Πολύχρωμη παλέτα στο Εθνικό Θέατρο

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς.

Μία επανάληψη κι εφτά νέες παραγωγές, όλες διαφορετικού ύφους και προσανατολισμού, ανοίγουν την αυλαία σε όλες τις σκηνές του Εθνικού, δίνοντας το στίγμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του, Γιάννη Χουβαρδά.

«Ξεκινάμε με μεγάλες προσδοκίες κι ελπίζουμε στην αναγνώριση. Ο φετινός προγραμματισμός του Εθνικού είναι σαν μια παλέτα με υπέροχα χρώματα, που αποτελούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού θεάτρου », σημείωσε στην παρουσίαση του προγράμματος. Ο κ. Χουβαρδάς δήλωσε ότι «προς το παρόν δεν υφίσταται η σκέψη να δημιουργηθεί ένας μόνιμος, σταθερός πυρήνας συντελεστών στο Εθνικό, γιατί έτσι θα αποκλείονταν καταξιωμένοι ηθοποιοί ή και νεότερα ταλέντα. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι εμείς προσπαθήσαμε να συνθέσουμε ένα πρόγραμμα παραστάσεων που να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, από αρχαίο δράμα μέχρι σύγχρονα έργα, από ξένο ρεπερτόριο μέχρι σύγχρονο ελληνικό ή, όπως έχει γράψει και ο Οδυσσέας Ελύτης, θέλαμε να σας δώσουμε μια γεύση αυτού “του κόσμου, του μικρού, του μέγα”».

Τα έργα

Eτσι, στην Πειραματική Σκηνή πρεμιέρα κάνει στις 19/10 «Ο Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ενώ στις 16/11 η «Πλαστελίνη» του Βασίλι Σίγκαρεφ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, στο Παιδικό Στέκι στις 20/10 «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία του ιδίου, στη Σκηνή Κοτοπούλη-REX στις 2/11 «Ο έμπορος του Λας Βέγκας», βασισμένος στο σαιξπηρικό «Eμπορο της Βενετίας», σε σκηνοθεσία Μαρκ Φον Χένινγκ, στο θέατρο Κάππα στις 9/11 «Η κασετίνα» του Καρλ Στέρνχαϊμ, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, στη Νέα Σκηνή και συγκεκριμένα στη Σκηνή Α’ στις 15/11 ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, ενώ στη Σκηνή Β’ στις 23/11 «Η νύχτα των μυστικών» του Aκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Eλλης Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, ο κ. Χουβαρδάς τόνισε ότι «βασική μας μέριμνα είναι να βρεθούν μεγαλύτεροι οικονομικοί πόροι για το Εθνικό, καθώς και να προχωρήσουμε σε κτιριακές επεμβάσεις».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ευχαρίστησε «όλους τους ανθρώπους του Εθνικού που δουλεύουν με αυταπάρνηση, καθώς και τους ηθοποιούς που αποτελούν το απάνθισμα του ελληνικού θεάτρου». Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στην πρόσκληση που είχε ο «Προμηθέας Δεσμώτης» από το Διεθνές Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ, όπου και θα κάνει πρεμιέρα σε δύο βδομάδες, αλλά και από το Φεστιβάλ Φρανκφούρτης.