ΑρχικήΕιδήσειςΤρία σενάρια πυροδότησαν την άνοδο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Τρία σενάρια πυροδότησαν την άνοδο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Τρία σενάρια πυροδοτούν την άνοδο στο Χ.Α. η οποία διαχύθηκε σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι τράπεζες γίνονται εκ νέου αντικείμενο φημολογίας, Ελληνες πλαισιώνουν τις επενδύσεις των ξένων, ενώ εξαντλούνται οι πωλήσεις μεγάλων funds.

H επέκταση της ανόδου και στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, ασφαλώς με προπομπό το FTSE 20 και κυρίως τις τράπεζες, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης κατά την οποία συμμετείχαν ενεργά κυρίως Ελληνες αλλά φυσικά και ξένοι επενδυτές. Τρία ήταν τα σενάρια που πυροδότησαν τη χθεσινή άνοδο των μετοχών:

Μία υφέρπουσα σεναριολογία που αφορά κυρίως τις τράπεζες, η οποία ωστόσο φαίνεται να αντικατοπτρίζει κυρίως φήμες και λιγότερο πραγματικότητα σε τούτη τουλάχιστον τη φάση.

Η ενεργοποίηση κυρίως εγχώριων επενδυτών μεσαίου βελινεκούς που αντικατοπτρίζουν αυτό που στον χώρο της αγοράς ονομάζουμε «έξυπνο χρήμα» και οι οποίοι έρχονται να πλαισιώσουν τα ξένα funds που επανατοποθετούνται στο Χρηματιστήριο.

Το γεγονός πως εξαντλούνται οι πωλήσεις ξένων funds, όπως για παράδειγμα οι πωλήσεις από funds όπως Capital Fidelity, ειδικά στις τραπεζικές αξίες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι αναλυτές απέδιδαν μεγάλη σημασία καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο σήμερα και τη Δευτέρα θα παραμείνει κλειστό λόγω του Πάσχα των Καθολικών και της αδυναμίας ως προς τη διενέργεια εκκαθάρισης διεθνώς.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών ήταν μία από τις σημαντικές αιτίες για τις οποίες τα ξένα funds διενήργησαν μικρότερες τοποθετήσεις από ό,τι αναμενόταν να τοποθετήσουν σε περίπτωση που δεν μεσολαβούσαν οι παραπάνω αργίες.

Σημείωναν επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα οι τζίροι ενδέχεται να υποχωρήσουν κυρίως λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας των Ορθοδόξων.

Αλλαγή τοπίου
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως το τοπίο στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει εντυπωσιακά διαφορετικό και οδηγεί στη σκέψη, πέραν των τοποθετήσεων που πραγματοποιούνται, πως πολλά χαρτοφυλάκια τείνουν να προχωρήσουν και σε αθρώες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με στόχευση μετοχές οι οποίες δεν συμμετείχαν στις δύο τελευταίες ανοδικές κινήσεις του Χρηματιστηρίου.

Πάντως, υπάρχουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες οι οποίοι σημειώνουν πως η χθεσινή νέα μεγάλη άνοδος στο Χ.Α. τουλάχιστον ως προς την έντασή της θα πρέπει να αποδοθεί σε σημαντικό βαθμό και στο γεγονός πως το ΧΑ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης συμπεριφέρεται ως αναδυόμενη αγορά.

Οσον αφορά την τεχνική ανάλυση, σε πρώτη φάση βλέπει ως στόχο τις 1.940 μονάδες – σημείο στο οποίο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί παρά να συναντήσει αντιστάσεις. Εάν αυτές καμφθούν τότε μιλούμε για υψηλότερα επίπεδα. Προς τα κάτω ο δείκτης έχει διασφαλίσει ως βάση τις 1.790 μονάδες.

Εκείνο πάντως που δεν θα πρέπει να διαφεύγει από το μυαλό κανενός είναι το γεγονός πως ο κίνδυνος για την αγορά παραμένει εξαιρετικά μεγάλος καθώς η κρίση στην πραγματική οικονομία δεν έχει παρέλθει. Από τις 31/12/2008 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,34%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, MIG, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.881,95 μονάδες με κέρδη 4,14%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 476 εκατ. από τα οποία τα 256,4 αφορούσαν «πακέτα». Μέσα σε αυτά τα πακέτα συγκαταλλέγονται εκείνα της Vivartia και της MIG.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166