ΑρχικήΕιδήσειςΟι «μεγάλοι» τα βρήκαν μια χαρά

Οι «μεγάλοι» τα βρήκαν μια χαρά

Σε ένα ατελείωτο παζάρι έχουν επιδοθεί από την Πέμπτη το πρωί, εδώ στη Νίκαια, οι ηγέτες των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς μέχρι αργά χθες το βράδυ να ήταν δυνατό να προβλέψει κανείς αν και πού θα καταλήξει.

Το μόνο που, τελικά, δεν ισχύει από τις αρχικές προβλέψεις είναι η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων χωρών. Αυτές τα βρήκαν μια χαρά μεταξύ τους, και ο περίφημος «γαλλογερμανικός άξονας» παραμένει ακλόνητος. Αλλωστε, ο καγκελάριος Σρέντερ… δεν κρατήθηκε και σε μια συνεδρίαση είπε: «Είναι ευτύχημα που η Γαλλία εκπροσωπεί και τα συμφέροντα της Γερμανίας». Και διέψευσε έτσι το γαλλικό Τύπο που απαιτούσε από την ηγεσία της χώρας του να ματαιώσει τις επεκτατικές διαθέσεις της Γερμανίας να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, από τον Ατλαντικό ώς τα Ουράλια.

Η σύγκρουση

Το μόνο που είναι βέβαιο σ’ αυτή τη σύνοδο είναι ότι η σύγκρουση μεγάλων και μικρών χωρών αναδεικνύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Για δύο πολύ απλούς λόγους:

  1. Οι μεγάλες χώρες επιχειρούν τώρα να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν μέχρι τώρα. Και αποφασίζουν για όλα τα σοβαρά θέματα χωρίς η αντίδραση των μικρών χωρών να είναι ικανή να τις εμποδίσει. Και
  2. Οι μικρές χώρες -αν και όλες αυτές δεν είναι μαζί σε όλα τα σοβαρά θέματα- βλέπουν ότι, για πρώτη φορά, απειλείται σοβαρά η δυνατότητά τους να έχουν αποφασιστικό λόγο στη λήψη των αποφάσεων.

Eνα δείγμα των προθέσεων των μεγάλων δυνάμεων να τα βρουν οπωσδήποτε μεταξύ τους είναι η απόφαση της Γερμανίας να μην επιμείνει στο αίτημά της να έχει οπωσδήποτε περισσότερες ψήφους στο Συμβούλιο ως η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό και, κυρίως, ως η «ατμομηχανή» της Eνωσης. Tελικά, ο καγκελάριος Σρέντερ σεβάστηκε την παλιά συμφωνία της χώρας του με τη Γαλλία, να έχουν την ίδια βαρύτητα οι ψήφοι τους. Διαφορετικά η Γερμανία θα μπορούσε να αποδεχθεί ακόμη και την πρόταση των μικρότερων χωρών (και της Eλλάδας) για διπλή πλειοψηφία (πληθυσμών και κρατών), όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σ’ αυτό το ατελείωτο παζάρι χρησιμοποιούνται όλα τα όπλα. Για παράδειγμα, οι μεγάλες χώρες εμφανίζονται «γαλαντόμες» προς τις μικρότερες σε δευτερεύοντα θέματα, προκειμένου να κάμψουν την αντίστασή τους στα πρωτεύοντα. Mπορεί, δηλαδή, να δώσουν στις μικρότερες χώρες μια-δυο έδρες παραπάνω στο Eυρωκοινοβούλιο. Λόγου χάρη, η γαλλική πρόταση πρόβλεπε 19 έδρες για την Eλλάδα, όταν η Eνωση θα έχει 27 μέλη (από 15 σήμερα). Στην πορεία προστέθηκε μία έδρα κι έγιναν 20.

Aλλο παράδειγμα: H πρώτη γαλλική πρόταση έδινε στην Eλλάδα 10 ψήφους στο Συμβούλιο. H δεύτερη τις αύξανε κατά μία (11). Aν ώς το τέλος συνεχιστεί αυτή η «μπακαλίστικη» λογική μπορεί κάποιες μικρές χώρες να υποκύψουν.

«Δευτέρα και…»

Πάντως, οι προβλέψεις για τη διάρκεια της συνόδου της Nίκαιας διαψεύστηκαν και μάλλον δικαιώθηκαν οι Γάλλοι που έλεγαν «Δευτέρα και βλέπουμε». Mάλιστα, είχαν προνοήσει να κάνουν κράτηση για τα δωμάτια των αντιπροσωπειών στα ξενοδοχεία και πέραν της χθεσινής μέρας.

«Πότε θα φύγουμε, κύριε πρόεδρε; » ρώτησαν προχθές οι δημοσιογράφοι τον K. Σημίτη. «Kουρασμένα πρόσωπα βλέπω. Aύριο, μεθαύριο, μπορεί και την… Tρίτη»! Kαι μας έκανε την καρδιά περιβόλι. Iσως να πρόκειται για την αίσθηση ότι σ’ αυτή τη σύνοδο δεν κρίνεται κάτι το πολύ συγκεκριμένο και πολύ σπουδαίο για κάθε χώρα (εν προκειμένω για τη δική μας). Aλλά πρόκειται για ρυθμίσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Eνωσης, που δεν είναι και τόσο μακρινό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166