Συνασπισμός FBI, εταιρειών για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Το FBI ανακοίνωσε, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, την ολοκλήρωση του προγράμματος InfraGard που αποσκοπεί στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος με την ενθάρρυνση των εταιρειών να μοιράζονται στοιχεία και λεπτομέρειες για τις επιθέσεις που δέχονται, με τις αρχές και με τις άλλες εταιρείες.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και το FBI χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα e-mails μέσω ενός ασφαλούς δικτύου για να ενημερώνονται για απόπειρες παραβίασης, νέους ιούς και γενικότερα για παράνομες δραστηριότητες κατά των επιχειρήσεων, που διαπράττονται μέσω Internet. Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το FBI ελπίζει στον περιορισμό των συνεπειών του ηλεκτρονικού εγκλήματος, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονται στο ποσό του 1,6 τρισ. δολαρίων ετησίως.

Αυτήν την περίοδο, το FBI ερευνά περίπου 1.200 περιπτώσεις ηλεκτρονικά διαπραχθεισών παράνομων ενεργειών, αριθμός που το 1998 έφθανε μόλις τις 450.

Το πρόγραμμα InfraGard ξεκίνησε πιλοτικά στο Cleveland το 1996 και από τότε έχει επεκταθεί και στα 56 Εθνικά Γραφεία του FBI και έχει προσελκύσει περί τις 500 εταιρείες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, αντιπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα των υπολογιστών και μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η IBM. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη και οι εταιρείες μπορούν να μοιράζονται με τις αρχές και τις άλλες εταιρείες μόνο όσα στοιχεία επιθυμούν.

Το InfraGard χρησιμοποιήθηκε τον προηγούμενο χρόνο για να σημάνει συναγερμό στις εταιρείες για την ύπαρξη επιθέσεων (προγράμματα ”zombies”), που μπλόκαραν τους servers μεγάλων οργανισμών όπως η Yahoo Inc., και προκάλεσαν απώλειες τεράστιων χρηματικών ποσών το Φεβρουάριο του 2000.