Σε δύο μήνες η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Ένα ακόμη «καυτό» ζήτημα, αυτό της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων θα έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος με τις ενδιαφερόμενες επαγγελματικές τάξεις.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου η ΟΚΕ αποφάσισε σε πρώτη φάση την έναρξη διαλόγου μεταξύ των υπουργείων και των επαγγελματικών ομάδων, που θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις της. «Δεν έχουμε πρόθεση να θίξουμε επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα», τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση μάλλον δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις αντιδράσεις, δεδομένου ότι από τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου, προκύπτει ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αμοιβών κάποιων επαγγελματικών ομάδων, επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία και τη δραστηριότητα επιχειρήσεων και πολιτών.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, αναφέρεται σε 90 περιπτώσεις επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Κατ αρχάς ττο «στόχαστρο» των υπουργείων τίθενται οι ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί και οι ορκωτοί λογιστές.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπολουλος έσπευσε να διευκρινήσει ότι «δεν υιοθετούμε απαραίτητα τη μελέτη του ΚΕΠΕ σε όλα τα ζητήματα». Όπως είπε, η γενική αρχή είναι ότι πρέπει να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και το κόστος για τους πολίτες, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης της ύλης για τους δικηγόρους

Ωστόσο, σε ερώτηση για τις υποχρεωτικές παραστάσεις των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, απάντησε ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης του ορίου της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για τη μεταβίβαση των οποίων είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου. Σήμερα, το όριο είναι τα 4,5 εκατ. δρχ.

Αλλα θέματα, που, με βάση τη μελέτη του ΚΕΠΕ θα αποτελέσουν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου είναι τα εξής:

  • Χερσαίες μεταφορές: ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές των στελεχών του υπουργείου Μεταφορών με τους μεταφορείς και εξετάζεται το νομικό πλαίσιο των εταιρικών σχημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο διεθνής ανταγωνισμός. Στην συγκεκριμένη αγορά δεν αντιμετωπίζεται θέμα απελευθέρωσης του καθεστώτος αδειοδότησης, αφού κρίνεται ότι ήδη οι άδειες είναι πολλές.
  • Ταξί: εξετάζεται το καθεστώς παροχής των υπηρεσιών με στόχο την αναβάθμισή τους και των κινήτρων για συγχωνεύσεις και δημιουργία εταιρικών σχημάτων. Επίσης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης αποδείξεων ταμειακής μηχανής από τους οδηγούς ταξί. Οι σχετικές ενέργειες προωθούνται από το υπουργείο Μεταφορών
  • Νομικά επαγγέλματα: Εκτός των υποχρεωτικών παραστάσεων των δικηγόρων, εξετάζεται το καθεστώς λειτουργίας των συμβολαιογράφων, της εισόδου τους στο επάγγελμα, ο τρόπος αμοιβής τους κλπ.
  • Πτωχευτικό δίκαιο: εξετάζεται η ριζική αναμόρφωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς. Σκοπός είναι η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ικανοποίηση των πιστωτών, αλλά και η παροχή δυνατότητας επανένταξης στην αγορά των επιχειρηματιών που καλόπιστα πτώχευσαν.
  • Ένταξη στην αγορά, ΑΕ- ΕΠΕ: θα αναμορφωθεί το σύστημα αδειών και δικαιολογητικών, ώστε να μειωθεί το γραφειοκρατικό κόστος για την έναρξη λειτουργίας των εταιριών. Συγκεκριμένα θα εξεταστεί ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, θα καταργηθούν φόροι υπέρ τρίτων, υποχρεωτικές παραστάσεις δικηγόρων, υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες ανεβάζουν το γραφειοκρατικό κόστος στο 5% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου. Για παράδειγμα τα έξοδα για την έναρξη λειτουργίας μιας ΑΕ με το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των 20 εκατομμυρίων δραχμών οι επιχειρηματίες πρέπει να πληρώσουν 1.000.000 δραχμές.

Στο μεταξύ, με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βουλγαράκης, ζητά να πληροφορηθεί αν έχει και με ποιον τρόπο απασχολήσει την κυβέρνηση το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ο κ. Βουλγαράκης ζητεί επίσης από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καταθέσουν στην Βουλή τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ και να απαντήσουν στο ερώτημα «ποια θεωρεί κλειστά επαγγέλματα η κυβέρνηση».

Στην ερώτησή του ο κ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για «κακόγουστο σίριαλ» με κυβερνητικές διαρροές στον Τύπο, που έχουν «κλονίσει σειρά επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι απειλούν με κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα πυροδοτεί φήμες που παρεμβάλλονται στην αγορά δημιουργώντας στρεβλώσεις».