ΠΡΟΤΑΣΗ νόμου με έμπνευση

ENΟXΛHΣE τον Σημίτη η πρωτοβουλία του άλλοτε στενού του συνεργάτη για «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Σφήνα Tσουκάτου με πρόταση νόμου που υπογράφουν 70!

Θ. Tσουκάτος: Δικής του έμπνευσης ήταν η πρόταση νόμου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Aπό τη Γαλλία ο Σημίτης δεν την απέρριψε, αλλά έδειχνε ενοχλημένος

Λίγες ημέρες μετά την ερώτηση στη Βουλή 61 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια της κυβέρνησης για την «Ολυμπιακή» και πριν λήξει ο θόρυβος που προκάλεσε αυτή η μαζική κίνηση, χθες άλλοι περίπου 70 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απ’ όλες τις εσωκομματικές τάσεις, προκάλεσαν αναταράξεις στην κυβέρνηση και ενόχληση στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας Θεόδωρου Τσουκάτου, κατέθεσαν πρόταση νόμου (σημειωτέον, μόνον η αντιπολίτευση καταθέτει προτάσεις νόμου) με την οποία ζητούν τη θεσμοθέτηση «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» για τους πολίτες εκείνους που έχουν ανάγκη, όπως είναι οι μακροχρονίως άνεργοι ή οι έχοντες ετήσιο εισόδημα μέχρι 800.000 δρχ. ή οι ανίκανοι να εργασθούν κ.λπ.

Δεν το απορρίπτει

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που ρωτήθηκε για το θέμα στη Νίκαια της Γαλλίας όπου βρίσκεται δεν το απέρριψε. Αντίθετα είπε ότι είναι ένα κοινωνικό μέτρο που έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και υπάρχουν ορισμένες σκέψεις για την αντιμετώπισή του. Τόνισε όμως ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ και αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Ωστόσο μπορεί ο Κώστας Σημίτης επί της ουσίας να κάλυψε με τη δήλωσή του την πρόταση, εντούτοις οι πληροφορίες λένε ότι ενοχλήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε το θέμα, δηλαδή με τη συλλογή 70 και πλέον υπογραφών και την κατάθεση πρότασης νόμου, αφού έτσι εμφανίζεται να είναι αντιμέτωπος με τη μισή περίπου κοινοβουλευτική ομάδα του για ένα θέμα το οποίο δεν απορρίπτει, αντίθετα το μελετά και το οποίο άπτεται του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης. Πληροφορίες από τη Νίκαια, όπου βρίσκεται ο Κώστας Σημίτης, απέδιδαν την κίνηση Τσουκάτου στην επιθυμία του να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα και στο γεγονός ότι στις επόμενες εκλογές θέλει να είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, οπότε θέλει να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα.

Eνα μήνα πριν είχε παγώσει

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα είχε απασχολήσει την κυβέρνηση περίπου πριν από ένα μήνα όταν προετοιμαζόταν η Συνδιάσκεψη για την Yγεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Τότε είχαν εκφραστεί σκέψεις να το εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην εκεί ομιλία του. Τελικά αυτές οι σκέψεις δεν υλοποιήθηκαν γιατί επικράτησε η άποψη ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και χρειάζεται μεγάλη και εμπεριστατωμένη μελέτη πριν ανακοινωθεί.

Στις δυσκολίες ρύθμισης του θέματος αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Αναφέρει δηλαδή ότι είναι ιδιαίτερα λεπτό και πολύπλοκο, απαιτεί τεκμηριωμένες μελέτες και επεξεργασία στο σκέλος της τεχνικής εφαρμογής των δημοσιονομικών επιπτώσεων και του προσδιορισμού των δικαιούχων. Το υπουργείο σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της όταν ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία.

Σημειώνεται πάντως ότι το θέμα αυτό είναι από τις πάγιες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Aπ’ όλες τις τάσεις

Πολλοί, ίσως και οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες ανήκουν στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα. Ομως εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι συνέπραξαν σε μια πρωτοβουλία του «στρατηγού» Θ. Τσουκάτου, ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της μειοψηφίας του κόμματος τα οποία στο παρελθόν σε κομματικές διαδικασίες έχουν έρθει σε απευθείας σύγκρουση μαζί του και είναι της επιρροής του Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον οι πιο πολλοί από αυτούς, παρ’ όλο που δεν τους εκφράζει η πρόταση στο σύνολό της, γιατί δεν απαντάει στο πραγματικό πρόβλημα και την ήθελαν ακόμα πιο προωθημένη, την υπέγραψαν συμβολικά, επειδή, όπως είπαν στην «Ε», ήθελαν να συμβολίσουν ότι οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στο σύνολό του ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε κοινωνικά θέματα. Υπάρχουν και εκείνοι όμως που είδαν την πρόταση ως «βούτυρο στο ψωμί τους» και έσπευσαν να την υπογράψουν.

«Mας εγκλώβισε ο Tσουκάτος»

Ομως αργά το βράδυ πληροφορίες από τη Xαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι ήδη αρκετοί βουλευτές μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, τηλεφωνούσαν και εμφανίζονταν μετανιωμένοι που υπέγραψαν, λέγοντας ότι «ο Τσουκάτος τους εγκλώβισε και τους παγίδευσε για ένα θέμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί…». Το θέμα όμως αποκτά και εσωκομματικό ενδιαφέρον, αφού πρωτεργάτης της κίνησης αυτής είναι ο Θεόδωρος Τσουκάτος που έχει περιθωριοποιηθεί από τον πρωθυπουργό όσον αφορά τις αρμοδιότητές του στο κόμμα και με την κίνησή του αυτή δείχνει ότι επιθυμεί, λειτουργώντας ως βουλευτής να τραβήξει, στα άκρα το σκοινί των σχέσεών του με τον πρωθυπουργό…

Tι λέει η πρόταση

Η πρόταση νόμου έχει τίτλο: «Για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα – μέτρο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το κόστος είναι 100 δισ. δρχ. το χρόνο» και προτείνει να υλοποιηθεί από το 2002. Τονίζει επίσης ότι «η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην οποία δεν έχει ακόμη καθιερωθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και ακόμη ότι:

«Στόχος του είναι η στήριξη, οικονομική και κοινωνική, των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας και βρίσκονται στο κατώφλι της περιθωριοποίησης. Απευθύνεται σε Eλληνες υπηκόους ή κρατών-μελών της Ε.Ε., άτομα που ζουν νόμιμα στη χώρα μας και των οποίων το ετήσιο εισόδημα είναι κατώτερο των 800.000 δρχ. Σε κάθε νοικοκυριό ο δικαιούχος είναι μόνον ένα άτομο. Η διάρκεια χορήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια με εξαίρεση τα άτομα που είναι ανίκανα τα εργαστούν».

Ποιοι υπογράφουν

Ορισμένοι από τους υπογράφοντες βουλευτές είναι οι εξής:

Tσουκάτος Θ., Kουράκης Γ., Tσερτικίδης Π., Διαμαντής K., Θωμόπουλος Γ., Aντωνακόπουλος Π., Nασιώκας E., Aθανασιάδης A., Bαθειάς I., Γρηγοράκος Λ., Γεννηματά Φ., Λιντζέρης Δ., Tσουρή E., Σχοιναράκη-Hλιάκη Eυ., Φλώρος N., Σπηλιόπουλος K., Bλασσόπουλος Eυ., Bαϊνάς Γ., Θωμάς Γ., Zήση Pοδ., Φασούλας Π., Bούγιας Σ., Tσίμας K., Aκριβάκης A., Bρέντζος Σ., Παπανικόλας B., Διαμαντίδης Γ., Kοντογιαννόπουλος B., Mακρυπίδης A., Kωνσταντίνου Φ., Mαγκριώτης Γ., Θεοδώρου X., Γκούσκος Δ., Mανίκας Σ., Mάτης Θ., Γιαννακόπουλος Γ., Λοβέρδος A., Kαρχιμάκης M., Σαλαγιάννης N., Θωμά M., Bασιλακάκης B., Δασκαλάκης Γ., Mαλέσιος B., Γικόνογλου M., Tσιόκος X., Στρατάκης M., Tσερτικίδης Π. κ.ά.

Προηγούμενο άρθροΠρωταθλητές στις ώρες εργασίας
Επόμενο άρθροΣτη Θράκη με το νου στο δήμαρχο
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας