Χριστόδουλος: «Οι πολέμιοι έρχονται και παρέρχονται»

Στο θέμα των ταυτοτήτων επανήλθε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (έπειτα από αρκετό καιρό) στο κήρυγμά του στο ναό του Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο, το πρωί της Πέμπτης. «Η Εκκλησία είναι μία μέσα στους αιώνες. Αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες, αλλά αυτοί που πολεμούν την Εκκλησία έρχονται και παρέρχονται. ΄Εγραψε προχθές ένας καθηγητής σε εφημερίδα ότι ΄νικήσαμε την Εκκλησία`, εννοώντας την υπόθεση των υπογραφών. Ο άνθρωπος δεν έχει διαβάσει ιστορία», υποστήριξε ο αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι «η νίκη δεν κρίνεται στα σημεία, αλλά κρίνεται στο βάθος του χρόνου.

Η Εκκλησία, ο Χριστός είναι αήττητοι 2.000 χρόνια. Το επιβεβαιώνει η ιστορία. Τώρα αυτό θα αλλάξει; Μπορεί να χάνει κανείς μια μάχη, που δεν την χάνουμε, αλλά τον πόλεμο τον κερδίζει ο Χριστός, γιατί είναι η ελπίδα του κόσμου. Γι΄ αυτό συσπειρωθείτε γύρω και μέσα από την Εκκλησία και τους ποιμένες σας. Προσπαθήστε να αφομοιώσετε το πνεύμα του Χριστού και τότε θα καταλάβετε τη δύναμη που παίρνουμε όλοι όσοι είμαστε μέσα στην Εκκλησία και ζητάμε τη δύναμη του Θεού».

Εικάζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόταν σε συνέντευξη του καθηγητή του συνταγματικού δικαίου στο Αριστοτέλειο, Αντώνη Μανιτάκη, στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος την περασμένη Δευτέρα.

Στη συνέντευξη, που έχει τίτλο «Η Ιεραρχία έχασε τη μάχη για τις ταυτότητες», ο κ. Μανιτάκης εκφράζει την άποψη ότι « η Ιεραρχία της εκκλησίας έδωσε μια μάχη χωρίς νομικό και ηθικό έρεισμα γι’ αυτό και έχασε», παρ’ όλα αυτά προβλέπει και νέα επεισόδια στις σχέσεις κυβέρνησης και αρχιεπισκόπου εξαιτίας της πολιτικής ιδεολογίας που όπως λέει ο κ. Μανιτάκης εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε γενικές γραμμές πάντως το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο και οφείλουν όλες οι πλευρές, τόσο η εκκλησία, όσο και η πολιτική σκηνή της Ελλάδος να παρουσιάσουν την απαιτούμενη σοβαρότητα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί διχασμός μέσα στην κοινωνία, κάτι που φυσικά μπορεί να επιφέρει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στη ζωή αυτού του τόπου. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.