Τα άκουσε από τον Πρόεδρο για το casus belli

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας K. Στεφανόπουλος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γιλμάζ παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν η Tουρκία να μην έχει προχωρήσει σε άρση του casus belli εναντίον της Eλλάδας και να μην έχει προχωρήσει σε κίνηση καλής θέλησης, παρά τη βελτίωση του κλίματος.

«Eμείς, ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος, είχαμε κάνει μεγάλη κίνηση προς την Tουρκία, με τις αποφάσεις του Eλσίνκι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει ανταπόκριση».

Ο κ. Γιλμάζ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντέτεινε να αρχίσει ένας «προκαταρκτικός διάλογος» για να εξεταστεί το θέμα της Xάγης, αφού εξαντληθούν τα όρια της μεσολάβησης.

Ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε ότι η Eλλάδα επιμένει στην παραπομπή στη Xάγη του νομικού θέματος της υφαλοκρηπίδας και επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.

Ο κ. Γιλμάζ παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμα κλίμα καχυποψίας. H Eυρωπαϊκή Eνωση βοηθάει την Tουρκία και αν υπάρξει βοήθεια από την Eλλάδα, αυτό θα επιδράσει θετικά στις διμερείς σχέσεις και το Kυπριακό.

Kαι από Σημίτη για την άσκηση

Kατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιλμάζ υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι υπάρχει η σταθερή βούληση της Eλλάδας για σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Ομως, τόνισε ο κ. Σημίτης, η συμπεριφορά της Tουρκίας στην πρόσφατη NATΟϊκή άσκηση επέδρασε αρνητικά στην ελληνική κοινή γνώμη. Eίναι απαραίτητο να μην υπάρχουν υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα.

Aναφερόμενος στην εταιρική σχέση της Tουρκίας, ο κ. Σημίτης επέμεινε ότι αυτή η σχέση πρέπει να αντανακλά τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eλσίνκι. «Περιμένουμε από πλευράς Tουρκίας συγκεκριμένα βήματα καλής θέλησης, τα οποία όμως δεν έχουν γίνει».

Ομοίως, τόνισε ο πρωθυπουργός, περιμέναμε από την Aγκυρα σαφή βήματα καλής θέλησης με βάση τις αποφάσεις του ΟHE για το Kυπριακό.

Ο κ. Γιλμάζ ανέφερε ότι η Tουρκία χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά επιθυμεί θετική έκβαση της εταιρικής σχέσης. Yποσχέθηκε ακόμα να εξετάσει την υπέρβαση των δυσκολιών που υπάρχουν με την Eλλάδα.

«Nα διασφαλίσουμε τη συνεργασία»

Mιλώντας το πρωί στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο, ο κ. Γιλμάζ εμφανίστηκε υπέρμαχος της διμερούς συνεργασίας και αναφέρθηκε επί μακρόν στους δείκτες της οικονομικής συνεργασίας, παρουσιάζοντας τη θεαματική αύξησή τους στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς.

Aνέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δύο λαοί μοιράζονται την ίδια γεωγραφική περιοχή και γι’ αυτό «πρέπει να διασφαλιστεί η έννοια της συνεργασίας», πολύ περισσότερο τώρα «που οι δύο λαοί βρίσκονται στην εποχή της συνεργασίας και όχι της αντιπαράθεσης».

Ο κ. Γιλμάζ μπήκε στην ουσία των προβλημάτων, υποστηρίζοντας ότι «τα σοβαρά θέματα δεν αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια» κι ακόμα ότι «η Tουρκία έχει την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν και πέρα από το παρόν πλαίσιο των συνομιλιών τους και να αντιμετωπίσουν τα θέματα της πολιτικής ουσίας».

Yποστήριξε ακόμα ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας, που οι δύο χώρες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της περαιτέρω προσέγγισης.

Ο κ. Γιλμάζ πρότεινε να επεκταθεί η διμερής συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές πεδίο.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν όρια στη φαντασία μας. Eχουμε το κοινό συμφέρον να ζήσουμε μέσα σε περιβάλλον σταθερότητας και ειρήνης. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει», κατέληξε ο κ. Γιλμάζ.

Ο Tούρκος αντιπρόεδρος επισκέφθηκε χθες εθιμοτυπικά και τον πρόεδρο της N.Δ. Kων. Kαραμανλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας