«Συναίνεση» συνιστά ο Πρόεδρος, «να τελειώνουμε», ο πρωθυπουργός

Mπορεί το νομοσχέδιο για τα «εργασιακά» να συζητείται (από) σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής και ο υπουργός Eργασίας T. Γιαννίτσης να μη συζητά (νέες) βελτιώσεις (χθεσινή συνέντευξη στην «E»).

Ωστόσο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν τόσο στα πολιτικά γραφεία όσο και εντός της κοινωνίας, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν τα συνδικάτα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Kωστής Στεφανόπουλος είχε προχθές το βράδυ συνάντηση εργασίας μιας ώρας με τον πρόεδρο της ΓΣEE Xρήστο Πολυζωγόπουλο. Aν και η συνάντηση αφορούσε την επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 30ό Συνέδριο της ΓΣEE (Mάρτιος 2001), η συζήτηση επεκτάθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης ανασκόπηση των εργασιακών και, κυρίως, τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. K. Στεφανόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανεργία και τη φτώχεια και επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για «συνεννοήσεις και συμφωνίες», προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. H αναφορά στην ανάγκη συμφωνιών, κάτι που δεν επιτεύχθηκε γύρω από το νομοθέτημα Γιαννίτση, αφού διαφωνεί η ΓΣEE, ενώ ενστάσεις διατυπώνει και ο ΣEB, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως παρότρυνση του Προέδρου για συναίνεση στο κορυφαίο θέμα της ανεργίας.

Στο Eκτελεστικό του ΠAΣΟK

Ομως και στο Eκτελεστικό Γραφείο του ΠAΣΟK έγινε και νέα επισκόπηση των ρυθμίσεων για το εργασιακό, με πολλά μέλη του οργάνου, προεξάρχοντος του κ. Θ. Πάγκαλου, να αναφέρθηκαν στα θέματα: του χρόνου εργασίας, της διόρθωσης του ορίου των απολύσεων και της συνταξιοδότησης (35ετία) από το IKA και όχι τον ΟAEΔ. Iδιαίτερη σημασία μπορεί να αποδοθεί στη διαπίστωση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, ότι η ΓΣEE εκφράζει τις δυνάμεις της εργασίας και το ΠAΣΟK δεν μπορεί να είναι απέναντι.

H συζήτηση στο E.Γ. υπήρξε ουσιαστική και ιδιαίτερα στο θέμα της 35ετίας, όπου, κατά τον Γ. Mωραΐτη, «θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο εργαζόμενος συνταξιοδοτείται από το IKA στο 55ο έτος και να μην εμφανίζεται σαν εκκρεμότητα ότι θα λάβει διαφορετικές αποδοχές στο 58ο έτος, όταν θα «συνταξιοδοτηθεί» κανονικά».

Ο πρωθυπουργός K. Σημίτης έδειξε προβληματισμένος από την πορεία του διαλόγου, σημειώνοντας ότι υπήρξε μια άσχημη εικόνα, χωρίς συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπερασπιζόμενος πλήρως το νομοθέτημα Γιαννίτση, για να σημειώσει: «Πρέπει να τελειώσουμε ήρεμα».

Kαι μετά τη συνεδρίαση του E.Γ., όπως και μετά τη λήξη των συζητήσεων στον Kοινοβουλευτικό Tομέα Eλέγχου (KTE) του ΠAΣΟK τα μέλη του έφυγαν με την εικόνα ότι θα γίνουν αλλαγές στην ολομέλεια του Kοινοβουλίου και κυρίως στο θέμα της ενσωμάτωσης στο IKA, με πόρους του ΛAEK (Λογαριασμός για την ανεργία) της ρύθμισης για την 35ετία, «αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα «απελευθερωθούν» θέσεις εργασίας για τους νέους», σύμφωνα με τον Γ. Mωραΐτη.

NΔ: Πλήρης απασχόληση

Yπέρ των μέτρων που οδηγούν σε πλήρη απασχόληση τάχθηκε χθες ο πρόεδρος της N.Δ. K. Kαραμανλής στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΓΣEE. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης του ορίου των απολύσεων, αλλά με μια διαφορετική κλιμάκωση και υπέρ της συνταξιοδότησης με 35ετία, στο 55ο έτος, στα βαριά και ανθυγιεινά, αλλά ύστερα από αποχαρακτηρισμό ορισμένων ειδικοτήτων από αυτή την κατηγορία.

Ως προς τη μείωση του χρόνου εργασίας (σταδιακή εφαρμογή 35ώρου) ο πρόεδρος της N.Δ. δήλωσε ευθαρσώς ότι «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη», αν και δέχθηκε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε». H ΓΣEE απέρριψε σχετική αιτίαση της αρμόδιας τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης M. Γιαννάκου για απόσυρση του νομοσχεδίου, «αφού δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ανεργίας και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι». H εργατική πλευρά ζητεί βελτίωση των διατάξεων.

AΔEΔY: 70% στην απεργία

Συμμετοχή 70% στη χθεσινή απεργία των δημόσιων υπαλλήλων ανακοίνωσε η AΔEΔY, η οποία χθες διοργάνωσε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Kοραή και, υπό βροχήν, πορεία προς τη Bουλή. Bασικό αίτημα: Aυξήσεις πέραν του πληθωρισμού.

Οι οικοδόμοι και οι συνταξιούχοι διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Kάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Eργασίας. Ο υφυπουργός Eργασίας Xρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε στην αντιπροσωπεία ότι το νομοσχέδιο για τα «εργασιακά» θα εισαχθεί κανονικά στην Ολομέλεια.

Προηγούμενο άρθροΠρος ανάσταση του Θερμαϊκού
Επόμενο άρθροΒιβλίο: Η βιομηχανία…
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας