Στο τραπέζι το ενδεχόμενο αλλαγής διοίκησης στον ΟΠΑΠ

Το ενδεχόμενο αλλαγής διοίκησης στον ΟΠΑΠ έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο, με δεκάδες υποψήφια ονόματα εν δυνάμει διαδόχων του κ. Γ.Σπανουδάκη να φθάνουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα γραφεία των σχετικών με το οργανισμό υπουργείων (Οικονομικών και Παιδείας-Πολιτισμού).

Αν και κάποιοι θεωρούν ότι οι σχέσεις του κ. Σπανουδάκη με τη νέα κυβέρνηση είναι πολύ καλές και δεν πρόκειται να ζητηθεί η αποχώρησή του, κάποιοι άλλοι το θεωρούν αυτονόητο και αναμένουν από το Σεπτέμβρη τη σύγκληση σχετικής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ είναι η πιο κερδοφόρα κρατική ?ακόμη- εταιρεία που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς επίκειται μεγάλο σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσω των VLT’s («φρουτάκια) αλλά και την επέκταση στα λαχεία μέσω του σχετικού διαγωνισμού.

Πίνακας περιεχομένων

Αποκρατικοποίηση

Ταυτόχρονα ανοιχτό είναι και το θέμα της αποκρατικοποίησής του για το οποίο επίσης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένται η εισήγηση του εισαγγελέα για το προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εκδικάστηκε στις 13 Ιουνίου. Η εισήγηση αυτή θεωρείται κρίσιμη για την ισχύ του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και την εκτίμηση της αποτίμησης της δραστηριότητάς του και επομένως και της αποκρατικοποίησής. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την αποκρατικοποίηση αναμένεται να ληφθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ βρίσκεται αρκετά ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Από την άλλη, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό εξέφρασε την ?προσωπική όπως επισήμανε- άποψη ότι «ο ΟΠΑΠ δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθεί». Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο ΟΠΑΠ αποφέρει στο δημόσιο έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα μπορούσε να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Ο υφυπουργός τόνισε ότι μόνο αν το τίμημα είναι πολύ μεγάλο (π.χ. τα προβλεπόμενα κέρδη της επόμενης επταετίας) θα πρέπει να πωληθεί ο ΟΠΑΠ.

Στο μεταξύ, η εταιρεία προχωρεί τα τέσσερα βασικά projects (Live Betting, VLTs, είσοδος στο διαδίκτυο και διαγωνισμός για τα Κρατικά Λαχεία) που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2012 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικά τόσο λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος EURO, που λαμβάνει χώρα σε Πολωνία και Ουκρανία, όσο και λόγω της εισαγωγής του ζωντανού στοιχηματισμού μέσω των πρακτορείων του. Η διοίκηση εκτιμά πως με την κίνηση αυτή θα αυξηθούν οι τζίροι από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα εισπράττουν οι πράκτορες, θα ανέρχεται στο 8%, όσο δηλαδή ισχύει και για το «κλασικό».

Πάμε Στοίχημα

Η εισαγωγή των VLT’s έχει μεταφερθεί για τις αρχές του 2013 καθώς αναμένονται εγκρίσεις από την Ε.Ε. Στο γ’ τρίμηνο του 2012 τοποθετείται χρονικά η είσοδος του ΟΠΑΠ και στο Internet για τα υφιστάμενα παιχνίδια του, ενώ για τα Λαχεία αναμένεται σύντομα να δοθεί το «πράσινο φως» από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.