Προτεραιότητες, μεγέθυνση και εξωστρέφεια

Χωρίς παρεκκλίσεις συνεχίζει το επιχειρησιακό της σχέδιο η Τράπεζα Κύπρου.

Όπως διαβεβαίωσε χθες ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, η τράπεζα παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία δεν προτίθεται να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό της σχέδιο για την επόμενη τριετία. Ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την εξαγορά της Uniastrum Bank, της ένατης σε μέγεθος δικτύου ρωσικής τράπεζας, μεταξύ των 1.000 τραπεζών της τοπικής αγοράς.

Ο κ. Ηλιάδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι η εξαγορά της Uniastrum Bank θα συμβάλει στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας και Κύπρου. Η ρωσική τράπεζα διαθέτει δίκτυο 222 καταστημάτων με δυναμική παρουσία στη Μόσχα και τις κύριες περιοχές της Ρωσίας, ενώ κατέχει τη 15η θέση στα στεγαστικά δάνεια, την 33η θέση στα καταναλωτικά δάνεια και τη 13η θέση στις καταθέσεις ιδιωτών.

Οπως υπογράμμισε, μεγαλύτερη σημασία από τις επιδόσεις της ίδιας της τράπεζας, η οποία από τον περασμένο Απρίλιο εμφανίζει κέρδη, έχουν οι προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει η ρωσική αγορά. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ στη Ρωσία είναι μόλις στο 2% όταν στην ευρωζώνη είναι 40% και τα καταναλωτικά δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 10% όταν στην ευρωζώνη έχουν ξεπεράσει το 50%.

Ο κ. Ηλιάδης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Uniastrum Bank είναι από τις λίγες τράπεζες στη Ρωσία που οι καταθέσεις ξεπερνούν τις χορηγήσεις και επισήμανε πως πριν πραγματοποιηθεί η συμφωνία εξαγοράς, ελέγχθηκε όλο το δίκτυο της τράπεζας που καλύπτει 42 επαρχίες και όλες τις πόλεις με πληθυσμό πέραν των 600.000.

Με την προσθήκη της Uniastrum Bank στο συγκρότημα, η Τράπεζα Κύπρου θα αριθμεί ένα ισχυρό περιφερειακό δίκτυο 520 καταστημάτων στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Αναφορικά με την επέκταση της τράπεζας στην Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής Γιάννης Σειραδάκης προανήγγειλε ότι μέχρι το 2010 το δίκτυο της Κύπρου θα ξεπεράσει τα 220 καταστήματα, από 145 που διαθέτει σήμερα. Μέχρι το τέλος του έτους ανοίγουν ακόμη 16 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν από 30 καταστήματα το 2008 και το 2009 αντίστοιχα.