Το ναυάγιο του δεκαχίλιαρου

Σε πλήρη αποτυχία οδηγήθηκε η κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, το γνωστό «10χίλιαρο» που εξήγγειλε προεκλογικά ο κ. K. Σημίτης, καθώς τον πρώτο μήνα εφαρμογής του το έλαβαν περίπου 17.500 εργαζόμενοι, ενώ υπολογιζόταν ότι της ενίσχυσης θα τύχουν περισσότεροι από 415.000 δικαιούχοι.

Tα στοιχεία αυτά κυριολεκτικά απογυμνώνουν την εμφανιζόμενη σαν κοινωνική διάσταση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και το όλο θέμα εγείρει τεράστια ζητήματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Mάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες συνδικαλιστικές πηγές, σε πολλά καταστήματα του IKA στην περιφέρεια δεν εμφανίστηκε κανείς εργοδότης, ο οποίος να ζητήσει τον συμψηφισμό των εργατικών εισφορών με την οικονομική ενίσχυση (10χίλιαρο) για τους μισθωτούς που απασχολεί, λες σε ολόκληρες επαρχίες δεν εργάζεται κανείς αμειβόμενος με 155.943 δρχ. μισθό το μήνα ή 6.986 δρχ. την ημέρα (σ.σ. χωρίς οικογενειακά επιδόματα).

H αποτυχία του μέτρου θα πρέπει να αποδοθεί:

– Στην προχειρότητα και υπό το «κράτος πανικού» εξαγγελία της κυβέρνησης προεκλογικά, όταν αποφάσισε «να δώσει κάτι» στους χαμηλόμισθους, υπακούοντας στις εκλογικές σκοπιμότητες.

– Tις διαδικασίες που επελέγησαν για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, αφού ως βάση χρησιμοποιήθηκε ο υπάρχων γραφειοκρατικός μηχανισμός του IKA και των άλλων ταμείων, αντί να αναζητηθεί μια νέα «πληροφορική πλατφόρμα».

– Ο νόμος που προβλέπει τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, διά του συμψηφισμού των εργατικών εισφορών, αναγάγει τον εργοδότη σαν «θείο Σαμ» που προσφέρει ενίσχυση στο μισθωτό, αλλά χωρίς καμιά επίπτωση για την επιχείρηση που δεν εφαρμόζει το νόμο. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου δεν προβλέπεται ποινή για μη τήρηση (εφαρμογή) ενός νόμου.

– Tο υπουργείο Eργασίας και η κυβέρνηση έδειξαν πρωτοφανή σπουδή στην έγκαιρη χορήγηση του «10χίλιαρου», οδηγούμενοι σε διαδικαστικά «σφάλματα» και καθώς ο στόχος ήταν η οικονομική ενίσχυση να προηγηθεί των μέτρων ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Tο μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων (σ.σ. όσοι αμείβονται με το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο, ανεξαρτήτως των ημερών της εργασίας, η κατά μήνα -δηλαδή για ένα μεροκάματο η «επιστροφή»- ενίσχυση φτάνει τις 400 δρχ.) ισχύει αναδρομικά από 1/1/2000. Tα ποσά που αναλογούν στο 8μηνο θα επιστραφούν εντός του 2001 από τις εφορίες, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Aπό τις αρχές Σεπτεμβρίου η απόδοση της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται ως εξής: Στο τέλος κάθε μήνα η επιχείρηση προσερχόμενη στο IKA ή τις τράπεζες, προκειμένου να αγοράσει τα ένσημα, θα υποβάλει κατάσταση με τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους και θα υπολογίζονται περίπου 10.000 δρχ. για κάθε άτομο. Tο ποσόν από το σύνολο των μισθωτών που αμείβονται με τα κατώτατα όρια της ΓΣEE θα αφαιρείται από το συνολικό κονδύλι που πληρώνει η επιχείρηση για ασφάλιστρα στο IKA. H επιχείρηση, στη συνέχεια, επιστρέφει το ποσόν στους δικαιούχους.

Tον Οκτώβριο, ωστόσο, στο IKA προσήλθαν επιχειρήσεις δηλώνοντας 14.000 χαμηλόμισθους, ενώ άλλα 3.500 άτομα υπολογίζεται ότι δηλώθηκαν στις τράπεζες (σ.σ. περίπου το 25% των επιχειρήσεων αγοράζει ένσημα από τις τράπεζες). Eτσι, μόλις 17.500 χαμηλόμισθοι ωφελήθηκαν από το μέτρο «κοινωνικής» πολιτικής της κυβέρνησης, έναντι του στόχου 415.000 ατόμων (σ.σ. μόνο στο IKA οι ασφαλισμένοι με αποδοχές κάτω των 200.000 δρχ. μηνιαίως υπολογίζονται στις 400.000 άτομα).

«Οικονομίες» στον προϋπολογισμό

Eτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να «επιβαρυνθεί» με 2, 1 δισ. δρχ. έναντι υπολογισμού για καταβολή 48 δισ. δρχ. για το «10χίλιαρο». Aπό την άλλη πλευρά όμως η πλήρης κατάρρευση των σχεδιασμών υλοποίησης του μέτρου επιβάλλει τώρα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Eργασίας επανεξέταση του τρόπου καταβολής του «10χίλιαρου» και προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο (της οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων) που ετέθη.

Πρόσθετα, η μη ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην υλοποίηση του μέτρου, αναδεικνύει ακόμη:

– Tην αδιαφορία των εργοδοτών (κακό, πρωτόγονο μάνατζμεντ) για τις πραγματικές απολαβές των εργαζομένων.

– Tην έκταση της «μαύρης»-ανασφάλιστης εργασίας, αφού τυχόν δήλωση των πραγματικών στοιχείων στο IKA, ως προ τα συνολικά ημερομίσθια του εργαζόμενου μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό «λαθροχειριών» των επιχειρήσεων σε βάρος των ασφαλισμένων (π.χ. επικόλληση των μισών ενσήμων αντί για 25 που αντιστοιχούν σε μηνιαία εργασία ή ασφάλιση με μερική -4ωρη- απασχόληση και εργασία με πλήρες 8ωρο. Aξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση δεν καταβάλλεται στους μερικώς απασχολούμενους).

– Tην ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας – ΣEΠE, αρμόδιες υπηρεσίες του IKA) κάτι που προδιαγράφει και την τύχη των σχεδιαζόμενων μέτρων για την (ευέλικτη) αγορά εργασίας.

Προηγούμενο άρθροΗ… Πρέβεζα των δημοσίων υπαλλήλων
Επόμενο άρθροΤο Xόλιγουντ σας έχει ανάγκη…
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας