ΠΑΣΟΚ: Στον αέρα ο μηχανισμός

«Ημερομηνία έχουμε, υποψήφιους έχουμε, υπολογιστές και χειριστές θα βρούμε, το μόνο πρόβλημα είναι ότι… δεν ξέρουμε πού θα κάνουμε τις εκλογές»! Η φράση ανήκει σε κορυφαίο κομματικό στέλεχος και αποκαλύπτει το βασικότερο από όλα τα προβλήματα της 11ης Νοεμβρίου· αυτό της εύρεσης των χώρων σε όλη την Ελλάδα στους οποίους θα στηθεί ο μηχανισμός υποδοχής των πολιτών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το «κενό» διαπιστώθηκε όταν τα στελέχη του ΟΤΕ που θα στήσει το on line σύστημα για την αποφυγή των διπλοψηφιών έκαναν μια πολύ απλή ερώτηση. «Πού θα τραβήξουμε καλώδια;».

Οι υπεύθυνοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοίταξαν ο ένας τον άλλο. Για το λόγο αυτό σήμερα το μεσημέρι ο κ. Ν. Αθανασάκης κάλεσε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ τους γραμματείς των μεγάλων οργανώσεων ώστε να βρεθεί μια λύση. Θα παραστούν οι γραμματείς της Α’ Αθηνών, των νομαρχιακών επιτροπών της Β’ Αθηνών, της Α’ και Β’ Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού κ. Γ. Ανωμερίτης. Ο «χάρτης» με τα εκλογικά τμήματα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και για τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ειδικά για το τελευταίο θέμα τις ερχόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια να μεταπειστεί η Singular Logic και να αναλάβει το συγκεκριμένο σκέλος του έργου.

Σε ό,τι αφορά στην επιστολή της κ. Αν. Διαμαντοπούλου στον κ. Ν. Αθανασάκη με την οποία του ζητούσε να συγκαλέσει το πολιτικό συμβούλιο για τα οργανωτικά ο γραμματέας του κόμματος διευκρίνιζε χθες σε όσους τον ρωτούσαν πως της απάντησε τηλεφωνικά για τις κινήσεις που γίνονται αλλά και για τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψήφιων προέδρων σε κάθε βήμα. Σε κάθε περίπτωση τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα ερωτήματα παραμένουν περισσότερα από τις απαντήσεις για τη διαδικασία της εκλογής.

Τα προβλήματα
Τι θα συμβεί αν πέσει το on line σύστημα πιστοποίησης; Τι θα γίνει αν ο κόσμος που πάει να ψηφίσει πέσει σε συνωστισμό και αποχωρήσει καταγγέλλοντας παρεμπόδιση; Θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα;

Το μητρώο που θα κλείσει την 1η Νοεμβρίου για να ανοίξει ξανά στις 11 του ίδιου μήνα αμφισβητείται έντονα. Η Χαριλάου Τρικούπη όχι απλά δεν έχει ανακοινώσει «ποιοι πήραν τη δουλειά» αλλά ούτε καν έχει αποδεσμεύσει τα ονόματα των εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Η καθυστέρηση αυτή έκανε δύσπιστους όσους ανησυχούσαν και γι’ αυτό το λόγο ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναβάθμισε την αντιπροσωπία του στη «διακομματική» στέλνοντας την κυρία Τ. Αντωνίου και τον κ. Π. Κουκουλόπουλο. Αν σε αυτά συμπεριληφθεί και η οικονομική στενότητα το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό. Οι υποψήφιοι πρόεδροι στέλνουν τιμολόγια στο γενικό διευθυντή του κόμματος κ. Ρ. Σπυρόπουλο, ο οποίος περιμένει και γι’ αυτό το θέμα εντολές από τον κ. Ν. Αθανασάκη. Η Βουκουρεστίου ζητά «αντίστοιχα μέσα με αυτά του Γιώργου» σε ό,τι αφορά στην τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων του κ. Ευ. Βενιζέλου. Τη σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε εθελοντικά ο κ. Τ. Μπιρσίμ, που έγινε γνωστός από τις συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80.

Debate των αρχηγών
Η διαπλοκή στελεχών με συμφέροντα, οι παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων στο ΠΑΣΟΚ, η υπονόμευση, η ανανέωση, οι διαγραφές και οι προσωπικές στρατηγικές κυριάρχησαν και αυτό το Σαββατοκύριακο στην ατζέντα του κ. Γ. Παπανδρέου. Σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσει τις επαφές του με βουλευτές, αύριο θα δώσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ενώ από Τετάρτη ξεκινά περιοδεία με σταθμούς το Αγρίνιο, την Πάτρα, τον Πύργο και την Καλαμάτα. Η προεκλογική του εκστρατεία θα κορυφωθεί με συγκεντρώσεις εργαζομένων που ετοιμάζουν τα συνδικαλιστικά στελέχη τα οποία τον στηρίζουν.

«Περισσότερο δικαιούνται να κάνουν κριτική όσοι δεν ήταν υπουργοί και σε κορυφαία πόστα από το 1981 μέχρι το 2007 ή κρατούσαν αποστάσεις», απάντησε με αιχμηρό τρόπο από τη Δυτική Ελλάδα όπου περιόδευσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε «καμπάνια ευαισθητοποίησης» των πολιτών και εμφανίστηκε ανοιχτός σε τηλεοπτική αναμέτρηση.

Πραγματοποίησε, ακόμη, άνοιγμα στην κυρία Αν. Διαμαντοπούλου εκθειάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «που είναι ένα επαρκέστατο και άψογο κείμενο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Επόμενοι σταθμοί του θα είναι η Κρήτη, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη όπου θα παραστεί στους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου. Απέναντι στους συνδικαλιστές που υποστηρίζουν το βασικό αντίπαλό του ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα αντιπαρατάξει τη νεολαία, εφόσον αυτή επιλέχθηκε ως το καταλληλότερο κοινό για την κεντρική προεκλογική του ομιλία.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, που περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των οργανώσεων των εργαζομένων στο αμφιθέατρο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Σολωμού. Αργότερα, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα του ΟΛΠ στον Πειραιά.