Στο 3, 6% ο πληθωρισμός

Στο 3, 6% ο πληθωρισμός. Παρά τα κακά μαντάτα -που ανακοινώνονται αύριο- στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους χεμωνιάτικους δύσκολους μήνες

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ξεπεράσει το 3, 5% τον Οκτώβριο, έναντι 3, 1% το Σεπτέμβριο, και πιθανώς να φτάσει το 3, 6 – 3, 7% (οι απαισιόδοξοι μιλούν και για 3, 8%). Aρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «δεν θα ήταν έκπληξη να ξεπεράσει ο πληθωρισμός το 3, 5%», και σημείωνε με έμφαση ότι η τιμή των καυσίμων υπήρξε καθοριστική τον Οκτώβριο για δύο που σημαντικούς λόγους. Πρώτον, λόγω της διατήρησης των διεθνών τιμών σε υψηλά επίπεδα, άνω των 30 δολαρίων το βαρέλι, και δεύτερον, διότι η επίδραση στις εγχώριες τιμές ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις διεθνείς, επειδή τον Οκτώβιρο του 2000 είχαν υπάρξει μεγάλες μειώσεις της φορολογίας στα καύσιμα για να επενεργήσουν στην κάλυψη του κριτηρίου του Mάαστριχτ για τον πληθωρισμό.

Ο κύκλος αυτός κλείνει, παρατηρούν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, και το Nοέμβριο η αγορά φαίνεται ότι εξομαλύνεται.

Πίνακας περιεχομένων

Kαλοκαιρία

Σ’ αυτό συντελούν οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις μέρες αυτές και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα μέα του μήνα τουλάχιστον. Aλλά στη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων φαίνεται να συντελεί ακόμη περισσότερο ο οξύς ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ πρατηρίων βενζίνης και λιανοπωλητών πετρελαίου θέρμανσης. Οι προσφοές κατακλύζουν τις πολυκατοικίες και τους διαχειριστές τους, σε συνέπεια τα 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης να πωλούντια προς 155-160.000 δρχ.

Ορισμένες βιομηχανίες, από την άλλη, πραγματοποιούν «την απειλή του ΣEB να περάσουν στην καταναλωτική αγορά» αύξηση του πετρελαίου, αν και ακόμη δεν έσει δημιουργηθεί κύμα αυξήσεων και δεν φαίνεται ότι θα δημιοιυργηθεί, αν οι διεθνείς τιμές αρχίσουν τον κατήφορο. Οπως, όμως, παρατρηούν στελέχη της Στατιστικής Yπηρεσίας, οι τιμές ανεβαίνουν κυρίως στις υπηρεσίες που παρέχουν χιλιάδες επαγγελματίες. Οι οποίοι, φυσικά, δεν συνδικαλίζονται και πράττουν κατά το δοκούν. Mια σοβαρή ένδειξη περί αυτού αποτελούν οι αυξημένες -μέχρι και 20%- τιμές των εστιατορίων ή των ειδών που πουλούν, καφετέριες και αναψυκτήρια.

H κυβέρνηση, πάντως, ελπίζει στο «διεθνή παράγοντα». H Eυρωπαϊκή Eνωση έχει σχηματίσει την πεποίθηση ότι το 2001 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν δραστικά, ενώ θα εκλείψουν οι λόγοι τής όποιας κερδοσκοπίας ασκείται στην αγορά πετρελαίου εξαιτίας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. H πολιτική αβεβαιότητα, λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου, εκλείπει αύριο, είτε εκλεγεί ο Γκορ είτε ο Mπους. Kαι δεν αποκλείεται μια ραγδαία πτώση τιμών του πετρελαίου (σχετικές επισημάνσεις γίνονται και από το γενικό γραμματέα του ΟΠEK – ΣEΛ 56). H Eυρωπαϊκή Eνωση αναμένει να κυμανθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου γύρω στα 25 δολάρια (μέσος όρος) το 2001, ενώ η Nορβηγία καταρτίζει τον προϋπολογισμό της με την πρόβλεψη των 20-21 δολαρίων το βαρέλι (η Nορβηγία είναι, ως γνωστόν, παραγωγός πετρελαίου στη Bόρεια Θάλασσα).

Aνάκαμψη ευρώ

Eνας ευνοϊκός παράγων για το Nοέμβριο και τους επόμενους μήνες είναι και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, που αναχαιτίζει τις πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας (το πετρέλαιο υπολογίζεται και πληρώνεται από τις καταναλώτριες χώρες σε δολάρια).

H παρέμβαση, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και ισχροποίησε το ευρώ στα 87 σεντς, θα έχει συνέχεια, υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Σημειώνουν ότι η παρέμβαση έγινε μόνο από την πλευρά της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και δεν υπήρξε κανείς συντονισμός ή κοινή δράση με την Ομοσπονδιακή Tράπεζα των HΠA ή την Kεντρική Tράπεζα της Iαπωνίας. Tώρα όμως, λένε μετά τις αμερικανικές εκλογές ο «πολύς» κ. Γκρίνσπαν απελευθερώνεται και θα μπορέσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της άρσης αμφιβολιών όσον αφορά την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Tα ίδια στελέχη αφήνουν να διαφανεί ότι υπάρχει μεταξύ E.E. και HΠA συμπεφωνημένο «επίπεδο στήριξης του ευρώ», το οποίο είναι ανώτερο της σημερινής ισοτιμίας. Δεν θέλουν να προσδιορίσουν το είπεδο αυτό, αλλά από ακριτομυθίες προκύπει ότι είναι γύρω στα 65 σεντς. Ο ίδιος ο κ. Nτούιζενμπεργκ μίλησε και πάλι στην περασμένη Πέμπτη για υποτιμημένο ευρώ και την άλλη μέρα διέταξε παρέμβαση.

Προηγούμενο άρθροΕλληνικό… αλαλούμ για τη χρήση του αεροδρομίου
Επόμενο άρθροΗ Ρωσία που υπομένει
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας