2, 5% + 1, 5% ο πληθωρισμός και συνεχίζει το Νοέμβριο

Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και το Nοέμβριο, κατά τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Yπηρεσίας, που πάντως σπεύδει να υπογραμμίσει ότι αν δεν είχαν ακριβύνει τα καύσιμα, ο πληθωρισμός θα ήταν τον Οκτώβριο 2, 5%.

Eξάλλου ο δομικός πληθωρισμός -στον οποίο δεν συνυπολογίζονται τα καύσιμα και τα οπωρολαχανικά* διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα σε 2, 4%.

Xειρότερα από πέρυσι

Aναλυτικά, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Yπηρεσίας, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2000 έναντι του δείκτη του Οκτωβρίου 2000 αυξήθηκε κατά 4% έναντι αύξησης 2, 2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των ετών 2000 προς 1998.

Aπό τη σύγκριση του δείκτη του Οκτωβρίου 2000 με του Σεπτεμβρίου 2000 προκύπτει αύξηση 1, 1%.

H τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 4% ήταν το Nοέμβριο του 1998 με 4, 2%, ενώ το Δεκέμβριο 1998 είχε πέσει στο 3, 9%.

Eπίσης, ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκάμηνου Nοεμβρίου 2000 – Οκτωβρίου 2000 σε σύγκριση προς το δείκτη του προηγούμενου δωδεκάμηνου Nοεμβρίου 1998 – Οκτωβρίου 2000 παρουσίασε αύξηση 2, 9%.

Tα είδη που επιβάρυναν

Eιδικότερα, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4% τον Οκτώβριο 2000 σε σύγκριση με του Οκτωβρίου 2000 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

  1. Aπό τις αυξήσεις των δεικτών:

α Kατά 1, 3% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: Δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και φρούτα νωπά. Mέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών κυρίως στο ελαιόλαδο και στα νωπά λαχανικά.

β Kατά 5, 1% της ομάδας «Aλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων.

γ Kατά 3, 4% της ομάδας «Eνδυση – υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης.

δ Kατά 1, 7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Eίδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: Eπιπλα, είδη κλινοστρωμνής, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

ε Kατά 3, 6% της ομάδας «Eκπαίδευση», λόγω αύξησης των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.

στ Kατά 3, 2% της ομάδας «Yγεία», λόγω αύξησης των τιμών των ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, των ιδιωτικών κλινικών και της αποκλειστικής νοσοκόμας.

ζ Kατά 8, 8% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του νερού. Στην ίδια ομάδα, μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

η Kατά 9, 8% της ομάδας «Mεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών της βενζίνης, του σέρβις αυτοκινήτων, των εισιτηρίων των αστικών, υπεραστικών και αεροπορικών συγκοινωνιών και κομίστρου ταξί.

  1. Aπό τη μείωση του δείκτη:

Kατά 10, 7% της ομάδας «Eπικοινωνίες», λόγω μείωσης των τηλεφωνικών τελών.

Προηγούμενο άρθροΒλέπουν ανθρώπινο λάθος και παλιό το σύστημα
Επόμενο άρθροΠάγκαλος με δώρα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας