Υποτίθεται πως οδεύουμε σε σταθεροποιητική τροχιά ως οικονομία

Υποτίθεται πως η εβδομάδα που θα έρθει θα κινηθεί σε ρυθμούς όπως ήταν η προηγούμενη στο Eurogroup. Οι προσδοκίες για άμεση συμφωνία δεν υλοποιήθηκαν και απλώς η χρηματιστηριακή αγορά δέχθηκε ευμενώς την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για συνέχιση της διαδικασίας. Αυτό αρκούσε για να ανέλθει ο Γενικός Δείκτης προς τα επίπεδα των 650 μονάδων και να συσσωρεύσει πέριξ των επιπέδων αυτών χωρίς ιδιαίτερη μεταβλητότητα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 49,52 μονάδες με άνοδο 0,37% και αξία συναλλαγών στα 35,71 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή αξία συναλλαγών από μόνη της δείχνει πόσο αδιάφορη αφήνει την χρηματιστηριακή αγορά το τεταμένο μακροοικονομικό περιβάλλον και η εναλλαγή «ζεστού – κρύου» σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξελίξεις και τις σχέσεις ΔΝΤ -Ε.Ε.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο των χρηματιστηριακών εξελίξεων, καθώς η αυξημένη μεταβλητότητά του καθορίζει και την βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή τάση. Ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει τα επιπεδα των 800 μονάδων, αλλά φαίνεται ότι τεχνικά τείνει να τα επαναπροσεγγίσει.

Εχθές έκλεισε στις 782,54 μονάδες με άνοδο 1%, πραγματοποιώντας περίπου το 50% των συνολικών συναλλαγών. Γενικότερα, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι άμεσα ευνοημένες από το κλείσιμο της αξιολόγησης και σ’ αυτό ποντάρουν τόσο οι εγχώριοι market makers όσο και ξένα funds που έχουν τοποθετηθεί. Από τους υπόλοιπους κλάδους, το Εμπόριο είχε άνοδο 1,51%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,48%, οι κατασκευές κατά 0,63%, η τεχνολογία κατά 0,61% και τα πετρελαιοειδή κατά 0,42%. Οι μετοχές που ουσιαστικά πραγματοποιούν το 90% των συναλλαγών δεν ξεπερνούν τις 10 – 12 σε κάθε συνεδρίαση. Αυτό δείχνει πόσο ρηχό είναι το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, όσοι έχουν απομείνει, εστιάζουν πλέον σε μετοχές επιχειρήσεων με ιδιαίτερη κεφαλαιακή ευρωστία, εξωστρέφεια και μερισματικές αποδόσεις. Η λίστα τους έχει μικρύνει όπως έχει μικρύνει και ο χρονικός ορίζοντας των τοποθετήσεών τους και αυτό αυξάνει με τη μέση ημερήσια διακύμανση. Καθοριστικοί παράγοντες για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΔΝΤ – Ε.Ε., η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και βέβαια η πορεία της Ευρωζώνης σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα.