Σύγχυση για τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι καταγγελίες του καθηγητή Ραψωμανίκη, έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα των εκθέσεων της ομάδας Focus. Στα αποσπάσματα της πρώτης έκθεσης αναφέρεται ότι «στην περιοχή Βράνιε είχαν βρεθεί βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου», αλλά- όπως τονίζει το ΥΠΕΞ- η έρευνα δεν προχωρεί σε ανάλυση στοιχείων. Ακολούθως το Υπουργείο διαψεύδει ότι χάθηκε- όπως είχε καταγγείλει ο καθηγητής- μια σελίδα της τελικής έκθεσης της ομάδας και υπογραμμίζει ότι «στις σχετικές μετρήσεις δεν καταγράφονται ποσοστά απεμπλουτισμένου ουρανίου πέραν του κανονικού.»

Οι καταγγελίες Ραψωμανίκη

«Από τις 25 Ιουνίου του 1999 γνωρίζουμε για την ύπαρξη απεμπλουτισμένου ουρανίου στη νότια Γιουγκοσλαβία», τόνισε μιλώντας, την Πέμπτη, στην Επιτροπή της Βουλής ο Σ. Ραψομανίκης. Ο κ. Ραψομανίκης, που συμμετείχε στη διεθνή ερευνητική ομάδα Focus (συμμετείχαν επίσης ελβετοί, αυστριακοί, ρώσοι και έλληνες επιστήμονες), κατήγγειλε ότι στη δεύτερη και την τελική έκθεση της ομάδας αφαιρέθηκε σχετική σελίδα με τις μετρήσεις των ρώσων επιστημόνων, οι οποίες αποδείκνυαν περιβαλλοντικό πρόβλημα στην πόλη Βράνια της νότιας Γιουγκοσλαβίας.

Ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας, απόντος του υπουργού Εξωτερικών, απάντησε ότι δεν υπάρχουν ανάλογα ευρήματα στις έρευνες της Focus, αλλά μόνο επισημάνσεις για περαιτέρω έρευνα, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε για πρώτη φορά από το ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 1999.

Απαντώντας σε ερώτημα του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη ΄Εβερτ σχετικά με το αν στην ομάδα Focus συμμετείχε ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών ΄Αλεξ Ρόντος, ο κ. Ραψομανίκης είπε ότι ήταν αρχηγός της ελληνικής αποστολής. «Στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν μαζί μας και ήταν σε γνώση τους η έκθεση», υποστήριξε ο κ. Ραψομανίκης λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, και κάλεσε τον κ. Τσοχατζόπουλο να του διαβάσει την επίμαχη σελίδα 20 από τη Focus 1. Παράλληλα, ο συνάδελφός του Νίκος Κατσαρός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το θέμα αλλά το αποσιώπησε», προσθέτοντας ότι οι εκθέσεις εστάλησαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ τον Σεπτέμβριο του 1999.

«Τον Σεπτέμβριο του 1999 με έκθεσή της η Focus επισημαίνει την ανάγκη έρευνας, αφού δοθούν όλα τα στοιχεία από το ΝΑΤΟ. Τον Οκτώβριο του 1999 η Επιτροπή Υγείας του ΟΗΕ ζητεί από το ΝΑΤΟ όλα τα στοιχεία, τα οποία και δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 1999, οπότε και ενημερώθηκαν οι χώρες», απάντησε ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας ΄Ακης Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποκρύψει τίποτε: «Επιλέγουμε διαφάνεια γιατί έχουμε την επάρκεια να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, μόνο η διαφάνεια σώζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Το ερώτημα αν ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών «ή ψευδώς ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζε» έθεσε η τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη κατήγγειλε ότι υπάρχουν μέσα στα ελληνικά άρματα μάχης πλάκες απεμπλουτισμένου ουρανίου, ισχυρισμός με τον οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, αλλά διέψευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Δεν έχουμε άρματα που να διαθέτουν στρώμα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά στην κρούση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος. Επανέλαβε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει όπλα DU πέραν των αντιαεροπορικών σφαιρών 20mm του Πολεμικού Ναυτικού, η τελευταία ποσότητα από τις οποίες έχει αποθηκευτεί.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εθνικής ΄Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, επιβεβαίωσε ότι σε δεκατέσσερα πεδία βολής όπου έχουν γίνει έρευνες από τον Δημόκριτο δεν καταγράφηκαν ενδείξεις ραδιενέργειας. «Μόνο στο πεδίο βολής Αγχιάλου χρησιμοποιήθηκαν το 1984 περίπου 500 βλήματα που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο», διευκρίνισε ο κ. Αποστολάκης.