ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-series18 ταινίες για να τις δείτε online (ονλινε) στο Netflix

18 ταινίες για να τις δείτε online (ονλινε) στο Netflix

Παρακάτω σας προτείνουμε 18 ταινίες για να τις δείτε online (ονλινε) στο Netflix. Στις προτάσεις μας δεν περιλαμβάνουμε μόνο μία κατηγορία, αλλά αρκετές, όπως ταινίες δράσης, αισθηματικές κ.λπ. Ελπίζουμε να σας βοηθήσουν οι κριτικές μας για να βγάλετε ένα πιο τεκμηριωμένο συμπέρασμα για το κάθε φιλμ ξεχωριστά.

Από όλα έχει ο μπαχτσές, από την «Elektra», στο κουλτουριάρικο «Million Dollar Baby», μέχρι την βιογραφική ταινία «Ray» για τον μεγάλο μαύρο μουσικό Ray Charles.

Ray

Το «Ray» είναι ίσως από τις καλύτερες βιογραφικές ταινίας που έχω δει τον τελευταίο καιρό, και αυτό χωρίς καμία υπερβολή. Στον ρόλο του μεγάλου Ray Charles ο Jamie Foxx, που μάλλον το χρυσό αγαλματάκι του κλείνει το μάτι, μιας κι αποτελεί τον κυριότερο υποψήφιο για τον βραβείο του πρώτου ανδρικού ρόλου. Ναι, ο Jamie Foxx σίγουρα αξίζει αυτήν την υποψηφιότητα αυτή και σίγουρα είναι τόσο καλός όσο λένε, μην σας πω και καλύτερος.

Μάλιστα, ο Foxx είχε και την ευλογία του ίδιου του Charles λίγο πριν πεθάνει. Εξάλλου, ο Foxx εκτός από την υποψηφιότητα του για το ’Ray’ είναι και υποψήφιος για δεύτερο αντρικό ρόλο στο ’Collateral’ με τον Tom Cruise. Η απίστευτα καλή σκηνοθεσία του ’Ray’ ανήκει στον έμπειρο Taylor Hackford, που συνδυάζει τέλεια την μουσική ιδιοφυΐα του Charles με την ιδιαίτερα δύσκολη και πολυτάραχη ζωή του, αφού από πολύ μικρή ηλικία αντιμετώπισε το πρόβλημα της χρόνιας τύφλωσης. Το μεγάλο ατού όμως στην ταινία σαφέστατα αποτελεί, όπως ανέφερα και παραπάνω, ο Jamie Foxx, που εκτός από την ομοιότητα του με τον Ray Charles, κλέβει την παράσταση με την υποκριτική του ικανότητα, αλλά και το μουσικό του ταλέντο.

Μια ταινία που σίγουρα θα απολαύσετε και θα μάθετε αρκετά στοιχεία για τον Charles, που μέχρι τώρα αγνοούσατε. Βιογραφικό μελόδραμα με αρκετά στοιχεία μιούζικαλ, αφού η μουσική αποτελούσε την μόνιμη πηγή έμπνευσης στην ζωή του Ray Charles.

Βαθμολογία (4,5/5)

Elektra

Να λοιπόν που και μια σούπερ ηρωίδα έχει όχι μόνο ελληνικό όνομα, αλλά κι ελληνική καταγωγή. Ο λόγος για την Elektra Natchios κι όχι για την ’Ηλέκτρα’ του Μιχάλη Κακογιάννη, πόσο μάλλον γι’ αυτήν του Ευριπίδη!
Ναι, πολύ σωστά καταλάβετε πρόκειται για την νέα περιπέτεια δράσης της γνωστής εταιρείας Marvel Comics και την πρώτη Ελληνίδα ηρωίδα δράσης, όπως λέει και στο πόστερ της ταινίας.

Όσοι έχετε δει το ’Daredevil’ με τον Ben Affleck, σίγουρα θα θυμάστε την πανέμορφη Elektra, κατά κόσμον Jennifer Garner, που πολεμάει με αρκετή τόλμη στο πλευρό, του επίσης σούπερ ήρωα Daredevil. Τώρα θα μου πείτε, μα καλά αυτή δεν πεθαίνει στο τέλος της ταινίας; Έλα όμως που η Elektra ανασταίνεται!

Αν νομίζετε ότι ζητάει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα της, συγνώμη αλλά αυτήν την φορά κάνετε λάθος. Βέβαια το γεγονός ότι έχασε τον πατέρα της, ενώ έμεινε ορφανή από μητέρα σε μικρή ηλικία, θα βοηθήσει αρκετά στην πλοκή του σεναρίου.

Η Elektra έχει επανέλθει στην ζωή για όχι και τόσο καλό σκοπό, αφού αρχικά εκπαιδεύεται για να γίνει η απόλυτη μηχανή που σκοτώνει, αποφασίζει ν’ αλλάξει ρότα στην ζωή της, όταν γνωρίζει την μικρή κόρη του μελλοντικού της θύματος. Θα δεθεί μαζί της, με αποτέλεσμα να ’ρθει αντιμέτωπη με μια σειρά αδίστακτων κακοποιών που θέλουν (απεγνωσμένα) να τελειώσουν το ανολοκλήρωτο ’έργο’ της Elektra.

H σκηνοθεσία ανήκει στον Rob Bowman, μετρ του είδους. Η Jennifer Garner, εκτός από υπερβολικά σέξι είναι τόσο πειστική όσο απαιτεί ο ρόλος της, ενώ στο πλευρό της βρίσκεται ο Κροάτης (γνωστός σε εμάς από το ’ER’) Goran Visnjic.

Εν κατακλείδι, μια ταινία δράσης που βλέπετε αρκετά ευχάριστα. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν οι action movies αυτού του είδους, το λιγότερο που θα πάθετε, είναι να περάσετε ευχάριστα.

Πολεμικές τέχνες, άφθονο αίμα, γρήγορη σκηνοθεσία τύπου ’Matrix’, κι ίσως τους πιο εμπνευσμένους ’κακούς’ που είδαμε ποτέ.

Βαθμολογία (3/5)

Ιπτάμενος Kροίσος (The Aviator)

Ίσως η πιο πολυσυζητημένη ταινία των τελευταίων ημερών, που περιμέναμε πως και πως να δούμε. Άραγε άδικα περιμέναμε, τσάμπα χύθηκε τόσο μελάνι για την συγκεκριμένη ταινία; Η απάντηση είναι σίγουρα μια. Ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ!

Η σκηνοθεσία του “Aviator” (συγνώμη, αλλά δυσκολεύομαι να το αποκαλώ “Ιπτάμενος κροίσος”) ανήκει στον μετρ του είδους Martin Scorsese, ενώ στο πάρα πολύ καλό καστ της ταινίας, εκτός από τον Leonardo DiCaprio, ξεχωρίσαμε τις ερμηνείες των δυο Κέιτ. Η μια με “K” στο όνομα της, η Kate Beckinsale, κι η άλλη με “C”, η Cate Blanchett.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία του Αμερικανού μεγιστάνα Howard Hughes (DiCaprio). Γυρνάμε πίσω στην δεκαετία του 20 τότε που ο Hughes κληρονομεί την εταιρεία του πατέρα του και την μετατρέπει σε έναν κολοσσό που ασχολείται με την παραγωγή ταινιών, τα καζίνο και την αεροναυτιλία!

Αν και η ταινία επικεντρώνεται περισσότερο στις ερωτικές περιπέτειες του Hughes με διάφορες στάρλετ της εποχής, εκ των οποίων η Katherine Hepburn (Blanchett) κι η Ava Gardner (Beckinsale), από την σκηνοθεσία του Scorsese και το σενάριο του John Logan, διαφαίνεται η μεγάλη προσωπικότητα του Hughes αλλά κι η αλλοφροσύνη του που τελικά τον οδηγεί στην απομόνωση και τον αποτραβιγμό από τα εγκόσμια.

Ο Leonardo DiCaprio σε μια από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του (και μια από τις λίγες που δεν μοιάζει με 15χρόνο!). Πραγματικά συγκλονίζει με την ερμηνεία του στον ρόλο του εκκεντρικού κροίσου. Εξάλλου δεν κέρδισε άδικα “Χρυσή σφαίρα” γι’ αυτόν τον ρόλο, αν και μυρίζομαι κι Όσκαρ. Την παράσταση λίγο περισσότερο κλέβει η Blanchett, ενώ σε μικρότερους, αλλά αρκετά σημαντικούς ρόλους, ο Alec Baldwin, o Jude Law κι η pop star Gwen Stefani ως Jean Harlow.

Από τις λίγες ταινίες που αξίζει κάθε Ευρουδάκι που θα δώσετε. Όχι απλά να πάτε να δείτε το “Aviator”. Να τρέξετε (ή καλύτερα να πετάξετε!)!

Βαθμολογία (4,5/5)

Χορεύετε; (Shall we dance?)

Τι κάνει το Χόλλυγουντ όταν δεν έχει έμπνευση; Η απάντηση είναι απλή, παίρνει μία Γιαπωνέζικη ταινία διαφοροποιεί λίγο το σενάριο, καλεί και τρία μεγάλα ονόματα που θα τραβήξουν το κοινό και νά ’σου το Blockbuster! Ποιοι είναι αυτοί οι σταρ; Πρώτη και καλύτερη η Jennifer Lopez ή JLO αν προτιμάτε, στο ρόλο -τι άλλο;- της γοητευτικής καθηγήτριας χορού που σαγηνεύει τον εργασιομανή δικηγόρο Richard Gere στην μαγεία του χορού, ενώ η Susan Sarandon παίζει τον ρόλο της απατημένης (;) συζύγου.

Η ταινία είναι κάτι μεταξύ κοινωνικού δράματος και ρομαντικής κομεντί. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι αρκετά καλές. Αυτό που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει είναι οι χορευτικές φιγούρες και ικανότητες των Lopez και Gere, ενώ είναι αρκετά καλογυρισμένο ώστε να μην παρασυρθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Αξίζει να το δείτε, ιδιαίτερα αν είστε φαν της JLO (οι άντρες) και του Richard Gere (οι γυναίκες). Το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε ευχάριστα για μια ώρα και τριανταπέντε λεπτά.

Βαθμολογία (3/5)

Το τελευταίο κόλπο (After the Sunset)

Να και μια περιπέτεια για αυτήν την εβδομάδα που υπόσχεται να σας κρατήσει στη άκρη της θέσης σας από την αγωνία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Pierce Brosnan, υποδύεται έναν γοητευτικό κλέφτη (φαίνεται πως όταν δεν παίζει τον James Bond αρέσκεται να παίζει τον αντι-James Bond), ενώ η Salma Hayek υποδύεται το έτερον του ήμισυ (συνάδελφος κλέφτρα επίσης), που μάλλον την έχει σ’ εκτίμηση, αφού μαζί το σκάνε για ένα ’ταπεινό’ Τροπικό νησάκι και να ’τσακίσουν’ τους καρπούς των κόπων τους. Άραγε το σκάνε γι αυτό ή για κάποιο άλλο κόλπο; Αυτό θα το ανακαλύψετε παρακολουθώντας την ταινία.

Έλα όμως που ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Pierce Brosnan έχει αρκετούς εχθρούς από το παρελθόν. Ο πολύ καλός Woody Harrelson στον ρόλο του ’καλού’ μπάτσου-πράκτορα του FBI που το έχει βάλει αμέτι μου χαμέτι μου να χώσει τον πρωταγωνιστή μας πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Άραγε θα τα καταφέρει ή όχι; Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το ανακαλύψετε μιας και πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ταινία που σίγουρα θα προσελκύσει πολλούς φανατικούς του είδους, κι όχι μόνο, στους κινηματογράφους.

Βαθμολογία (4/5)

Οι Απίθανοι (The Incredibles)

Ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό σε κινούμενο σχέδιο μετά το Ψάχνοντας τον Νέμο, είναι η πρώτη ταινία που σας προτείνουμε αυτήν την εβδομάδα. Η αναφορά στον Νέμο δεν είναι τυχαία, μιας και πρόκειται για τους ίδιους δημιουργούς, που επίσης έχουν δημιουργήσει μια πλειάδα επιτυχημένων ταινιών κινουμένων σχεδίων όπως το Toy Story και το Μπαμπούλας Α.Ε .

Ποία είναι αυτά που μας άρεσαν; Πάρα πολλά! Πρώτο και καλύτερο είναι η ίδια ιστορία, μιας και πρόκειται για την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει ως πρωταγωνιστές ανθρώπους. Πρόκειται για μια οικογένεια υπερηρώων που έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο. Πρωταγωνιστής ο Mr. Incredible. Υπέρβαρος και κουρασμένος, παντρεμένος με την Elastigirl, φαίνεται πως δεν αντέχει την ρουτίνα που φέρνει μια ’κανονική’ ζωή με τρία παιδιά. Αποφασίζει λοιπόν να ξαναμπεί στο κυνήγι της περιπέτειας, αυτή την φορά όμως εμπλέκοντας ολόκληρη την οικογένεια του.

Όπως είναι λογικό, οι υπερήρωες έχουν να αντιμετωπίσουν εχθρούς-μανιακούς που έχουν βάλει στο μάτι την ανθρωπότητα, στο πρόσωπο του Syndrome. Κλισέ, αλλά σε μια τέτοια ταινία είναι κάτι που επιβάλλεται και το προσπερνάμε ευχάριστα, εξάλλου η επιτυχία της δεν οφείλεται τόσο στο στόρυ όσο στις χιλιάδες ατάκες των ’πρωταγωνιστών’ και στα διάφορα οπτικά gadgets που υπάρχουν.

Στην ξενόγλωσση εκδοχή θα ακούσετε τις φωνές πολλών γνωστών ηθοποιών, όπως της Holly Hunter και του Samuel L. Jackson, ενώ στην μεταγλωττισμένη βερσιόν οι αρκετά απολαυστικοί Σμαράγδα Καρύδη και Δημήτρης Σταρόβας.

Βαθμολογία (5/5)

Ημερολόγια Μοτοσικλέτας (Diarios de motocicleta)

Η πρώτη ταινία που σας προτείνουμε ξεφεύγει κατά πολύ από τα πρότυπα των μεγάλων στούντιος του Χόλλυγουντ (επιτέλους!). Το όνομα αυτής, Ημερολόγια Μοτοσικλέτας, και πρόκειται για την μεταφορά των απομνημονευμάτων του γνωστού σε όλους Ernesto ’Che’ Guevara, όταν βρισκόταν ακόμα σε νεαρή ηλικία, πολλά χρόνια πριν το όνομα του αποτυπωθεί στην μνήμη του κόσμου ως του απόλυτου επαναστάτη με αιτία!

Η σκηνοθεσία του Βραζιλιάνου Walter Salles, μας πηγαίνει πίσω στο 1952 όπου ο εικοσιτριάχρονος τότε φοιτητής ιατρικής Ernesto Guevara, αποφασίζει με τον εικοσιεννιάχρονο βιοχημικό φίλο του, Alberto Granado, να διασχίσουν με μιά μοτοσικλέτα μάρκας Norton 500 την Λατινική Αμερική, ζώντας την απόλυτη νεανική περιπέτεια γνωρίζοντας μέσω του ταξιδιού τους πλευρές της ζωής, που έως τότε τους ήταν παντελώς άγνωστες.

Σε ορισμένα σημεία, η Ισπανόφωνη αυτή ταινία θυμίζει αρκετά τα λεγόμενα Αμερικανικά road movies, μόνο που εδώ συναντούμε περισσότερη ουσία, μιάς κι έχουμε έντονες αναφορές στο κοινωνικό και πολιτικό πνεύμα της εποχής εκείνης. Ο Μεξικανός Gael Garcia Bernal μας πείθει απόλυτα για την ελευθερία του πνεύματος και την επαναστατικότητα του νεαρού Che, τουλάχιστον έτσι όπως φανταζόμαστε ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν στα νιάτα του. Στον ρόλο του συνοδοιπόρου Granado ο πειστικότατος Αργεντινός ηθοποιός Rodrigo de la Serna, ενώ στο τέλος της ταινίας εμφανίζεται κι o ίδιος ο Alberto Granado, ογδόντα ενός ετών σήμερα.

Μια ταινία που σίγουρα θα σας κάνει να περάσετε καλά, θα σας βάλει σε σκέψεις ακόμα κι αν δεν είστε επαναστάτες (του καναπέ;)!

Βαθμολογία (4/5)

2046

Η ταινία αυτή έρχεται από την Ιαπωνία. Μην σας τρομάζει ο τίτλος της ταινίας, δεν πρόκειται για κάποιο φουτουριστικό φιλμ με εκδικητικά ρομπότ κι άλλες τέτοιες ’Αμερικανιές’. Το 2046 είναι ίσως ότι καλύτερο έχει να προσφέρει το Ασιατικό σινεμά τα τελευταία χρόνια.

Ο πολυβραβευμένος Ασιάτης δημιουργός Kar Wai Wong που σκηνοθετεί αλλά κι υπογράφει το σενάριο της ταινίας, έχει δημιουργήσει κατά κοινή αποδοχή μια ταινία απίστευτης αισθητικής, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την συνέχεια της προηγούμενης ταινίας του, του 2001, με τίτλο Ερωτική επιθυμία.

Η ιστορία έχει ως εξής: Βρισκόμαστε στην δεκαετία του 60, στο πολιτικά ταραγμένο Χονγκ-Κονγκ, όπου ένας δημοσιογράφος-συγγραφέας ο Chow Mo Wan αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για το μέλλον και συγκεκριμένα το 2046, μένοντας ο ίδιος στο δωμάτιο 2047 ενός ξενοδοχείου. Μέσα από αυτό το ταξίδι στο μέλλον αλλά και στο παρελθόν θα παρακολουθήσουμε την ερωτική διαδρομή του συγγραφέα ψάχνοντας το ιδανικό του ταίρι, αφού ο χαρακτήρας στον οποίο αναφέρεται στο βιβλίο του, είναι ουσιαστικά το alter ego του.

Δεν σας λέμε τίποτα άλλο, μιάς κι υπάρχουν αρκετά ακόμα στοιχεία που πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας. Το μόνο που σας λέμε ανεπιφύλακτα είναι ότι πρόκειται για ένα αριστουργηματικό κινηματογραφικό φιλμ, με όλη την σημασία της λέξεως, που μας υπενθυμίζει ότι ο κινηματογράφος είναι η έβδομη τέχνη!

Βαθμολογία (5/5)

Αλέξανδρος: Alexander (2004)

Τι να σας πούμε γι΄αυτήν την ταινία που να μην έχει ήδη ειπωθεί; Αυτό που έχουμε πει πολλάκις είναι ό,τι όταν το Χόλλυγουντ σταματάει να ’χει έμπνευση παίρνει την ιστορία και την αναπλάθει σύμφωνα με τα δικά του γούστα. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι γίνεται κι εδώ, αφού τα μεγάλα Αμερικανικά στούντιος, που μόλις έχουν αρχίσει να μαθαίνουν ιστορία (μάλλον βρίσκονται ακόμη στην πρώτη Δημοτικού!) συναντούν την Ελληνική ιστορία, κι ο αξιολογότατος κατά τ΄άλλα, σκηνοθέτης Oliver Stone σκηνοθετεί τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ιστορία του Μακεδόνα στρατηλάτη γνωστή και μη εξαιρετέα. Στον ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο μικρός (;) Ιρλανδός ηθοποιός Colin Farell, και το μικρός πάει στο ό,τι ο αρκετά καλός ηθοποιός, στην συγκεκριμένη ταινία δεν μας πείθει ιδιαίτερα (κι όχι δεν είμαστε αρνητικά προϊδεασμένοι!). Το υπόλοιπο καστ της ταινίας αξιολογότατο.

Η Angelina Jolie στον ρόλο της Ολυμπίας, ο Anthony Hopkins κι ο Val Kilmer δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προσδίδοντας περισσότερο κύρος στην αρκετά αμφιλεγόμενη αυτή ταινία, που η αντιμετώπιση των κριτικών και του κοινού ανά τον κόσμο είναι αρκετά χλιαρή. Εκτός από τα κοστούμια, τα σκηνικά και τις ερμηνείες ορισμένων ηθοποιών, αυτό που επίσης μας άρεσε, ήταν ότι η ταινία προμοτάρει ασύστολα (λες και χρειαζόταν!) την Ελληνικότητα του Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας, σε σημείο ρατσισμού υπέρ των Ελλήνων!

Τώρα που ο Stone πήρε φόρα με τις επικές ταινίες δεν τον σταματά τίποτα, λέτε να περάσει και στις βουκολικές; Στον Τάσο και στην Γκόλφω ας πούμε!

Βαθμολογία (3/5 για την ταινία) (5/5 για την Ελλάδα… ρε γαμώτο!)

Πόρτα στο πάτωμα: The door in the floor

Η Kim Basinger κι ο Jeff Bridges μετά από χρόνια ξανά μαζί στο πανί, στην ταινία Πόρτα στο πάτωμα, βασισμένη στο best-seller του John Irving Widow for one year.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην ακτή του East Hampton της Νέας Υόρκης, όπου ένα ζευγάρι ενώ προσπαθεί να συνέλθει από τον θάνατο των δύο από τα τρία παιδιά τους, έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχέση τους. Το μόνο παιδί που τους έχει απομείνει είναι η τετράχρονη Ruth, που αντιμετωπίζει με τον δικό της τρόπο το δράμα της οικογένειας.

Ο Ted Cole (Jeff Bridges) είναι διάσημος συγγραφέας παιδικών βιβλίων ενώ στον ρόλο της ταλαιπωρημένης και εύθραυστης μάνας, της Marion η Kim Basinger, που φαίνεται πως μετά την συμμετοχή της στο 8mile ως μάνα του Eminem, έχει αρχίσει να ξαναπαίρνει τα πάνω της. Μετά την τραγωδία που περνάει και της συνεχόμενες απιστίες του συζύγου της, η ευάλωτη Marion ανταποκρίνεται στο ερωτικό κάλεσμα του νεαρού Eddie O’Hare (Jon Foster) που εργάζεται ως βοηθός του συζύγου της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι ερμηνείες τόσο του Jeff Bridges όσο και της Kim Basinger είναι αρκετά ικανοποιητικές, έλα όμως που κάτι σαν να φαίνεται ότι λείπει από αυτό το σύγχρονο μελόδραμα! Ίσως να ’ναι η όχι και τόσο καλή σκηνοθεσία του Tod Williams, ενώ η εξέλιξη της ιστορίας είναι αρκετά αργή, ώστε να κουράζει αρκετά τον θεατή.

Μια μέτρια ταινία που μπορούμε να την δούμε κι αργότερα σε DVD.

Βαθμολογία (2,5/5)

Το Πολικό Εξπρές: The Polar Express

Χριστούγεννα έρχονται, κι εδώ κι αρκετές ημέρες έχουμε μπεί για τα καλά στο κλίμα. Μήπως θα ΄πρεπε να μπούμε και κινηματογραφικά στο πνεύμα; Σ’ αυτό θα μας βοηθήσει σίγουρα Το Πολικό Εξπρές σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του γνωστού και μή εξαιρετέου Robert Zemeckis, με τον Tom Hanks να χαρίζει την φωνή του σε πέντε διαφορετικούς χαρακτήρες.

Ναι, πολύ σωστά μαντέψατε, Το Πολικό Εξπρές είναι μια ταινία animation. Επίσης πολύ σωστά μαντέψατε ότι πρόκειται για το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, αφού πρόκειται για μια ταινία που απευθύνεται καθαρά σ΄όλη την οικογένεια, κάτι σαν το αντίθετο του Kill Bill ας πούμε!

Το ’για όλη την οικογένεια’ δεν αναφέρεται ως μομφή, ίσα-ίσα το αντίθετο. Απλά χαρακτηρίζει καλύτερα το είδος της συγκεκριμένης ταινίας.

Η ιστορία, που είναι βασισμένη στο πολύ επιτυχημένο βιβλίο του Αμερικανού Chris Van Allsburg, έχει να κάνει με την σημαντικότερη ερώτηση της εποχής (όχι, όχι…το πότε θα μπεί η Τουρκία στη Ε.Ε), αλλά αν πιστεύετε στον Santa, τον δικό μας Αϊ-Βασίλη δηλαδή. Ένας πιτσιρικάς προσπαθεί να το διαπιστώσει ξαγρυπνώντας την παραμονή των Χριστουγέννων μπας και τον συναντήσει τον έρμο τον παππούλη.

Έτσι ξεκινάει μια απίστευτη περιπέτεια αφού επιβιβάζεται σ’ ένα τρένο με άλλα δύσπιστα παιδάκια. Το θαύμα των Χριστουγέννων κι εδώ θα διαπρέψει, ευτυχώς τα παιδάκια θεωρούν ως θαύμα κάτι παραπάνω από τον δέκατο τρίτο μισθό! Πεζή πραγματικότητα; Μπορεί! Είναι όμως κάτι που δεν θα συναντήσετε σ’ αυτήν την ταινία, που βλέπω να γίνεται μια από τις κλασικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες.

Ωραία ατμόσφαιρα, καλή σκηνοθεσία, και τις καλύτερες τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε animation. Sorry, αλλά δεν θα δείτε τον Tom Hanks με σάρκα κι οστά, αλλά κάποιον animated εισπράκτορα που του φέρνει!

Αξίζει, αρκεί να μην σας έρθει η όρεξη να την δείτε Δεκαπενταύγουστο στο Super Paradise!

Βαθμολογία (4/5)

De-Lovely (2004)

O Kevin Kline και η Ashley Judd σ’ ένα βιογραφικό μιούζικαλ που περιγράφει την ζωή και την καριέρα του συνθέτη Cole Porter, μεγάλης μορφής του Broadway. Το De-Lovely παρά τον τίτλο του (μτφ. Αξιαγάπητο) δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται απόλυτα στον τίτλο του.

Όχι ό,τι περνάει και τελείως απαρατήρητο, αλλά σαφώς περιμέναμε κάτι καλύτερο από την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του καταξιωμένου Irwin Winkler σ’ ένα είδος, το μιούζικαλ, που φαίνεται ό,τι πάρα την σχετική διστακτικότητα των μεγάλων στούντιο, παραμένει αγαπημένο είδος των δημιουργών, και πάει να ξανανθίσει μετά την περσινή επιτυχία του Chicago αλλά και του Moulin Rouge.

Δυστυχώς για μας το συγκεκριμένο φιλμ δεν ανήκει στην κατηγορία των παραπάνω μιούζικαλ, αυτό που αποκαλούν στην γλώσσα του κινηματογράφου show-stoppers, και αυτό δεν οφείλεται στις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών που κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι. Και τραγουδιστικά τα πάνε περίφημα και σαν ζευγάρι δένουν στην οθόνη, και φιλότιμες προσπάθειες έγιναν από γνωστούς καλλιτέχνες που ερμήνευσαν στην ταινία κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες του Porter, όπως ο Robbie Williams, η Sheryl Crow, η Alanis Morisette κι ο δικός μας Μάριος Φραγκούλης, αλλά το γλυκό δυστυχώς δεν έδεσε!

Ίσως φταίει το θέμα της ταινίας, ίσως η σκηνοθεσία. Πάντως η ταινία δεν ενθουσίασε ούτε τους κριτικούς ούτε και το κοινό. Ακόμα κι αν σας αρέσει το είδος, όπως εμένα, πέρα από ορισμένα καλά δοσμένα στιγμιότυπα δεν θα βρείτε τίποτα περισσότερο.

Βαθμολογία (2/5)

Το Φάντασμα της Όπερας: (The Phantom of the Opera) 2004

Ό,τι σας είπαμε προηγουμένως για το De-Lovely ισχύει και για το Φάντασμα της Όπερας. Όχι για την δεινότητα της ταινίας, αλλά για την μόδα που φέρνει το μιούζικαλ ξανά στο προσκήνιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μιούζικαλ όλων των εποχών, που δεν νομίζω να μην το ξέρουν κι οι πέτρες! Βασισμένο στην νουβέλα του Γάλλου Gaston Leroux και στην θεατρική μεταφορά του πασίγνωστου μουσικοσυνθέτη και παραγωγού Andrew Lloyd Webber, Το Φάντασμα της Όπερας που εδώ κι αρκετές δεκαετίες μαγεύει το θεατρόφιλο κοινό ανά τον κόσμο, ήρθε η ώρα να μαγέψει και τους cinephile. Τουλάχιστον έτσι θέλησε ο Webber αφού μέχρι και δική του εταιρεία παραγωγής έστησε για την χρηματοδότηση της ταινίας.

Άραγε το φιλμ τα καταφέρνει τόσο καλά όσο το θεατρικό; Η απάντηση μάλλον δεν είναι ξεκάθαρη. Θα ΄ταν περιττό να σας μιλήσουμε για το στόρυ της ταινίας, αφού πάνω-κάτω είναι γνωστό. Επομένως δεν φταίει αυτό. Μήπως όμως είναι πολυφορεμένο; Μπορεί, αν και το Chicago έπαιζε τόσα χρόνια θεατρικά. Ό,τι και να φταίει, το σίγουρο ότι η κινηματογραφική εκδοχή δεν μας αφήνει και την καλύτερη γεύση. Παρά την καλή σκηνογραφία και την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην ταινία, η σκηνοθεσία του ’βετεράνου’ Joel Schumacher μοιάζει σχετικά ανέμπνευστη. Οι καταπληκτικές ερμηνείες από την ’αγγελική’ μορφή της Emmy Rosum στον πρωταγωνιστικό ρόλο και του Gerald Butler στον ρόλο του φαντάσματος, δυστυχώς δεν σώζουν την κατάσταση.

Όχι ό,τι δεν υπάρχουν καλές στιγμές στην ταινία, αλλά περιμέναμε πολύ περισσότερα από την πολυαναμενόμενη μεταφορά του αγαπημένου αυτού μιούζικαλ.

Βαθμολόγία (3/5)

Bridget Jones: The Edge of Reason

Η Bridget Jones επιστρέφει σε νέες περιπέτειες με ολοκαίνουργιο ημερολόγιο. Στο πολυαναμενόμενο sequel της ρομαντικής κωμωδίας η Renee Zelweger ενσαρκώνει για δεύτερη φορά την νευρωτική Βρετανίδα Bridget Jones, στην ανάγκη της να βρει τον απόλυτο έρωτα.

Και στο δεύτερο μέρος της ταινίας με υπότιτλο Η επόμενη σελίδα, την Zelweger πλαισιώνουν για ακόμη μια φορά ο Hugh Grant, που σύμφωνα με δηλώσεις του σταματάει τη καριέρα του (φοβερό κακό θα μας κάνει!) μετά απ’ αυτήν την ταινία, και ο απίστευτα καλός ηθοποιός Colin Firth, στους ρόλους των ερωτικών διεκδικητών της Bridget Jones.

Η ταινία μας πηγαίνει τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος του προηγούμενου φιλμ, όπου η Bridget έχει ήδη αρχίσει να ψιλο-ξενερώνει στην σχέση της με τον Mark Darcy (Colin Firth). Κάτι οι σκηνές ζηλοτυπίας, κάτι η χάλια δουλειά κάτι η στενή πολιορκία του πρώην αφεντικού της Daniel Cleaver (Hugh Grant), έρχονται και ξανακάνουν την ζωή της χάλια. Έλα όμως που τώρα εμπλέκονται κι οι γονείς της! Στον ρόλο του πατέρα ο θεσπέσιος Jim Broadbent και στον ρόλο της μητέρας η Gemma Jones.

Σαφώς στην ταινία υπάρχουν αρκετές καλές στιγμές, αλλά κατά τ’ άλλα δεν μπορούμε να πω ό,τι ενθουσιαστήκαμε κιόλας! Η μαύρη αλήθεια είναι ό,τι δεν διαφέρει και πολύ απ’ άλλες τόσες ρομαντικές κωμωδίες που βγαίνουν κατά καιρούς. Με την διαφορά ό,τι έχει τρανταχτό καστ και καλό marketing!

Ένα από τα λεγόμενα chick-films (Μετάφραση Γκομενο-ταινίες) που πιστεύουμε ό,τι δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στις αναγνώστριες του miss.gr!

Βαθμολογία (3/5)

Η Συμμορία των Δώδεκα: (Ocean’s Twelve)

Ίσως η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του 2004 είναι Η Συμμορία των Δώδεκα, που μας έρχεται λίγο πρίν την εκπνοή του έτους. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πρόκειται για την συνέχεια της ταινίας Η Συμμορία των Έντεκα, με καστ που κι από μόνο του τραβάει σαν μαγνήτης το κοινό. Σε ποιόν να πρωτο-αναφερθούμε; Brad Pitt, George Clooney, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia και φυσικά το καινούργιο πρόσωπο στην ταινία, η Catherine Zeta-Jones.

Η σκηνοθεσία ανήκει και πάλι στον πολύ καλό και κάτοχο αγαλματίδιου Όσκαρ Steven Soderbergh, που για ακόμη μια φορά, όπως και στους Έντεκα, σκηνοθετεί την ταινία με έναν ιδιαίτερα έξυπνο και γρήγορο τρόπο, δινοντάς της και πάλι το στυλ, την κλάση και το πνεύμα που ταιριάζει σ’ αυτό του είδους τις αστυνομικές περιπέτειες.

Η Συμμορία των Δώδεκα βρίσκει τους πρωταγωνιστές μας τρία χρόνια μετά την μεγάλη ’μπάζα’ του Λας Βέγκας. Ο Danny Ocean (George Clooney), ξαναμαζεύει την γνωστή παλιοπαρέα για καινούργιες ’αποστολές’ αυτή τη φόρα όμως εκτός έδρας. Η μυρωδιά του χρήματος τους ’τραβάει’ στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα σε τρείς πρωτεύουσες, το Άμστερνταμ, την Ρώμη και το Παρίσι.

Η ιστορία όμως μπερδεύται όταν ο ζημειωμένος κατά 160 εκατομμύρια Δολάρια, Terry Benedict (Andy Garcia) θέλει να πάρει το αίμα του πίσω και φυσικά δεν πρόκειται να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα! Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο όταν εμπλέκονται νέα πρόσωπα, όπως ο μεγαλό-ληστής με το ψευδώνυμο The night fox (Vincent Cassel) και η Isabel Lahiri (Catherine Zeta-Jones) στον ρόλο της αστυνομικού πρακτόρου της Europol.

Όλα αυτά δένουν με τον καλύτερο τρόπο, με σωστές δόσεις περιπέτειας, πνευματώδες χιούμορ κι άψογης κινηματογραφικής αισθητικής.

Ό,τι και να σας πω γι’ αυτήν την ταινία θα ’ναι λίγο, μιάς κι είναι απο τα καινούργια φίλμ που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε μέσα στα Χριστούγεννα!

Βαθμολογία (5/5)

Βασιλικοί Αρραβώνες: Το Ημερολόγιο μιας Πριγκίπισσας 2 (Princess Diaries 2: Royal Engagement)

Τι κάνει ο άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του (ή έστω το παντεσπάνι του!); Κάνει ταινίες σαν κι αυτή. Ο λόγος για τον σκηνοθέτη Garry Marshall και την ταινία Το Ημερολόγιο μιάς Πριγκίπισσας 2: Βασιλικοί Αρραβώνες, σαν να μην μας έφτανε το πρώτο μέρος! Η παραπάνω ερώτηση μάλλον ταιριάζει και στην Julie Andrews, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει αμπάριζα ό,τι καλύτερο (;) γυρίζεται κινηματογραφικά. Ok, έχει τυποποιηθεί ως γλυκανάλατη ηθοποιός, με λίγες εξαιρέσεις τύπου Victor-Victoria, δεν χρειάζεται όμως και να μας το υπενθυμίζει και τώρα που βρίσκεται σε πιο ώριμη ηλικία.

Όσοι έχετε παρακολουθήσει το πρώτο μέρος της ταινίας πριν από τρία-τέσσερα χρόνια να ΄στε σίγουροι ό,τι κινείται στο ίδιο ακριβώς ύφος. Αν πάλι δεν την έχετε δει, (και μάλλον καλά κάνατε!) τότε σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε περί τίνος πρόκειται.

Η όμορφη Πριγκίπισσα (που έκανε την κοιμισμένη, όπως λέει και στο γνωστό διαφημιστικό σποτ!) έχει αποδεχτεί τον θρόνο της στην μικρή Ευρωπαϊκή χώρα (;) της Genovia. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού η Βασίλισσα γιαγιά της (Julie Andrews) έχει βάλει αμέτι μου χαμέτι μου να την μετατρέψει από χαζοαμερικανιδούλα σε μιά σωστή μελλοντική Βασίλισσα, βρίσκοντάς της τον κατάλληλο γαμπρό.

Βλέποντας την συγκεκριμένη ταινία, μου ’ρθε στο μυαλό η εξής ερώτηση; Γιατί αυτές οι ταινίες πρέπει να προβάλλονται εκτός ΗΠΑ, αφού είναι τόσο ξεκάθαρο ό,τι απευθύνονται σε δεκαπεντάχρονα κοριτσάκια που ονειρεύονται να γίνουν πριγκίπισσες… της τηλεόρασης, της πασαρέλας, του τραγουδιού;

Όσο και να μας έχει καταλάβει το πνεύμα των Χριστουγέννων… Δεν!

Βαθμολογία (1/5)

Κύμα Οργής (Undertow)

Σκληρή, δραματική και ρεαλιστική, δηλαδή πλήρως αντι-Χριστουγεννιάτικη, είναι η ταινία Κύμα Οργής του νεαρού σκηνοθέτη David Gordon Green. Τώρα βέβαια, όσων αφορά τα περι Χριστουγέννων, όσοι έχετε πάθει overdose of Christmas (που λέει κι ο Robbie στο Millennium!) ίσως να ’ναι η καταλληλότερη ταινία γι’ αυτήν την εβδομάδα, φυσικά μετά την Συμμορία των Δώδεκα!

Το στόρυ έχει ως εξής: Ένας άνδρας (Dermot Mulroney), προσπαθεί να συνέλθει από τον χαμό της γυναίκας του και να μεγαλώσει τους δυο γιούς του στο αγρόσπιτο τους στην Georgia των ΗΠΑ. Η ισορροπία της οικογένειας όμως διαταράσσεται όταν καταφθάνει ο πρώην κατάδικος Θείος (Josh Lucas), αδερφός του πατέρα, που μόνο καλές διαθέσεις δεν έχει, παρά την φαινομενικά καλή του συμπεριφορά.

Μια σειρά γεγονότων θα φέρει τα πάνω-κάτω. Αφού θα σκοτώσει τον αδερφό του, λόγω κληρονομικών διαφορών και την αιτιολογία ότι του ’έκλεψε’ την γυναίκα της ζωής του, σειρά έχουν τα ανίψια. Στην συνέχεια η ταινία εξελίσσεται σε ένα άνευ όρων κυνηγητό μεταξύ του θείου και των δυο πιτσιρικάδων. Στον ρόλο του ’προβληματικού’ μεγάλου γιου, ο γνωστός από την ταινία Billy Eliot, Jamie Bell, ενώ στον ρόλο του μανιακού θείου ο πολύ καλός Josh Lucas.

Συμπέρασμα. Αρκετά καλή ταινία που σίγουρα αξίζει την προσοχή μας..

Βαθμολογία (3,5/5)

Λουκουμάδες με μέλι

Η τέταρτη ταινία της αρκετά ταλαντούχας σκηνοθέτιδας Όλγα Μαλέα έχει τον τίτλο Λουκουμάδες με μέλι, και δυστυχώς για μας που βρισκόμαστε σε θέση να σχολιάσουμε αυτήν την ταινία, δεν είναι και τόσο γλυκά τα πράγματα!

Η ιστορία έχει ως εξής: O Μάνος (Χρήστος Λούλης) έχει βαρεθεί την μίζερη ζωή και την δουλειά του στην Αθήνα και αποφασίζει να μετακομίσει στην θεία του σε μια κλασική (;) ελληνική κωμόπολη. Εκεί θα συναντήσει έναν παλιό του έρωτα, την αρκετά ιδιόρρυθμη Φένια (Φαίη ξυλά), που δουλεύει σ’ ένα πρωτότυπο γραφείο κηδειών. Μια σειρά αστείων έως τραγελαφικών καταστάσεων θα φέρει στην επιφάνεια κάποια κρυφά μυστικά κι αρρωστημένους πόθους του θείου του Μάνου (Παύλος Χαϊκάλης), ενώ αρκετά σημαντικό ρόλο έχει και το ’Μαρικάκ’ το συμπαθέστατο γουρουνάκι (αυτό της αφίσας), που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους λουκουμάδες με μέλι.

Αν όλο αυτό σας ακούγεται αρκετά πειστικό για να δείτε την ταινία, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε. Έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ταινία, οφείλει την όποια επιτυχία της (κι όπως φαίνεται τουλάχιστον σε πρώτη φάση τα πάει καλά), περισσότερο στο καστ της και στο όνομα της Μαλέα. Ο Λούλης, ως νέος ζεν πρεμιέ τραβάει τον νεαρόκοσμο (κι ιδίως τα κοριτσόπουλα!), ενώ το όλο σουρεαλιστικό στυλ, τύπου Almodovar, της ταινίας (και της διαφημιστικής καμπάνιας) σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή πορεία της ταινίας.

Δυστυχώς, ενώ φαίνεται πως όλοι έχουμε την καλή διάθεση να δούμε (θετικά) ελληνικό κινηματογράφο, και περιμέναμε με ανυπομονησία την συγκεκριμένη ταινία, δυστυχώς περίμενα καλύτερα πράγματα, τόσο από την (πεπειραμένη στο είδος) Μαλέα, όσο κι από τις ερμηνείες των ηθοποιών. Η έκπληξη που περιμέναμε και δεν ήρθε, δυστυχώς!

Βαθμολογία (2/5)

Πολίτικη Κουζίνα

Τι να πει κανείς για αυτήν την ταινία που να μην έχει ήδη ειπωθεί; Άσε που οι περισσότεροι από εσάς την έχετε δει ούτως ή άλλως. Θα έλεγα ότι γράφω αυτήν την κριτική, περισσότερο για να σας ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη ταινία κυκλοφόρησε (επιτέλους!), παρά για να σας την προτείνω ή όχι. Να λοιπόν που μετά από αρκετό καιρό που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, η ’Πολίτικη Κουζίνα’ του Τάσου Μπουλμέτη, κυκλοφόρησε για να τη νοικιάσετε και γιατί όχι και να την αγοράσετε. Αυτή η καθυστέρηση μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι η ταινία, παρέμεινε για αρκετό καιρό στους κινηματογράφους, λόγω της μεγάλης της επιτυχίας. Προφανώς η εταιρεία διανομής περίμενε και την υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, που δυστυχώς τελικά δεν ήρθε, κι έτσι αποφάσισε να την κυκλοφορήσει σε διπλό DVD, σε μια πολύ δελεαστική illustration συσκευασία με πολλά extra features. Μέχρι κι ένθετο για πολίτικες συνταγές έχει, αν κι αυτό μου φάνηκε κάπως υπερβολικό!

Τι να σας πω για την υπόθεση που λίγο πολύ είναι γνωστή; Πρόκειται για την ιστορία ενός καθηγητή αστροφυσικής (Γιώργος Χωραφάς) που στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών διώχνεται με τους γονείς του από την Πόλη για να ’ρθει στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της ταινίας, βλέπουμε την ζωή της οικογένειας μέσα από τα μάτια του μικρού, συνδεδεμένη με τα διάφορα πολιτικά γεγονότα της εποχής.

Εκτός από το πολύ καλό σενάριο και την σκηνοθεσία του Τάσου Μπουλμέτη, που μας προσφέρει μια άρτια ταινία τέλειας αισθητικής, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης κι η Ρένια Λουιζίδου δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, στους ρόλους του ζευγαριού που εκδιώχνεται από τον τόπο του.

Τα παραπάνω για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την ταινία κι έχουν ακόμη τις αμφιβολίες τους. Όλο κι από κάποιον δικό σας θα ’χετε ακούσει για την ’Πολίτικη Κουζίνα’, αφού σχεδόν 1.500.000 συμπατριώτες μας την έχουν ήδη δει. Αν δεν σας πείθουν οι αριθμοί, τότε απλά αφήστε την ταινία να σας συνεπάρει. Άραγε πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν, για να δούμε ξανά μια τόσο καλή ελληνική ταινία;

Βαθμολογία (5/5)

Ταινίες online (ονλινε) στο Netflix

Διευκρίνιση: Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις από τους αναγνώστες που διαβάζουν αυτές τις προτάσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως ενδεχομένως στο μέλλον κάποιες ταινίες από τις προαναφερόμενες να μην είναι διαθέσιμες στο Netflix, γιατί η εταιρεία παραγωγής μπορεί να μην έχει ανανεώσει το συμβόλαιο με το Netflix και να έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα σε κάποια άλλη πλατφόρμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166