2,8 τρισ. δολ. στη ρουλέτα της αβεβαιότητας

Το ιλιγγιώδες ποσό των 2,8 τρισ. δολαρίων θα κοστίσει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το φθινοπωρινό κραχ των χρηματιστηρίων.

Η ζοφερή πρόβλεψη ανήκει στην Τράπεζα της Αγγλίας και έρχεται τη στιγμή που οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει τη χορήγηση σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, όχι για την ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, αλλά για την τόνωση των τραπεζών και των αγορών που προκάλεσαν την κατά γενική πλέον ομολογία χειρότερη από το 1929 παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

«Η αβεβαιότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η χειρότερη στην πρόσφατη Ιστορία», δήλωσε χθες ο υποδιοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Τζιβ, προσθέτοντας: «Με την παγκόσμια οικονομική ύφεση καθ’ οδόν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει υπό πίεση».

Το τοπίο όσον αφορά τα χρηματιστήρια παραμένει θολό παρά τις επί μέρους χθεσινές εκρήξεις ανόδου. Βασικό χαρακτηριστικό άλλωστε των συναλλαγών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου είναι οι έντονες διακυμάνσεις, καθώς η όποια άνοδος στηρίζεται στο κυνήγι ευκαιριών και στο βραχυπρόθεσμο όφελος, παρά στην όποια αξιολόγηση θεμελιωδών οικονομικών δεδομένων.

Από τα χαμηλά στα ψηλά

  • Το χρηματιστήριο του Τόκιο για παράδειγμα, που έκλεισε τελικά με άνοδο χθες 6,4%, νωρίτερα είχε υποχωρήσει κάτω από τις 7.000 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1982. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε κατά 14,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του εδώ και 11 χρόνια, μετά από ένα πενθήμερο συνεχών απωλειών, που έριξε συνολικά τον βασικό δείκτη κατά 28%.
  • Στην Ευρώπη ξεχώρισε χθες η άνοδος του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με άνοδο 11,28%, παρά τις ζοφερές προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία. Η άνοδος του γερμανικού χρηματιστηρίου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην άνοδο χθες κατά 73,3% (!) της μετοχής της Volkswagen, η οποία είχε ενισχυθεί κατά 150% (!) την προηγούμενη ημέρα, μετά την ανακοίνωση της Porsche ότι θα αγοράσει σχεδόν το 75% της VW.

Η άνοδος στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν κατά πολύ μικρότερη, με αυτά του Λονδίνου και του Παρισιού να κλείνουν με άνοδο 1,92% και 1,55% αντίστοιχα. Τα χρηματιστήρια του Μιλάνου (-1,47%) και της Μαδρίτης (-1,30%) έκλεισαν πάντως με πτώση.

Με άλμα 10,88% έκλεισε ο Ντάου Τζόουνς στη Γουόλ Στριτ.

Θα μειώσει 0,5% η Fed

  • Στη σχετική βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η προσδοκία ότι η Fed θα μειώσει σήμερα τα επιτόκια, μετά τη διήμερη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της που άρχισε χθες, κατά 0,50% από το 1,50%, ποσοστό στο οποίο μείωσε τα επιτόκιά της στις 8 Οκτωβρίου, μετά τη συντονισμένη διεθνώς μείωση των επιτοκίων από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Σε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας προσβλέπει η αγορά για την επόμενη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου. Η Ισλανδία πάντως, που έχει προσφύγει στο ΔΝΤ για δάνειο 2 δισ. δολαρίων, αύξησε χθες τα επιτόκιά της κατά 6% στο 18%, προκειμένου να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο υπό κατάρρευση νόμισμά της.

Αν το τοπίο παραμένει θολό για τα χρηματιστήρια, για την παγκόσμια οικονομία προαλείφεται όλο και πιο γκρίζο, καθώς πληθαίνουν οι αρνητικές ειδήσεις. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1967, χρονιά που άρχισε η συστηματική καταγραφή των εν λόγω στοιχείων.

Η αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών Whirlpool ανακοίνωσε επίσης χθες ότι περικόπτει κατά 7% το εργατικό της δυναμικό. *