Σε υψηλούς τόνους η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Σε βαρύ εσωκομματικό κλίμα πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στις 10:30, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με θέμα την πορεία προς το τακτικό συνέδριο του Μαρτίου.

Βουλευτές από όλες τις πλευρές ετοιμάζονται να τα πουν «έξω από τα δόντια» και ακόμα και στη Ρηγίλλης προβλέπουν ότι θα επικρατήσουν υψηλοί τόνοι. Καραμανλικοί βουλευτές (μεταξύ των οποίων ο Γ. Κεφαλογιάννης) ετοιμάζονται να επικρίνουν έντονα την τακτική της Ντόρας Μπακογιάννη. Από την άλλη πλευρά, βουλευτές προσκείμενοι στην τομεάρχη Εξωτερικών ετοιμάζονται να θέσουν ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί εσωκομματικά ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς και για την πολιτική τακτική που έχει ακολουθήσει σε σειρά ζητημάτων. Να σημειωθεί άλλωστε ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά την αναγγελία για την ίδρυση κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση στελεχών που κρατούν αποστάσεις κι από τις δύο πλευρές όπως οι: Μ. Λιάπης και Σ. Δήμας, καθώς και η ομιλία του Γ. Βαρβιτσιώτη, οι οποίες θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική τοποθέτησή του:

  1. Θα υπογραμμίσει ότι στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις και οι θέσεις που θα κατατεθούν από όλες τις πλευρές.
  2. Θα επισημάνει ότι οι συνεδριακές διαδικασίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο που ορίζει το καταστατικό και
  3. Θα περιγράψει τη διάθεσή του για ένα κόμμα ανοιχτό και σύγχρονο, χωρίς όμως να ανοίξει όλα τα χαρτιά του.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, θα επικεντρωθεί στη δευτερολογία του, όπου ανάλογα και με το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δηλώσει διατεθειμένος να δεχθεί την κριτική και προτάσεις που θα κατατεθούν, τις οποίες θα εντάξει στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση το καταστατικό, απορρίπτοντας την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για εκλογή συνέδρων απευθείας από τη βάση και για πολιτική συμφωνία στη βάση της οποίας θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση θα απουσιάζει ο Κ. Μητσοτάκης, συνεργάτες του οποίου επαναλαμβάνουν ότι «ο επίτιμος συμμετέχει σε κομματικές διαδικασίες μόνον εφόσον συζητούνται κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Texnologia.Net, την Κυριακή το πρωί Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη είχαν συνομιλία στη Ρηγίλλης, πριν μεταβούν στο Πεντάγωνο για τη συνάντησή τους με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Πάντως και οι δύο πλευρές, επιμένουν ότι συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα των βλημάτων εξασθενημένου ουρανίου.

Τη Δευτέρα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Συνεδρίου υπό τον Τζ. Τζαννετάκη και συζήτησε την κατανομή των αρμοδιοτήτων, καθώς και τις ημερομηνίες του συνεδρίου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζαννετάκης έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για προσέγγιση με τον Γιώργο Σουφλιά.