Το “μπουμ” στα δάνεια πυροδοτεί τον πληθωρισμό

Ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική οικονομία η αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης ρευστότητας Μ4Ν (ο οποίος περιλαμβάνει το νόμισμα σε κυκλοφορία, τις ιδιωτικές καταθέσεις, σε δραχμές και συνάλλαγμα, καθώς και τα ρέπος, τα οποία πλέον έχουν πλησιάσει τα 6 τρισ. δρχ.) αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 12%, ενώ ο μέσος ρυθμός Ιουλίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στο 10, 5%).

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εξ αρχής εκτιμήσει ότι, προκειμένου να είναι συνεπής με το στόχο του πληθωρισμού, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη ρευστότητας θα πρέπει να αυξηθεί έως και κατά 7%.

«Φορτίο» 600 δισ.

Οι πληθωριστικές πιέσεις όμως ενισχύονται και από τη συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Ταυτόχρονα, η έκρηξη του δολαρίου και του γεν είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί το δραχμικό υπόλοιπο των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί σε συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος οι συναλλαγματικές αυτές διαφορές έχουν «στοιχίσει» περίπου 600 δισ. δρχ.

«Mπουμ» στα στεγαστικά

Πιο συγκεκριμένα, ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 30, 3% τον Αύγουστο του 2000, έναντι 26, 9% το Δεκέμβριο του 2000, ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων υποχώρησε σε 26, 8% τον Αύγουστο του 2000, από 31% το Δεκέμβριο του 2000. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2000, που έληξε η ισχύς των μέτρων περιορισμού των πιστώσεων και ιδίως της καταναλωτικής πίστης, ο ρυθμός ανόδου των καταναλωτικών δανείων παρουσιάζει ελαφρά ανοδική τάση.

Η εξέλιξη στο δείκτη ρευστότητας (Μ4Ν) οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των ρέπος, των καταθέσεων σε συνάλλαγμα (το δραχμικό ισότιμο των οποίων επηρεάστηκε από την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ και του γεν Ιαπωνίας), καθώς επίσης και με τη χαμηλή βάση υπολογισμού του μεγέθους αυτού στην αντίστοιχη περίοδο του 2000. Εχει και άλλοτε επισημανθεί η μειωτική επίδραση που είχαν στο δείκτη ρευστότητας οι σημαντικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών σε αυτή την περίοδο του 2000, τα μέτρα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος τότε, καθώς και η μετατόπιση κεφαλαίων από το Μ4Ν (κυρίως από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων) προς μερίδια μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο μέγεθος αυτό. Τέλος, σημειώνεται ότι η επιτάχυνση του Μ4Ν το Σεπτέμβριο του 2000 συνδέεται και με τον υψηλό ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης, κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο μέσος δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου του Μ4Ν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκε σε 10, 5% από 9, 6% στην αμέσως προηγούμενη περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου του 2000.

Ψηλά και τα ρέπος

Οσον αφορά την εξέλιξη των βασικών μεγεθών που συνιστούν το Μ4Ν, επιτάχυνση σημειώθηκε στο δωδεκάμηνο ρυθμό αύξησης του νομίσματος σε κυκλοφορία (Σεπτέμβριος 2000: 9, 1%, Αύγουστος 2000: 6, 9%) και μικρότερη στον αντίστοιχο ρυθμό των καταθέσεων των ιδιωτών (Σεπτέμβριος 2000: 6, 4%, Αύγουστος 2000: 6, 1%).

Ο δωδεκάμηνος ρυθμός αύξησης των τοποθετήσεων των ιδιωτών σε ρέπος παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλός, ενώ αντίθετα μειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2000 η διακράτηση από τους ιδιώτες μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων (-112 δισεκ. δρχ.) και παρέμεινε σχεδόν σταθερή η διακράτηση τίτλων του Δημοσίου με διάρκεια μέχρι και ένα έτος.

Οπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα δελτία Tύπου, μεγαλύτερη σημασία έχει η εξέλιξη του συνολικού μεγέθους Μ4Ν και όχι οι ρυθμοί μεταβολής των επιμέρους μεγεθών που το απαρτίζουν, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από μετατοπίσεις κεφαλαίων μεταξύ των μεγεθών αυτών.

Προηγούμενο άρθροΤρομοκρατική ενέργεια η τιμωρία των αθώων
Επόμενο άρθροΔεν θέλω να γίνει Λαδάδικα!
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας