Ύποπτα τα εισαγόμενα λαχανικά από την Γιουγκοσλαβία

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για το θέμα της εισαγωγής λαχανικών από τη Γιουγκοσλαβία, έπειτα και από τις προειδοποιήσεις επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τον κίνδυνο να μεταφερθεί ραδιενέργεια μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Λάμπρος Καράμπελας, διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί αν γίνονται έλεγχοι στα φρούτα και τα λαχανικά που εισάγονται από τη Γιουγκοσλαβία αλλά και από τις άλλες ανατολικές χώρες. Ζητεί ακόμη να ελεγχθούν οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από τις χώρες αυτές, καθώς και να διερευνηθεί αν γίνονται προληπτικοί έλεγχοι κατά το στάδιο της εισαγωγής των προϊόντων.

Μετά την καταγγελία ότι το καλοκαίρι εισήχθησαν 2,5 χιλιάδες τόνοι κατεψυγμένων λαχανικών από τη Γιουγκοσλαβία, ο εκπρόσωπος των Οπωροπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Κωνσταντίνος Τσουπάκης, μιλώντας στο Flash.gr τόνισε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τα κατεψυγμένα λαχανικά προτιμώντας τα νωπά και τα εγχώρια που υπάρχουν στην αγορά. Ο κ. Τσουπάκης έκανε λόγο για μείωση της αγοραστικής κίνησης στην αγορά μετά τα τελευταία δημοσιεύματα.

Ν. Χριστοδουλάκης για λαχανικά

Διαβεβαιώνει για την καθαρότητα των εισαγόμενων λαχανικών και οπωροκηπευτικών από τη Γιουγκοσλαβία, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι από τη γειτονική χώρα δεν εισάγονται ζωικά τρόφιμα, ενώ όσα λαχανικά και οπωροκηπευτικά εισάγονται στην Ελλάδα δεν παρουσιάζουν ενδείξεις επικινδυνότητας εξαιτίας μόλυνσης από ραδιενέργεια. «Τόσο πριν από τις 11 Ιανουαρίου, όσο και έπειτα από αυτήν την ημερομηνία, οι μετρήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν εντόπισαν κανένα δείγμα επικινδυνότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός απαντώντας στις ανακοινώσεις των πρυτανικών αρχών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου περί μολυσμένων από ραδιενέργεια λαχανικών από τη Γιουγκοσλαβία, υπογράμμισε: «Πρέπει να σεβαστούμε ότι ο μοναδικός υπεύθυνος επιστημονικός φορέας για το θέμα είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αποτελεί τη μοναδική πηγή διαμόρφωσης επιστημονικά τεκμηριωμένων εκτιμήσεων και αποτελεσμάτων», κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι σε δέκα ημέρες η Ελληνική Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των μετρήσεών της στα ελληνικά στρατόπεδα του Κοσόβου και της Βοσνίας.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας, δήλωσε ότι «εδώ και μία εβδομάδα δόθηκε εντολή στον ΄Δημόκριτο` να ελέγχει κάθε προϊόν που εισάγεται από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας», ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα δημοσιοποιηθούν σε δύο με τρεις ημέρες. Ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε ότι από μετρήσεις προκύπτει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα της χώρας μας.

Νέα Δημοκρατία

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Νάκου της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να προστατέψει τον έλληνα καταναλωτή και επισημαίνει ότι φάσκει και αντιφάσκει στο θέμα εισαγωγής οπωροκηπευτικών από τη Γιουγκοσλαβία. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «μια ακόμη απόδειξη [ενν. της ανικανότητας της κυβέρνησης] είναι οι σημερινές ανακοινώσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Γεωργίας, υπεύθυνων για την προστασία της υγείας του καταναλωτή, οι οποίες διαψεύδουν η μία την άλλη». Καταγγέλλει, επίσης, ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ, το 1999, μόνο διά του τελωνείου Πειραιώς, εισήχθησαν στη χώρα μας σερβικά οπωροκηπευτικά βάρους 1.400 τόνων, ενώ το χρόνο που πέρασε 1.060 τόνων.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών

Ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Γιάννης Γαγλίας, ζήτησε να συνεχιστούν οι μετρήσεις στον ελλαδικό χώρο για ραδιενέργεια, αλλά και για χημικούς τοξικούς ρύπους (η ΄Ενωση υπογράμμισε ότι οι πληθυσμοί των Βαλκανίων δεν κινδυνεύουν μόνο από τη ραδιενέργεια), ζήτησε επίσης να ενταθεί ο έλεγχος των εισαγόμενων από τη Γιουγκοσλαβία τροφίμων.