Σε ποιες μετοχές «χτίζουν θέσεις» οι Ελληνες και τα ξένα funds

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 1.469 μονάδων που πραγματοποίησε στις 9 Μαρτίου μέχρι την Πέμπτη 26/3 όταν έκλεισε στις 1.714 μονάδες (περίπου 16,7%) οφείλεται αφενός στην αφύπνιση των Ελλήνων μικρών επενδυτών λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων των μετοχών και κυρίως λόγω της μείωσης των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και στην επιστροφή των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων και σχημάτων private equities πάνω σε μετοχές του FTSE ASE 20.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές των Ελλήνων μικρών επενδυτών, στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με τη σταδιακή εξάλειψη του μεγάλου επενδυτικού κινδύνου σε τραπεζικούς τίτλους οδήγησαν σε αγορές τραπεζικών μετοχών.

Συναλλαγές

Χαρακτηριστικό της ενεργοποίησης των ιδιωτών επενδυτών ήταν η μικρή αξία συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από τις 9/3 μέχρι και τις 16/3, και που ανέρχονταν στα 95 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση. Σταδιακά, η ενεργοποίηση των ξένων θεσμικών (σε μικρό βαθμό) ανέβασε και την αξία συναλλαγών στα επίπεδα των 150 εκατομμυρίων ευρώ μετά από αγορές που έγιναν σε μετοχές κυρίως του FTSE ASE 20 και επιλεκτικά σε μετοχές του FTSE Mid 40.

Οι εγχώριοι μικροί επενδυτές ενδιαφέρθηκαν αρχικά για μετοχές ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank, ενώ οι τοποθετήσεις συνεχίστηκαν σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, της MIG, του Τιτάνα, της Ελλάκτωρ, της Τράπεζας Πειραιώς, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Ιντραλότ. Οι αγορές αυτές έγιναν κυρίως μέσω των μεγάλων χρηματιστηριακών (Euro­bank ΑΧΕΠΕΥ, Alpha Finan­ce και Πειραιώς Χρηματιστηριακή), ενώ τα τηλέφωνα ξεκίνησαν πάλι να χτυπούν και στις μικρότερες χρηματιστηριακές εταιρείες.

Πώς ξεκίνησαν οι αγορές

Η έναρξη του ελληνικού «bear market» ξεκίνησε μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα διμήνου που εξήγγειλε η Citigroup στην Αμερική. Τα αποτελέσματα αυτά τροφοδότησαν αγορές σε τραπεζικές μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έδιναν την αίσθηση -ή την ψευδαίσθηση κατ’ ορισμένους- ότι τα χειρότερα είχαν ήδη προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Η άνοδος στον Dow Jones μεταδόθηκε γρήγορα στο Λονδίνο και στη Φραγκφούρτη και το Παρίσι, οδηγώντας την άνοδο των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων.

Η άνοδος αυτή άναψε το «πράσινο φως» στα «ελληνικά γραφεία» των ξένων ομίλων στο Λονδίνο για αγορές σε ελληνικές μετοχές.

Η αρχή έγινε με αγορές από τη NBG International (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο), η οποία δέχθηκε και προώθησε εντολές εγχώριων και ξένων επενδυτών από το City για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα αγορές έγιναν και από Morgan Stanley και Μerrill Lynch στο Λονδίνο, ενώ από τη Γερμανία εμφανίστηκαν αγοραστές-πελάτες της Deutsche Bank (παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά είχε ατονήσει το «ελληνικό γραφείο» το τελευταίο διάστημα), ενώ εντολές από τις ΗΠΑ, μέσω Λονδίνου, για αγορές έγιναν και από την Capital.

Τα θετικά αποτελέσματα της Citigroup στην Αμερική οδήγησαν σε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και της αμερικανικής τράπεζας για ελληνικές μετοχές. Έτσι, «στήθηκαν» εντολές από τον αμερικανικό όμιλο στο Λονδίνου για τις «αγαπημένες τους» μετοχές της ΕΤΕ και της Τράπεζας Κύπρου. Θετική για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου εμφανίζεται και η UBS, η οποία προχώρησε επίσης σε αγορές.

Η Capital εμφανίστηκε αγοραστής σε ΟΠΑΠ και ΕΤΕ, ενώ η Merril Lynch συνέχισε την επενδυτική τακτική «καρότο και μαστίγιο» με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, πουλώντας πάνω από τα 19,5 ευρώ. Η προσφορά τίτλων απορροφήθηκε άμεσα από άλλους ξένους θεσμικούς που θεωρούν τον ΟΠΑΠ ως την πλέον «καυτή» ελληνική μετοχή.

Αγορές

Στο Παρίσι ενεργοποιήθηκαν τα επενδυτικά γραφεία της CAAM (Credit Agricole Asset Management) με αγορές σε μετοχές υποδομών (ειδικά για ΕΥΔΑΠ), που ουσιαστικά μεταφράζεται και σε έμμεσο ενδιαφέρον της Suez και τραπεζών, με αγορές μάλιστα και για την Emporiki Bank, η οποία ξεπέρασε με άνεση και αυξημένη εμπορευσιμότητα τα επίπεδα των 5 ευρώ.

Επιλεκτικές αγορές σε ελληνικά τραπεζικά blue chips έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» και από τη BNP στο Παρίσι και την Αθήνα, ενώ από την Ιταλία η Unicredito συνεχίζει να διατηρεί και να αυξάνει θέσεις σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης από τον δείκτη FTSE Mid 40.

Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων για ελληνικές μετοχές φάνηκε ιδιαίτερα και από την αύξηση των εκθέσεων των ξένων θεσμικών γι’ αυτές.

Το κύριο χαρακτηριστικό των εκθέσεων είναι ότι παρά το γεγονός ότι παραμένουν επιφυλακτικές για τις περισσότερες ελληνικές μετοχές και ειδικά για τα τραπεζικά blue chips, αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει προοπτική μεγάλης ανόδου στην περίπτωση που το κλίμα στο εξωτερικό εξομαλυνθεί.