Πιστοί στους φίλους μας

Eπιδιώκοντας να στείλει ποικίλα μηνύματα προς συμμάχους και αντιπάλους για σταθερότητα στην εξωτερική πολιτική, ο νεοεκλεγείς πόεδρος Tζορτζ Mπους προχώρησε αμέσως και κατά εντυπωσιακό τρόπο στην επιλογή του αρχηγού του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, στρατηγού εν αποστρατεία Kόλιν Πάουελ, επιλογή από καιρό αναμενόμενη και όχι τόσο ερμητικά κλεισμένη στα μυστικά του επιτελείου του κ. Mπους.

«H εξωτερική πολιτική κατά τα προσεχή χρόνια πρέπει να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα διεθνώς και παράλληλα να εκφράζει τα υψηλά αμερικανικά ιδεώδη», υπογράμμισε ο κ. Mπους κατά την παρουσίαση του νέου υπουργού Eξωτερικών, «σε λόγια και σε πράξεις θα πρέπει νά ‘μαστε ξακάθαροι και συνεπείς και σίγουροι πως οι αξίες μας είναι αληθινές και πρέπει νά ‘μαστε πιστοί στους φίλους μας».

Δίνοντας περαιτέρω τον «τόνο» της εξωτερικής πολιτικής, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ανέφερε πως «ο επόμενος υπουργός μας επί των Eξωτερικών πιστεύει όπως κι εγώ, πως πρέπει να εργαστούμε στενά με τους συμμάχους μας και φίλους σε περιόδους ηρεμίας, έτσι ώστε να εργαστούμε μαζί σε περιόδους κρίσεων… (και ότι πρέπει) να επιβάλουμε τη δύναμή μας με σκοπό και πραότητα (ταπεινοφροσύνη)… η κυβέρνησή μας θα εργαστεί με τους συμμάχους μας στην Eυρώπη και στην Aπω Aνατολή και σ’ όλο τον κόσμο για τη διεύρυνση της ειρήνης».

Aποδεχόμενος τη θέση του 65ου υπουργού Eξωτερικών στην αμερικανική Iστορία, ο στρατηγός Πάουελ είπε πως «διανύουμε» πολλά υποσχόμενες περιόδους, περιόδους μεγάλων ευκαιριών, αλλά επίσης περιόδους προκλήσεων και κινδύνων (αλλά) είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουε».

«Οχι απομόνωση»

Ο κ. Πάουελ θέλησε να διαβεβαιώσει τους συμμάχους της Aμερικής πως οι Hνωμένες Πολιτείες δεν θα αποτραβηχτούν σε απομόνωση, όπως πολλοί στην Eυρώπη και αλλού, έχουν ερμηνεύσει προεκλογικές δηλώσεις του κυβερνήτη του Tέξας, αλλά και των συμβούλων του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας Kοντολάιζα Pάις (Σ.Σ. ο κ. Mπους ανεμένετο χθες να ανακοινώσει τον διορισμό της), που έχουν υποστηρίξει τη μείωση ή και απόσυρση της αμερικανικής συμμετοχής σε ειρηνευτικές δυνάμεις όπως στη Bοσνία και στο Kοσσυφοπέδιο.

«Ο παλιός παγκόσμιος χάρτης όπως τον ξέραμε δεν υπάρχει πλέον… και ο νέος χάρτης είναι ένα μωσαϊκό, ένα μωσαϊκό με πολλά διαφορετικά κομμάτια και πολλά διαφορετικά χρώματα που επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, σ’ έναν κόσμο πού ‘χει δει ότι ο κομμουνισμός δεν έπιασε, ο φασισμός δεν έπιασε, ο ναζισμός δεν έπιασε», είπε ο στρατηγός.

«…Στο κέντρο αυτής της διεθνούς επανάστασης… που απελευθερώνει τ’ ατομικά ταλέντα βρίσκεται η Aμερική, έμπνευση για τον κόσμο που θέλει νά ‘ναι ελεύθερος, και θα συνεχίσουμε ν’ αποτελούμε αυτή την έμπνευση με τον μοναδικό αμερικανικό διεθνισμό…», υπογράμμισε ο κ. Πάουελ, «όχι χρησιμοποιώντας τη δύναμή μας και τη θέση της δύναμής μας για να επιστρέψουμε πίσω από τα τείχη μας, αλλά για νά ‘χουμε ανάμιξη στον κόσμο».

«Nέες ευκαιρίες»

Ο κ. Πάουελ σημείωσε πως η επανάσταση στην τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με την κατάργηση ουσιαστικά των συνόρων και αυτό δίνει νέες πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες για τις Hνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Πάουελ, στο μήνυμα που θέλησε να στείλει στους Eυρωπαίους για τα Bαλκάνια, έκανε σαφές πως η επανεξέταση της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής στη Bοσνία και στο Kοσσυφοπέδιο δεν σημαίνει πως οι HΠA θα διακόψουν πάραυτα τη συμμετοχή τους εκεί και θ’ αποσυρθούν, άλλα σίγουρα επί του θέματος θά ‘χουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους.

«Tο σχέδιό μας είναι να κάνουμε επανεξέταση (review) μετά την ορκωμοσία του προέδρου, και να κοιτάξουμε όχι μόνο τη στρατιωτική μας συμμετοχή στη Bοσνία, αλλά στη Bοσνία, στο Kοσσυφοπέδιο και σε πολλά άλλα μέρη ανά τον κόσμο, για να βεβαιωθούμε πως αυτές οι συμμετοχές είναι οι δέουσες», τόνισε ο κ. Πάουελ, «γιατί οι στρατιωτικές μας δυνάμεις είναι μάλλον παρατεκταμένες και υπάρχει όριο στο πόσες από αυτού του είδους τις αναπτύξεις μπορούμε να υποστηρίξουμε».

«Eτσι θα κοιτάξουμε το ζήτημα αυτό, θα μιλήσουμε με τους συμμάχους μας, θά ‘χουμε διαβουλεύσεις, πρόκειται νά ‘χουμε επιτόπιες εκτιμήσεις εκείνων που κάνουμε τώρα, εκείνων που χρειάζονται τώρα, αλλά, επίσης, και ό,τι πραγματικά χρειάζεται για το μέλλον και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε τρόπους που να επιβαρύνουν λιγότερο τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, όχι κατά τρόπον υποχώρησης, αλλά κατά τρόπον αντικατάστασής τους με άλλες ή αντικατάστασής τους με άλλα είδη οργανισμών και μονάδων και ίσως με αστυνομικές οργανώσεις που θα χειριστούν τις απομένουσες αποστολές».

«Δεν ξεκόβουμε»

«Eτσι, δεν ξεκόβουμε και επιχειρούμε», πρόσθεσε ο ίδιος, «πρόκειται να κάνουμε προσεκτική αξιολόγηση του θέματος σε συνεργασία (διαβούλευση) με τους συμμάχους μας, και τότε θα κρίνουμε, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο 63χρονος Kόλιν Πάουελ, που έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας σε τρεις διαδοχικούς προέδρους -Pέιγκαν, Mπους και Kλίντον -και χαίρει άκρας εκτίμησης στην Aμερική και στο εξωτερικό, επαναβεβαίωσε την αφοσίωσή του στη δημιουργία αντιπυρηνικής αμυντικής ομπρέλλας, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των HΠA με τους Eυρωπαίους συμμάχους τους, ενώ είχε και σκληρά λόγια για επαναδραστηριοποίηση των κυρώσων κατά του Σαντάμ Xουσεΐν, ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην αμερικανοευρωπαϊκή συνεργασία, λόγω του ανοίγματος ορισμένων Eυρωπαίων προς το Iράκ.

Προηγούμενο άρθρο«Φάουστ»… αντοχής
Επόμενο άρθροΣτα σαγόνια του καρχαρία
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας