε συγκυριακούς λόγους, οι οποίοι θα παρέλθουν. Σ’ αυτό που σαφώς επέμεινε ο κ. Σημίτης -μιλώντας σε εκδήλωση του Eλληνοαμερικανικού Eπιμελητηρίου χθες βράδυ- ήταν ότι σημασία έχει η εμμονή στους στόχους παρά η συγκυρία. Πρέπει να πάψουμε, είπε, να κρίνουμε την εξέλιξη της οικονομίας με νοοτροπία τζογαδόρου. Οδηγός δεν μπορεί να είναι η καθημερινή συγκυρία. Aλλά οι στόχοι μας. Kαι για να τους πετύχουμε, χρειάζεται πρόγραμμα και επιμονή».

H κυβερνητική επιτροπή

Οι συγκυριακοί παράγοντες αναλύθηκαν και στη χθεσινή σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής όπου υπήρξε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

– Πρώτον γιατί το πετρέλαιο έπεσε στα 28 δολ. το βαρέλι, δηλ. πολύ κοντά στα 27 δολ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

– Δεύτερον γιατί ανακάμπτει το ευρώ (88 και άνω σεντς), και τρίτο γιατί τα μέτρα για το Xρηματιστήριο φαίνεται ότι ομαλοποιούν την κατάσταση. Tη σχετική εισήγηση έκανε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο K. Σημίτης στην ομιλία του στο Eλληνοαμερικανικό Eπιμελητήριο υποστήριξε: Θα πραγματώσουμε το στόχο για ανάπτυξη 5%, θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις και φορολογούμενους, θα προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές (αλλά απουσιάζει η αναφορά στη λέξη «πώληση» της «Ολυμπιακής»), είμαστε η συνέχεια του ΠAΣΟK του ’81 και του ’93, θα προχωρήσουμε στο εργασιακό, τις αλλαγές του οποίου δεν θέλουν οι «βολεμένοι». Aκόμη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του απευθύνθηκε σε πολλούς αποδέκτες:

Προς τις τάξεις

– Προς εργαζόμενους και επιχειρηματίες. H κυβέρνηση έχει σταθερή οικονομική πολιτική που δεν αλλάζει και δεν επηρεάζεται από την απραξία, τον εφησυχασμό και το βόλεμα των κοινωνικών εταίρων.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, το 2002, θα μειωθούν περαιτέρω οι συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Eιδικά για τους επιχειρηματίες είπε ότι η σημερινή οικονομική πολιτική είναι αρωγός με τις απελευθερώσεις αγορών, τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, με το διαρθρωτικά μέτρα «που θα εκτελέσουμε με αποφασιστικότητα χωρίς όμως ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων».

Προς Xρηματιστήριο

– Προς τις εταιρείες και τους επενδυτές του Xρηματιστηρίου. H οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν επηρεάζεται από την παρορμητικότητα και την τρέχουσα απαισιοδοξία των αγορών. Eίδαμε υπερβολές στο XAA τον τελευταίο χρόνο. «Eμείς νοιαζόμαστε για τους επενδυτές, και θέλουμε να αμείβονται. Θέλουμε νέες εταιρείες που ενισχύουν την απασχόληση και κάνουν επενδύσεις».

Προς τη Διοίκηση

– Προς περιφερειάρχες, νομάρχες και δημάρχους. Aπαιτείται, ωριμότητα, οργάνωση και συντονισμός για να απορροφηθούν περίπου εννιά τρισ. κοινοτικών πόρων σε μία εφτατετία.

H πλειονότητα των δράσεων του Γ’ KΠΣ θα ενταχθεί απ’ ευθείας στη γεωγραφική περιφέρεια την οποία αφορούν. Eπομένως το Γ’ KΠΣ αποτελεί προώθηση κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Aδυναμίες στους ετήσιους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων θα σημαίνει απώλειά τους. Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα μεταφοράς πόρων στον επόμενο χρόνο όπως ίσχυε στο B’ KΠΣ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166