Σήμα κινδύνου για τις τράπεζες της Ιταλίας και προβληματισμοί

Η Ιταλία έχει κάνει υπερβολικά λίγα πράγματα τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να μειώσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζές της, δήλωσε χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών.

Η κ. Ντανιέλ Νουί καλωσόρισε την κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τον τραπεζικό τομέα με 20 δισ. ευρώ, ενώ αύριο αρχίζει στην ιταλική Γερουσία η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη διάσωση της Monte dei Paschi και την αποζημίωση μέρους πιστωτών της. Η προειδοποίηση της Νουί συμπίπτει με την απαίτηση της ΕΚΤ από σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών να της υποβάλουν, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τα σχέδια που έχουν καταρτίσει ώστε να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Μία από τις τράπεζες των οποίων τα σχέδια θέλει να δει η Φρανκφούρτη είναι η ιταλική UniCredit, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα βάσει περιουσιακών στοιχείων. Χθες η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό της στην ΕΚΤ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η UniCredit ασφαλώς και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο έχει αποφασίσει να δράσει επιθετικά ώστε να τα αντιμετωπίσει. Σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 13 δισ. ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου, σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα είναι η μεγαλύτερη στα ιταλικά χρονικά.

Η σημασία της συγκεκριμένης κίνησης αναδεικνύεται από το γεγονός πως η κεφαλαιακή επάρκεια της UniCredit είχε υποχωρήσει στα τέλη του 2016 κάτω από το ελάχιστο όριο που της είχε υποδείξει η ΕΚΤ. Το ποσοστό των βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET 1) θα διαμορφωθεί στο 8%, δηλαδή κάτω από το ελάχιστο όριο του 10% (για τη συγκεκριμένη τράπεζα), ανακοίνωσε χθες η UniCredit.

Η υποχώρηση οφείλεται στην περίληψη προβλέψεων 12,2 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, ποσό που είναι καιρό γνωστό στην αγορά, καθώς η UniCredit προχωράει στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 17,7 δισ. ευρώ. Το ποσοστό ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να ανέβει και πάλι πάνω από το ελάχιστο όριο που έχει καθορίσει η ΕΚΤ μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της UniCredit.

Τον Δεκέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Ζαν-Πιερ Μουστιέρ είχε ανακοινώσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση και την πώληση «κόκκινων» δανείων, την απόλυση 14.000 υπαλλήλων και το κλείσιμο 900 υποκαταστημάτων της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση η UniCredit πρέπει να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ανακαλύψει διάφορες αδυναμίες της τράπεζας, μεταξύ άλλων χαμηλό επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, χαμηλή κερδοφορία, μεγάλο ύψος «κόκκινων» δανείων.