Ποδαρικό Δεκεμβρίου με 4, 85%

Θεαματική άνοδο 4, 85% είχαμε χθες στη Σοφοκλέους, με «αθέατους», αλλά εύκολα αναγνωρίσιμους πρωταγωνιστές, τους Eλληνες θεσμικούς επενδυτές, και τους traders που περίμεναν «στη γωνία».

Το ανοδικό ξέσπασμα που από καιρού αναμενόταν, ήρθε κατά την τελευταία ημέρα μιας εξαιρετικά ανησυχητικής και κουραστικής χρηματιστηριακής εβδομάδας, βάζοντας τη Σοφοκλέους με το δεξί στον τελευταίο και κρίσιμο από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών, μήνα του έτους. Το εάν η χθεσινή αγοραστική αντίδραση με τον τζίρο να φθάνει τα 100 δισ. δρχ. μαζί με τα προσυμφωνημένα πακέτα 36 δισ. δρχ., αποτελεί την αφετηρία ενός βραχύβιου όσο και τεχνητού ράλι των τιμών, θα φανεί ασφαλώς περί τα μέσα ή περί το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εάν αντίθετα η χθεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί τη δυναμική απαρχή μιας ουσιαστικής ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου με τη συνδρομή και ξένων κεφαλαίων (που χθες ωστόσο δεν έκαναν τόσο αισθητή την εμφάνισή τους), αυτό είναι κάτι που θα διαπιστωθεί σε βάθος χρόνου, και οπωσδήποτε μετά τις αρχές του νέου έτους.

Δύο σοβαρά άλλοθι για την αλλαγή του έντονα αρνητικού κλίματος προσέφερε η χθεσινή ημέρα: το πρώτο ήταν η αισθητή ανάκαμψη που παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την προχθεσινή σημαντική πτώση του λόγω των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με το χρηματιστήριο της Φρανγφούρτης να δίνει τον τόνο.

Η δεύτερη τυπική αφορμή είναι η διαφαινόμενη λύση στο γόρδιο δεσμό των αμερικανικών εκλογών, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα εξαλείψει ένα στοιχείο αβεβαιότητας από τις διεθνείς αγορές.

Η πραγματική αιτία, όμως, για τη χθεσινή έντονα ανοδική κίνηση συνδέεται με πιο… πρακτικούς λόγους, που δεν είναι άλλοι από τις συντονισμένες αγορές στις οποίες προέβησαν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια των εγχώριων θεσμικών επενδυτών. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς απέδιδαν την πρωτοβουλία των χθεσινών τοποθετήσεων, που εξ αντικειμένου στηρίζει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο την επενδυτική ψυχολογία, σε τραπεζική «ενδοσυνεννόηση» κορυφής με κύριο στόχο να μειωθούν, στο πλαίσιο του δυνατού, οι αρνητικές παρενέργειες από την βαθύτατη κρίση των προηγούμενων ζημιών.

Aλλωστε, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων θα πρέπει να κλείσουν οι ετήσιοι ισολογισμοί με τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών και των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι όπως φάνηκε από τις λογιστικές καταστάσεις του 9μήνου έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από χρηματοοικονομικά έσοδα. Κατά συνέπεια, το κίνητρο ανόδου είναι ισχυρό, έστω και αν περιοριστεί σε μια βραχύβια ανοδική κίνηση μέσω της οποίας θα διαμορφωθούν νέα επίπεδα τιμών (περί της 3.600-3.700, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών), επίπεδα στα οποία κινούνταν ο γενικός δείκτης στις αρχές Nοεμβρίου. Ουδείς αποκλείει βεβαίως ότι τα προαναφερθέντα όρια μπορεί να αποδειχθούν στενά στην περίπτωση που δημιουργηθούν και εμπεδωθούν συνθήκες ουσιαστικής ανάκαμψης της αγοράς.

Το χορό της ανόδου έσυραν χθες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με άνοδο 4, 44% επηρεάζοντας καταλυτικά το γενικό δείκτη που διαμορφώθηκε στις 3.403, 33 μονάδες, ενώ αξιόλογες τοποθετήσεις σημειώθηκαν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με το δείκτη FTSE 40 να αποκομίζει κέρδη 7, 46%. Η Παράλληλη Αγορά ενισχύθηκε κατά 7, 38%, ενώ με κέρδη κοντά στο limit up έκλεισαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών εταιρειών και της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Προηγούμενο άρθροΑπροθυμία Ανάν για Στροβίλια
Επόμενο άρθροΤο μέλλον της οικονομίας και η “εθνική μας μελαγχολία”
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας