ΑρχικήΕιδήσειςΨΗΛΑ ο πήχυς για τον δήμαρχο - Όλα τα σενάρια

ΨΗΛΑ ο πήχυς για τον δήμαρχο – Όλα τα σενάρια

Tο 13%-14% είναι το ποσοστό- κλειδί που θα πρέπει να πάρει το κόμμα Αβραμόπουλου για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του παρόντος πολιτικού σκηνικού των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και την είσοδο στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλιστα, ο πραγματικός ρυθμιστής δεν αναδεικνύεται το κόμμα Αβραμόπουλου, ακόμη κι αν πάρει αυτό το υψηλό ποσοστό, αλλά ο Συνασπισμός (εφόσον εξασφαλίσει το 3% και ξαναμπεί στη Bουλή), μια και το πιο αληθοφανές σενάριο μιλάει πλέον για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ. Mε δεδομένο πάντα ότι ο εκλογικός νόμος που ευνοεί το πρώτο κόμμα δεν θ’ αλλάξει.

Το «γιατί» εξηγεί στην «Ε» ο εκλογολόγος Κώστας Παναγόπουλος της «ΑLΚΟ». «Αν η επόμενη Bουλή είναι με πέντε κόμματα, δηλαδή τα τέσσερα υπάρχοντα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) συν το κόμμα Αβραμόπουλου, το οποίο βεβαίως θα έχει εξασφαλίσει το 13-14% με ισομερή κατανομή στην Ελλάδα, και το ΠΑΣΟΚ παραμείνει πρώτο κόμμα χωρίς να πέσει κάτω από το 35,5-36%, με βάση τη λογική που λέει ότι οι απώλειες της ΝΔ θα είναι μεγαλύτερες, τότε ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ».

«Αντίθετα, ΝΔ και κόμμα Αβραμόπουλου μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί μάλλον θεωρείται απίθανο οι δυο τους να συνεργαστούν με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση κεντροδεξιάς κυβέρνησης (ΝΔ-κόμμα Αβραμόπουλου) αν η ΝΔ βγει δεύτερο κόμμα».

Pυθμιστής σε δύο περιπτώσεις

Το κόμμα Αβραμόπουλου αναδεικνύεται ρυθμιστής, με την έννοια ότι θα έχει τον τελικό λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης σε δύο περιπτώσεις, όπως εξηγεί ο κ. Παναγόπουλος:

  1. Εφόσον πάρει το 13% και από την άλλη ανατραπούν οι μέχρι στιγμής πιο αληθοφανείς εκτιμήσεις και η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα. (Στους πίνακες κάνετε τις ανάλογες αλλαγές στις θέσεις των δύο πρώτων κομμάτων).
  2. Στην περίπτωση που το κόμμα Αβραμόπουλου εξασφαλίσει το υψηλό 18% και άνω, οπότε και το ΠΑΣΟΚ να έχει βγει πρώτο, θα έχει πάρει κάτω του 35% και δεν θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση μόνο με τον ΣΥΝ. Σ’ ένα τέτοιο σενάριο τα πάντα είναι ανοιχτά, διότι έχει σημασία τι ποσοστό θα έχει πάρει και η ΝΔ.

Πότε αυτοδυναμία

Για να μπορεί ένα κόμμα να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μια Bουλή με πέντε κόμματα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρει τουλάχιστον ένα 40% το οποίο θα του εξασφαλίσει 154 έδρες. «Ετσι, σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και αν το κόμμα Αβραμόπουλου πάρει ένα 14% δεν ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό», λέει ο κ. Παναγόπουλος. «Αρα δεν παίζει ρόλο μόνο τι ποσοστό παίρνει ο τρίτος, αλλά και το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Bουλή, ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα».

Ενα τέτοιο σενάριο όμως, με το πρώτο από τα πέντε κόμματα να παίρνει 40%, ευνοεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ αφού το υποθετικώς υψηλό 18% του κ. Αβραμόπουλου θα έχει αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη ΝΔ.

Ο κ. Κώστας Παναγόπουλος λέει ότι το σκηνικό θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει ύστερα από ένα χρόνο, όταν πλέον θα υπάρχουν αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις οι οποίες θα παρακολουθούν το εν γενέσει κόμμα Αβραμόπουλου βήμα προς βήμα.

Θα κατεβεί αυτόνομος;

Από προχθές στα γραφεία των εκλογολόγων συζητείται ένα ακόμη σενάριο που ανατρέπει όλα τα παραπάνω.

Ενδεχομένως, λένε, ο Αβραμόπουλος τελικά να μην κατεβεί στις εκλογές αυτόνομος. Δηλαδή, γνωρίζοντας ότι άλλο δείχνει η πρόθεση ψήφου και άλλο η κάλπη, δεν αποκλείεται, σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις θα τον ευνοούν, να διαπραγματευτεί σκληρά με τον Καραμανλή και στις επόμενες εκλογές να δούμε συνασπισμό κομμάτων. Μια τέτοια προοπτική, βέβαια, δεν θ’ αρέσει καθόλου στη ΝΔ και σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ μοιάζει μάλλον εφιαλτική.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166