ΧΑ: Πρόσω ολοταχώς με ευρωπαϊκά καύσιμα

Μήνυμα σωτηρίας για το ευρώ, τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια έστειλε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάρτι στήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές χάρη στις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε ο σκληρός πυρήνας των χωρών της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών θα γίνει από τον ESM χωρίς να επιβαρυνθεί το χρέος της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε ιδιαίτερα τους επενδυτές οι οποίοι ανέλαβαν δράση.

Το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου ενισχύονταν έως 2% τα σπρέντ των ομολόγων των χωρών του Νότου παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση και οι τιμές των μετοχών εκτινάχθηκαν στα ύψη, δίνοντας νέα διάσταση στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος καθώς συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των βραχυπρόθεσμων επενδυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ZTrade.gr ο ομώνυμος δείκτης είχε άνοδο 12,73%. Τα κέρδη των επιμέρους μετοχών ενισχύθηκαν έως 16%. Η μετοχή της EFG Eurobank ανέβηκε 15,85% , η Alpha Bank 14,55% , η Τράπεζα Πειραιώς 13,6% . Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 12,9% και έκλεισε στο 1,4 ευρώ. Τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια και η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε στα 10 εκατ. ευρώ.

Το ανοδικό «πάρτι» οδήγησε όλες τις μετοχές του FTSE-20 σε κέρδη από 1,45%. Η πλειονότητα των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινήθηκε ανοδικά και ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 104. Αντίθετα ζημιές παρουσίασαν μόλις 40 μετοχές ενώ 143 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος της συνεδρίασης ανήλθε 51,9 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστές παρά τη σημαντική και απρόσμενη άνοδο θεωρούν ότι δεν έγινε η υπέρβαση στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Ανέφεραν ως αδυναμία του Γ.Δ. να μη καταφέρει να ξεπεράσει τις 620 μονάδες.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Δευτέρα τότε αρκετοί επενδυτές θα γίνουν πιο προσεκτικοί και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις μετοχών.

Πάντως οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών θα βοηθήσει και το ελληνικό να ξεπεράσει το τεχνικό εμπόδιο των 620 μονάδων το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.