Στους G20 το πόρισμα Στίγκλιτζ

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε ο Μπ. Ομπάμα να συμπεριλάβει το Φανάρι στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Μετά το τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει παρέμβαση στη σύνοδο των G 20 μέσω του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκ. Μπράουν.

Στη συνάντηση που είχαν στη Βίνια Ντελ Μαρ της Χιλής ο Γ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε για το πόρισμα της επιτροπής Στίγκλιτζ και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά πριν από την έναρξη της συνόδου των ισχυρών του πλανήτη.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει χρήση της ευκαιρίας που είχε να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ζητώντας από τον συνομιλητή του να μεσολαβήσει ώστε ο Μπ. Ομπάμα να συμπεριλάβει το Φανάρι στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στη γείτονα.

Στη διάρκεια της συζήτησης που είχαν για τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Ιράκ, τα Βαλκάνια και τα εθνικά μας θέματα ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούσε μέχρι πρότινος η υπερδύναμη και ξεκαθάρισε πως ως πρωθυπουργός θα κινηθεί επιθετικά στη διπλωματική σκακιέρα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τις διμερείς σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, απέσπασε τη δέσμευση του Τζ. Μπάιντεν πως η νέα αμερικανική διοίκηση θα πολιτευθεί με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι ως ο χωροφύλακας της γης, φράση που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει και στην ομιλία που είχε απευθύνει λίγες ώρες νωρίτερα.

Πίνακας περιεχομένων

Συνάντηση

Στη συνομιλία που είχε με τους Ελληνες δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο υπερατλαντικό του ταξίδι ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε τη λογική βάση του ερωτήματος αν ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Τζ. Μπάιντεν για να συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα.

«Θα έδινα την εντύπωση ότι παρακαλάω, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και όχι δημοσιοσχεσίτες», τόνισε και προέβλεψε ότι «όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή, μόλις καταλάβουν ότι είμαστε σοβαροί και ότι δεν λειτουργούμε αποσπασματικά».

Το επόμενο ραντεβού ήταν με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με τον οποίο ανανέωσαν το ραντεβού τους για το φθινόπωρο στη Ν. Υόρκη, όπου θα συζητηθεί και η ένταξη του κόμματος του προέδρου της Βραζιλίας στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Στην παρέμβασή του, στο συνέδριο που διοργάνωσαν η κυβέρνηση της Χιλής και η βρετανική δεξαμενή σκέψης «Policy Network», ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «πρέπει να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για μία αποτελεσματική, υπεύθυνη και βιώσιμη παγκόσμια διακυβέρνηση» και επισήμανε τις ευθύνες του προοδευτικού πολιτικού κόσμου: «Θα επιτρέψουμε στα χρυσοπληρωμένα στελέχη των τραπεζών -σε αυτούς που σήμερα επιρρίπτουμε τις ευθύνες- να αναλάβουν τη μεταρρύθμιση, ή εμείς, τα δημοκρατικά εκλεγμένα πολιτικά πρόσωπα και θεσμοί, θα αναλάβουμε τις ευθύνες που συνεπάγεται η εκλογή μας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώπιον του Τζ. Μπάιντεν, του Γκ. Μπράουν, του Χ. Λ. Θαπατέρο και άλλων ηγετών.

«Η προοδευτική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα πολιτικές όπως η κρατικοποίηση χρεοκοπημένων τραπεζών ή η δημιουργία ‘κακών τραπεζών’ για την εξάλειψη τοξικών ομολόγων (σ.σ. αν και το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά την Ελλάδα)» προσέθεσε και πρότεινε να συσταθούν νέοι διεθνείς οργανισμοί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, «όπως για παράδειγμα, έναν Παγκόσμιο Οργανισμό Χρηματοπιστωτικό (ΠΧΟ), ή έναν Παγκόσμιο Οργανισμό Ανάπτυξης (ΠΟΑ)».

Σκάνδαλα

Για «παραδικαστικό της Ρηγίλλης» θα καταγγείλει την κυβέρνηση τις ερχόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις μεθοδεύσεις που παρατηρούνται για να μη φθάσουν στη Βουλή τέσσερις καυτοί φάκελοι: Ομόλογα, Βατοπέδι και άγονες γραμμές (υποθέσεις Μανούση και δημάρχου Τήλου).

Στα κείμενα που έχουν ήδη ετοιμάσει οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου γίνεται λόγος για βαριά παραβίαση του Συντάγματος και αποδίδονται ευθύνες στους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν την ευθύνη χειρισμού των επίμαχων φακέλων.