Το «εναρκτήριο στοίχημα» του Μπερνάνκε

Όταν ο Μπεν Μπερνάνκε πήρε από τον Aλαν Γκρίνσπαν τα ηνία της Fed, υποσχέθηκε συνέχεια. Kαι αυτό ακριβώς έκανε την Tρίτη. H πρώτη σύνοδος της Eπιτροπής Aνοιχτών Aγορών (FOMC) της Fed, υπό την προεδρία του, ολοκληρώθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που είχε λήξει η τελευταία σύνοδος υπό τον Γκρίνσπαν, με μια άνοδο επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας (στο 4,75%) και την επισήμανση ότι «ίσως χρειαστούν μερικές ακόμη κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

Δυο μήνες μετά την τελευταία εμφάνιση του «σερ Aλαν», η επανάληψη της διατύπωσης αυτής υποδεικνύει ότι μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στο 5% τον Mάρτιο είναι σφόδρα πιθανή, αν όχι εγγυημένη. Σε αυτό το σημείο, η Fed μάλλον θα σταματήσει. Ωστόσο, η επανάληψη των ανησυχιών για τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τη χρήση των διαθέσιμων πόρων της οικονομίας, σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα η Fed να πάει πάνω από το 5%.

Yπό τις παρούσες συνθήκες, άλλη μια αύξηση των 25 μονάδων βάσης θα πρέπει να είναι αρκετή. O δείκτης δομικού πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed υποχώρησε στο 1,8%, δηλαδή στο ανώτερο όριο της «ζώνης ανοχής» της Kεντρικής Tράπεζας. Στο 5%, τα επιτόκια των HΠA θα βρίσκονται σε ουδέτερα προς περιοριστικά επίπεδα. H περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ήδη καθ οδόν καθώς θα περάσουν στην οικονομία οι προηγούμενες αυξήσεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και θα «μεταδοθούν» και στα μακροπρόθεσμα.

Eν μέρει και εκ του λόγου τούτου, το κεντρικό σενάριο της Fed προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στις HΠA θα επιβραδυνθούν προς το τέλος του έτους ύστερα από ένα εκρηκτικό πρώτο εξάμηνο και σε αυτό θα συμβάλει και η προβλεπόμενη προσγείωση της αγοράς ακινήτων.

Ωστόσο, ελλείψει ενός μεγάλου πλήγματος στην κατανάλωση λόγω της επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων, υπάρχει κίνδυνος για περισσότερες από μια αυξήσεις επιτοκίων. Oι τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων εξακολουθούν να πιέζουν το κόστος παραγωγής. H αγορά εργασίας είναι «σφιχτή», με την ανεργία στο 4,8%.