ΑρχικήΕιδήσειςΣε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις δύο καθηγητών

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις δύο καθηγητών

Μπορούν δύο ακαδημαϊκοί που πέρασαν στην πολιτική αφού δοκιμάσθηκαν οι γνώσεις τους και η ευελιξία τους να συγκρούονται μπροστά στον πρωθυπουργό και μάλιστα να ανταλλάσσουν εκφράσεις με… υπονοούμενα; Φαίνεται πως όλα μπορούν να συμβούν όπως αποδεικνύει η αντιπαράθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να βλέπει μπροστά του τον υπουργό Οικονομικών. Θεωρεί πως δεν διαπραγματεύεται επαρκώς και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις φέρεται να τον παρομοιάζει με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αμοιβαία αισθήματα

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών. Θυμίζει, όπως λένε συνομιλητές του, ότι τα 11,5 δισ. περικοπές περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και φέρεται να εκτιμά ότι τώρα ο κ. Βενιζέλος νίπτει τας χείρας του για να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Το βέβαιο είναι ότι οι δύο καθηγητές που καλούνται να συνυπάρξουν στην ούτως ή άλλως πιο δυσάρεστη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης έχουν σημαντικές διαφορές στη φιλοσοφία της αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχοντας γνώση της κατάστασης από τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως η λύση θα έρθει μόνο με πολιτική διαπραγμάτευση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ώστε τα μέτρα να εφαρμοσθούν σε βάθος τετραετίας και να αποτραπεί η διαιώνιση του υφεσιακού κύκλου. Στον αντίποδα ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι τα μέτρα είναι το «κλειδί» για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και φέρεται να εκτιμά πως οι αριθμοί δεν επιτρέπουν περικοπές μόνο από δαπάνες αλλά είναι αναπόφευκτη η περικοπή επιδομάτων και συντάξεων.

«Να παραιτηθώ»

Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών και μέχρι τώρα φροντίζει να σβήνει τις φωτιές. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πει ήδη μια φορά πως «αν το πρόβλημα είμαι εγώ να παραιτηθώ». Μάλιστα στην τελευταία σύγκρουσή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του θύμισε πως και εκείνος από το ίδιο κόμμα προέρχεται και πως υπηρέτησε την κυβέρνηση Σημίτη. Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ελάφρυνε την ατμόσφαιρα αλλά δεν γεφύρωσε τις διαφορές. Ο Γιάννης Στουρνάρας θα είναι το πρόσωπο που θα δέχεται τα πυρά των εταίρων όταν εκείνοι αποφασίζουν να μη χτυπήσουν τον πρωθυπουργό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166