ΣΥΜΦΩΝΙΑ των υπουργών Οικονομικών στο ΕΚΟΦΙΝ. ΦΟΡΟΣ 15-20% ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόφωνη απόφαση χθες του ECΟFIN.

Θα φορολογούνται και τα ομόλογα.

Με 15% τα τρία πρώτα χρόνια και με 20% στη συνέχεια, ενώ καταργούνται σταδιακά άλλοι 60 φόροι

Τελικά, τα κατάφεραν στο ΕΚΟΦΙΝ να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της ενιαίας φορολόγησης των κερδών από την αποταμίευση και κυρίως τη φορολόγηση των κερδών από ομόλογα.

Οι Δεκαπέντε συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες να φορολογηθούν τα κέρδη από τις αποδόσεις ομολόγων με 15% για τα πρώτα τρία χρόνια, από τη στιγμή της έναρξης της Οδηγίας και με 20% στη συνέχεια. Αυτό βέβαια αφορά τα ομόλογα που θα εκδοθούν μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας.

Το δεύτερο σημείο συμφωνίας είναι, να παρακρατείται το 25% του συνολικού αυτού φόρου στη χώρα που γίνεται η επένδυση και το 75% του φόρου να αποδίδεται στη χώρα από την οποία προέρχεται ο επενδυτής.

Διευκρινίσθηκε μάλιστα ότι η φορολογία αυτή περιλαμβάνει και τα κέρδη των επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες επενδύουν τόσο σε ομόλογα όσο και σε μετοχές. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου συμφώνησε και υποστήριξε τελικά την πρόταση αυτή, καθώς από την 1/1/2001 η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ.

Το Λουξεμβούργο ήταν η μοναδική χώρα που αρχικά διατηρούσε και στη διάρκεια της συνάντησης τις αντιρρήσεις του αλλά στη συνεχεια ενέδωσε κάτω από την πίεση των δεκατεσσάρων χωρών. Σημειωτέον ότι η εμπλοκή για τη φορολόγηση των ομολογων διαρκεί περίπου 2,5 χρόνια και αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη φορολογική εναρμόνιση.

Οι άλλες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ αφορούν την προώθηση των διαδικασιών ενιαίας φορολόγησης των εταιρειών στην Ε.Ε. αλλα μόνο για τις εταιρείες που θα έχουν εναρμονισθεί με το ενιαίο εταιρικό κατασταστικό της Ε.Ε. ενώ παράλληλα αποφασίσθηκε η σταδιακή κατάργηση μέχρι την 1/1/2003 των 60 περίπου φορολογικών περιπτώσεων στις διάφορες χώρες – μέλη που έχουν εντοπισθεί ως «παράτυπες» και στρεβλωτικές για την ενιαία εσωτερική αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας