Παραλύει η Ελλάδα από τη γενική απεργία για τις εργασιακές σχέσεις

Χαρακτήρα καθολικής αντίδρασης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και διαμαρτυρία για τις απολύσεις και τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, λαμβάνει η 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου.

Με την πανελλαδική κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, αναμένεται να μπει «λουκέτο» στον δημόσιο τομέα, ενώ θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, την παιδεία, την υγεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (πρόταση της ΠΟΕΣΥ) κ.λπ.

Κλιμάκωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά τη 2α Απριλίου αν, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, δεν ληφθούν μέτρα για την «ανακοπή του κύματος αμφισβήτησης των εργασιακών, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το μήνυμα αυτό θα στείλουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει την Πέμπτη στις 11.30 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και με το απεργιακό ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί την ίδια ημέρα στη Βουλή.

Τα συνδικάτα επιθυμούν να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους ώστε να καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, στα πρότυπα των πρόσφατων απεργιών στη Γαλλία. Αλλωστε, η οικονομική κρίση που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι απολύσεις εργαζόμενων ή η ελαστικοποίηση του ωραρίου τους και η γενικότερη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση, ευνοούν μια μεγάλη απεργία η οποία θα «παραλύσει» τη χώρα.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, απόφαση που πλήττει περισσότερες από 100.000 γυναίκες, αποτελεί μια ακόμη αιτία για γενική απεργία.

Συμμετοχή

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η απεργία θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με το σύνθημα της ΓΣΕΕ να είναι «όλοι μαζί για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής» και την ΑΔΕΔΥ να κάνει λόγο για «χρεοκοπία της κυβέρνησης και φτώχεια για μισθωτούς και συνταξιούχους».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το απεργιακό δελτίο, αλλά όπως όλα δείχνουν θα «κατεβάσουν ρολά» υπουργεία, εφορίες, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι σε τράπεζες, δήμους και νομαρχίες, στην Ολυμπιακή και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, στα νοσοκομεία, δάσκαλοι και καθηγητές, πιθανότατα οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου, εργάτες σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες κ.λπ.

Ποιοι θα απεργήσουν

  • Υπουργεία, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ
  • Τράπεζες
  • Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ
  • Εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράςΔήμοι και νομαρχίες
  • Δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στον Τύπο
  • Πιθανότατα δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι
  • Πολεοδομίες και Εργολάβοι