Περί μυστικών φυλακών της CIA

Την άμεση αντίδραση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, αλλά και της Ρουμανίας και της Πολωνίας προκάλεσε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο γίνεται λόγος για ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στις δύο παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση του ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι – προϊόν πολύμηνων ερευνών – που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (8/6) είναι αποκαλυπτική: όπως υποστηρίζει ο ίδιος, κατά τη χρονική περίοδο από το 2003 έως το 2005 λειτούργησαν σε Ρουμανία και Πολωνία μυστικές φυλακές της CIA, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που άρχισε να ισχύει αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και το οποίο προέβλεπε «την σύλληψη, την κράτηση, ακόμα και τη δολοφονία» υπόπτων τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην Πολωνία κατέληξαν κρατούμενοι «υψίστης σημασίας», όπως ο αυτο-αποκαλούμενος «εγκέφαλος» της 11ης Σεπτεμβρίου Καλίντ Μοχάμεντ και το ανώτερο στέλεχος της Αλ-Κάιντα Αμπού Ζουμπαϊντάχ, ενώ στη Ρουμανία κρατήθηκαν λιγότεροι αλλά όχι μικρότερης σημασίας ύποπτοι.

«Οι δύο χώρες φιλοξένησαν μυστικά κέντρα κράτησης στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος της CIA που εκπονήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» αναφέρει ο ελβετός γερουσιαστής, ο οποίος προσθέτει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Πολωνίας και της Ρουμανίας ήταν ενήμεροι και ότι υπήρξε μυστική συνεννόηση με το ΝΑΤΟ.

Η έκθεση, δεν αναφέρει την τοποθεσία των μυστικών φυλακών, ωστόσο περιγράφει γλαφυρά τις συνθήκες κράτησης των «υπόπτων» σε αυτές: οι κρατούμενοι έμεναν γυμνοί επί εβδομάδες και συχνά ήταν δεμένοι με χειροπέδες στα κελιά τους. Ένας κουβάς χρησίμευε ως τουαλέτα, ενώ η μόνη επικοινωνία για εκείνους που είχαν καταδικαστεί σε τετράμηνη απομόνωση ήταν οι φύλακες, οι οποίοι είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους και δεν μιλούσαν καθόλου.

Τα κελιά παρακολουθούνταν πολλές φορές από κάμερες και συχνά είχαν είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να ακούνε βασανιστικούς ήχους, όπως ροκ ή ραπ και διαστρεβλωμένα εδάφια από το Κοράνι.

Η CIA ανέφερε ότι η έκθεση είναι μεροληπτική και δεν παρουσιάζει τα πραγματικά γεγονότα, ωστόσο δεν διέψευσε την ύπαρξη των μυστικών φυλακών σε ευρωπαϊκό έδαφος, λέγοντας ότι δεν θα μιλήσει ούτε για την τοποθεσία ούτε και για τη λειτουργία των κέντρων αυτών.

Προηγούμενο άρθροNever Gone: Backstreet Boys
Επόμενο άρθροJose Carreras στην Πάτρα
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας