Φθηνά και μικρά διαμερίσματα επιλέγουν οι αγοραστές ακινήτων

Επιστροφή στο τριάρι διαμέρισμα, στα αζήτητα οι ακριβές μονοκατοικίες και μεζονέτες, φθηνό ακόμη κι αν είναι παλαιό σπίτι.

Αυτές είναι οι βασικές επιλογές των Ελλήνων επενδυτών σε κατοικία, όπως έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας να ανταποκριθούν σε υψηλά στεγαστικά δάνεια. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε στην Αττική το δίκτυο κτηματομεσιτικών γραφείων Aspis Real Estate.

Την ίδια στιγμή, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των κατασκευαστών σπιτιών και παραγόντων της αγοράς οι οποίοι προβλέπουν νέες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων μέσα στο 2009.

Ψευδής πληροφόρηση

Η προχθεσινή συνεδρίαση της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας (ΕΚΚΕ) ήταν θυελλώδης καθώς οι εργολάβοι κατηγόρησαν συμβούλους ακινήτων και ΜΜΕ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών περί υποχώρησης των τιμών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης, Δ. Καψιμάλης, ανακοίνωσε πως η Ενωση προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά συμβούλου ακινήτων ο οποίος σε πρόσφατη έρευνά του έκανε λόγο για υπερτιμημένη αγορά κατά 30% και για περαιτέρω πτώση 15% μέσα στο 2009.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να εμφανίσουν ένα κλάδο υγιή που δεν έχει προβλήματα και που δεν έχει ανάγκη να ρίξει τις τιμές, οι εργολάβοι οικοδομών τόνισαν ότι οι τιμές δεν πέφτουν, το απόθεμα των κατοικιών δεν ξεπερνά τις 100.000 (κάποιοι μιλούν για 200.000) και καμιά επιχείρηση δεν πρόκειται να κλείσει. Βεβαίως, οι κατασκευαστές δεν θέλουν να δείξουν ότι η αγορά έχει πρόβλημα και υπάρχουν προσδοκίες υποχώρησης των αξιών διότι τότε οι υποψήφιοι αγοραστές θα αναβάλλουν τις αγορές τους περιμένοντας να βρουν καλύτερες ευκαιρίες.

Ούτε, φυσικά κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε αυτοκριτική για το γεγονός ότι πολλοί εργολάβοι δεν «ρίχνουν νερό στο κρασί τους» παρ’ ότι έχουν χιλιάδες απούλητα σπίτια, ούτε προσπαθούν να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους ώστε να χαμηλώσουν τις τιμές και να «αναζωπυρώσουν» το ενδιαφέρον για αγορές.

Πάγωμα της ζήτησης

Η έρευνα της Aspis, καταγράφει στην ουσία αυτό το «πάγωμα» της ζήτησης το οποίο σε πολλές περιοχές φτάνει το 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  1. Οκτώ στους 10 Ελληνες αναζητούν διαμέρισμα και μόλις το 20% μονοκατοικία ή μεζονέτα που είναι πιο ακριβή στην αγορά και συντήρησή της. Από τα προσφερόμενα ακίνητα το 65% είναι διαμερίσματα και το 35% η άλλη κατηγορία.
  2. Το 80% των αγοραστών θέλει σπίτι μικρομεσαίο, δηλαδή το 41% έως 80 τ.μ. και το 39% από 81 έως 120 τ.μ. Μόλις 20% αναζητά μεγάλα σπίτια, δηλαδή 121 τ.μ. και πάνω.
  3. Οι μισοί Ελληνες (51%) ζητά σπίτια έως 200 χιλ. Ευρώ, το 26% από 210 έως 300 χιλ. Ευρώ, το 14% από 301 έως 500 χιλ. Ευρώ και μόλις το 9% πάνω από 500 χιλ. Ευρώ.
  4. Η ζήτηση με βάση την παλαιότητα δείχνει ότι το 45% θέλει σπίτι κατασκευής προ του 2000 ενώ το 55% σχετικά πιο καινούργιο.
  5. Τέλος, τα βόρεια προάστια κλέβουν το μεγαλύτερο μέρος των επιλογών αφού το 41% «ψηφίζει» βόρεια προάστια, το 18% νότια, το 16% το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χρονιά θα είναι ήπια πτωτική αναφορικά με τις τιμές με ελπίδες για ανάκαμψη μέσω της αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης.