Σταυρόλεξο για καλούς …τραπεζίτες τα επιτόκια του ευρώ

Την Τετάρτη θα αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αν θα μειώσει τα επιτόκια του ευρώ, ικανοποιώντας τις αγορές αλλά και την πλειοψηφία των αναλυτών, ή θα διατηρήσει μία μοναχική πολιτική σταθερών επιτοκίων για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αντίθετα με τις κεντρικές τράπεζες του υπόλοιπου κόσμου, εν μέσω της παγκόσμιας πλέον οικονομικής επιβράδυνσης.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το μέγεθος μίας πιθανής μείωσης, με την ήπια εκδοχή του 0,25% να φαίνεται επικρατέστερη, ενώ η εντυπωσιακότερη του 0,5% είναι ο κρυφός πόθος των κεφαλαιαγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ, κυρίως λόγω της ανησυχίας της για ανάφλεξη νέων πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, δεν ακολούθησε την Fed στην πολιτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων (υπενθυμίζεται ότι η Fed μείωσε κατά 150 μονάδες βάσης τα επιτόκια αναφοράς για το δολάριο από τις αρχές του έτους, δύο φορές τον Ιανουάριο και μία το Μάρτιο από 0,5%).

Ο πληθωρισμός που κατά το 2000 εκτινάχθηκε μαζί με τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από το όριο του 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ, αποτελούσε τον κύριο φόβο για τους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες. Όμως αυτό άλλαξε πρόσφατα, όπως αποκάλυψε και ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΚΤ κ.Τρισέ, και η προσοχή μετατοπίστηκε στην επίδραση της αμερικάνικης επιβράδυνσης στην ευρωοικονομία.

Η χώρα μέλος της ΕΕ που υποφέρει περισσότερο από τη διεθνή συγκυρία είναι η Γερμανία. Την Δευτέρα έξι από τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας μείωσαν την πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας λίγο πάνω από το 2%, ενώ η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει «ανασκευάσει» την δική της εκτίμηση για ανάπτυξη κοντά στο 3%. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώνεται ραγδαία στην κορυφαία οικονομία της ευρωζώνης, πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες 11 χώρες μέλη, εμποδίζοντας την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια τη μείωση της ανεργίας.

Έτσι, η συνάντηση των 18 μελών της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη έχει προδικαστεί κατά πολύ από τις αγορές χρήματος, ως προς την απόφασή της: η μείωση των επιτοκίων του ευρώ για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια θεωρείται σχεδόν βέβαιη, με βάση τα δεδομένα.

Την πίστη αυτή δεν τάραξε ούτε η αναπάντεχη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία το Φεβρουάριο, καθώς μετά από μία σύντομη υποχώρηση που ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων τη Δευτέρα, το ευρώ επέστρεψε γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα. Απομένει λοιπόν να δούμε αν η ΕΚΤ θα ακούσει τους αιτούντες την άμεση μείωση επιτοκίων ή θα συνεχίσει τη μοναχική πορεία της στην διεθνώς επιβραδυνόμενη οικονομική πραγματικότητα.