ΑρχικήΕιδήσειςΧρηματιστήριο: Ρεκόρ 12 μήνου για μετοχές που αντέχουν στην κρίση

Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 12 μήνου για μετοχές που αντέχουν στην κρίση

Βήματα… προόδου και ανόδου έκανε ο Γ.Δ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της Τετάρτης χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού συστήματος. Οι μετοχές του κλάδου κινήθηκαν αντίθετα απο την τάση της αγοράς καθώς «σήκωσαν» τα βάρη του δημοσίου χρέους της χώρας.

Χρηματιστές θεωρούν φυσιολογική έως και αναμενόμενη τη στάση των επενδυτών, οι οποίοι πλέον ψάχνουν ευκαιρίες σε άλλους κλάδους.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Intralot που ενισχύθηκε κατά 4,17% , η Junbo ανέβηκε 3,99% και ανήλθε στα 6 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τρέχουσα τιμή της είναι η υψηλότερη των τελευταίων δώδεκα μηνών και η χαμηλότερη ήταν τα 2,22 ευρώ. Δηλαδή οι επενδυτές σχεδόν τριπλασίασαν τα χρήματα τους απο τα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Ο τίτλος του ΟΤΕ έκανε νέο υψηλό έτους αφού έκλεισε στα 4,7 ευρώ ενισχυμένος κατά 3,75%. Τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ είχε άνοδο 2,47% και πλησιάζει τα προηγούμενα υψηλά των 4,32 ευρώ.

Οι μετοχές των εταιρειών με αντοχές στην κρίση κινούνται ανοδικά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τάση αυτή «αγγίζει» και τα μικρά «χαρτιά» που η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Η συνεδρίαση είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα ενώ απουσίαζαν φήμες προς τη μία ή στην άλλη κατεύθυνση. Τα στελέχη της αγοράς συζητούσαν τα «κολακευτικά» σχόλια που διατύπωνε η Morgan Stanley σε έκθεση της για τον ΟΤΕ, απο την οποία όμως προέκυψε ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων δικαιούνται πιο ψηλά επίπεδα αφού μειώνεται το ρίσκο της χώρας. Η διαδικασία επαναγοράς του χρέους κρατά την Ελλάδα στο ευρώ και περιορίζει την αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών για το μέλλον της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν ορισμένα στελέχη της αγοράς στα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής που ήταν αυξημένη κατά 2% τον Οκτώβριο. Το θετικό πρόσημο τροφοδότησε τα σενάρια που βλέπουν ότι η ύφεση της ελληνικής Οικονομίας θα λάβει τέλος το 2013. Τα ίδια πρόσθεσαν ότι είναι η πρώτη φορά που η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε θετικό πρόσημο στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης.

Ο γενικός δείκτης παρότι ενδοσυνεδριακά έπιασε τις 880 μονάδες στη συνέχεια δεν μπόρεσε να τις διατηρήσει. Τελικά έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 873,25 μονάδες.

Χρηματιστές είναι αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς αλλά θεωρούν πολύ σημαντικό ο Γ.Δ. να υπερβεί τις 880 μονάδες με αυξημένοι όγκο συναλλαγών για να είναι διατηρήσιμη η ανοδική κίνησή του. Οι μετοχές των τραπεζών είχαν απώλειες έως 3% καθώς η συμμετοχή τους στην επαναγορά χρέους τις στερεί απο μελλοντικά κέρδη τα οποία όμως αναμένεται να εξισωθούν με άλλα κίνητρα που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο σύνολο της αγοράς με κέρδη έκλεισαν 88 μετοχές, 71 με ζημιές και 123 παρέμειναν αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 64,4 εκατ. ευρώ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166