ΑρχικήΕιδήσειςΣΕΜΙΝΑΡΙΑ για τον εντοπισμό κομπιναδόρων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ για τον εντοπισμό κομπιναδόρων

Εμπειρία δεκαετιών από κομπίνες σε Γουόλ Στριτ μεταλαμπαδεύεται στη Σοφοκλέους.

Αμερικανοί «ράμπο» διδάσκουν διαφάνεια.

Γνώση και πείρα δεκάδων ετών από τα άδυτα της Wall Street πάνω στις χρηματιστηριακές κομπίνες μεταλαμπαδεύεται στη Σοφοκλέους.

Εισαγγελείς, ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στελέχη του ΣΔΟΕ και των Χρηματιστηρίων Αθηνών και Παραγώγων, αλλά και εκπρόσωποι βαλκανικών χρηματιστηρίων κάθονται στα θρανία για να διδαχθούν μαθήματα διαφάνειας από αμερικανούς «ράμπο».

Βέβαια, τα μαθήματα διαφάνειας έρχονται κατόπιν εορτής, αφού ως γνωστόν για τους εκατοντάδες χιλιάδες «καμένους» επενδυτές, το μεγάλο κόλπο έχει ήδη συντελεστεί στη χώρα…

Κλιμάκιο της Aμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα από προχθές, προκειμένου να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών που κινούνται στο χώρο της κεφαλαιαγοράς. Η Ελλάδα μάλιστα θα αποτελέσει τη βάση για τη διάχυση των μεθόδων καταπολέμησης του χρηματιστηριακού εγκλήματος και σε άλλες χώρες των Bαλκανίων (Αλβανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Σκόπια και Ρουμανία) όπου τα χρηματιστήρια δεν έχουν γνωρίσει ακόμη άνθηση, το θεσμικό τους πλαίσιο είναι ατελές, όπως ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό και στη χώρα μας. Η Αμερικανική Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο ΣΔΟΕ των ΗΠΑ, δηλαδή το IRS, φημίζονται για τη σκληρότητα των μεθόδων που ακολουθούν αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών σε ό,τι αφορά κλασικές μεθόδους χρηματιστηριακών παραβάσεων (σκόπιμες φήμες, χειραγώγηση, εσωτερική πληροφόρηση κ.ά.), όσο βέβαια και σε νέου τύπου κομπίνες που λαμβάνουν χώρα πλέον μέσω του Διαδικτύου. Ουδείς βέβαια αλάθητος και αναμάρτητος, αφού και στην περίφημη Wall Street βασιλεύουν ακόμη φούσκες και συνεχώς αποκαλύπτονται αριστοτεχνικά στημένα κόλπα, με θύματα συνήθως, τους μικροεπενδυτές.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι Αμερικανοί ειδικοί θα μεταλαμπαδεύσουν στους Ελληνες συναδέλφους τους τεχνικές ελέγχου, πρόληψης και καταστολής χρηματιστηριακών παιχνιδιών και έκνομων ενεργειών που μπορούν να εκδηλωθούν σε όλα τα στάδια της λειτουργίας ενός χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, στη διάρκεια του «διδακτικού» προγράμματος που ξεκίνησε ήδη υπό την ομπρέλα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της Σταύρου Θωμαδάκη, τα στελέχη της αμερικανικής SEC θα αναλύσουν ενδελεχώς θέματα όπως οι δημόσιες εγγραφές, η διαφάνεια και τα στοιχεία που υποβάλλουν στις αρχές οι εισηγμένες επιχειρήσεις, οι τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζει η Aμερικανική Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διερεύνηση περιπτώσεων κατάχρησης της αγοράς, θέματα εσωτερικής πληροφόρησης, χειραγώγησης μετοχών, οι οικονομικές απάτες μέσω Διαδικτύου, αλλά και η εμπειρία από τις ακολουθούμενες διαδικασίες εντοπισμού και πρόληψης των παραβάσεων.

Επικεφαλής του κλιμακίου της SEC που ήρθε στην Αθήνα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι οι επίτροποι της SEC Isaac C. Hunt και Paul R. Carey. Ομιλητές επίσης θα είναι και τα στελέχη της SEC, Irene Gutierrez, Jessica Snyder και Robert D. Strahota.

Η επίσκεψη των χρηματιστηριακών «ράμπο» εξ Αμερικής έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει το χαμένο χρόνο στήνοντας, έστω και εκ των υστέρων, ένα θέσμικο δίχτυ ασφάλειας, όχι μόνο για τους επενδυτές της Σοφοκλέους (που έχουν ήδη νιώσει στο πετσί τους από το 1999 τι θα πει ανοχύρωτη χρηματιστηριακή αγορά), αλλά και για τα ξένα κεφάλαια που πρόκειται να έρθουν στην ελληνική αγορά και απαιτούν διαφάνεια και επενδυτική ασφάλεια.

Εδώ και πολύ καιρό, πάντως, στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ήδη εγκύψει στα οικονομικά-φορολογικά στοιχεία χρηματιστηριακών εταιρειών αλλά και ΕΛΔΕ, ενώ μήνες ολόκληρους η τεράστια δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις μετοχές-«φούσκες» μελετάται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Λίγες ημέρες πριν άλλωστε, το ΣΔΟΕ έφερε στην επιφάνεια μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής με φερόμενη ως εμπλεκόμενη εταιρεία την Contalexis ΑXE, ενώ λίγες ημέρες αργότερα τη σκυτάλη πήρε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αποκάλυψε παράνομα παιχνίδια με συναλλαγές πακέτων μετοχών και φερόμενους ως πρωταγωνιστές τους επιχειρηματίες Γ. Μπατατούδη (Intersat), Π. Πανούση (Αττι-κατ) και Κ. Στέγγο (Τεχνική Ολυμπιακή). Από τις αρχές του χρόνου εξάλλου, και σχεδόν κάθε εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει ονόματα και περιπτώσεις επιχειρηματιών ή εταιρειών που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166