ΑρχικήΟχήματαΑγαπήστε το ποδήλατο

Αγαπήστε το ποδήλατο

Το να βγαίνουµε µε το ποδήλατό µας και να κάνουµε µια απολαυστική βόλτα στην πόλη µια καθηµερινή µέρα της εβδοµάδας, συνιστά µια επικίνδυνη αποστολή για τα δεδοµένα της Αθήνας. Ερχόµαστε αντιµέτωποι µε το καυσαέριο, τα αµέτρητα κορναρίσµατα, τους πηγµένους δρόµους, το ελλιπές- έως ανύπαρκτο- δίκτυο ποδηλατοδρόµων και το γενικό απαγορευτικό, που επικρατεί για την είσοδο των δικυκλιστών στο µετρό.

Σαν όαση σε αυτήν την έρηµο της απαξίωσης, οι ποδηλάτες της Παρασκευής ή αλλιώς Freeday- ως συµφυρµός των λέξεων free, day και Friday, ήρθαν για να µείνουν.

Πρόκειται για οµάδα ποδηλατιστών που συναντιούνται τα βράδια της Παρασκευής και µε τα δίκυκλά τους οργώνουν τους δρόµους της Αθήνας, από Βορρά έως Νότο και από Ανατολή έως Δύση. Κι ενώ αρχικά αριθµούσαν καµιά δεκαριά άτοµα, τώρα τείνουν να πάρουν διαστάσεις θεσµού, αφού πλέον στις ποδηλατοδροµίες που οργανώνουν, µπορεί να µετρήσει κανείς µέχρι και 600 κεφάλια. Στις τάξεις τους περιλαµβάνονται άνθρωποι κάθε ηλικίας µε διαφορετικά ενδιαφέροντα, ενώ τονίζουν ότι η οµάδα τους δεν απευθύνεται µόνο σε αθλητές, αλλά σε όσους αγαπάνε το ποδήλατο και θέλουν να απολαύσουν µια βόλτα παρέα µε άλλους… ποδη-λάτρες.

Ορθοπεταλιές αλά Freeday

Πώς ξεκίνησε: Η πρωταρχική ιδέα των Freeday ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια από µια παρέα πέντε φίλων. Οι φίλοι… των φίλων έφεραν κι άλλους φίλους, µε αποτέλεσµα η ποδηλατοπαρέα να γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθµό, που όταν οι αυτοκινητιστές διασταυρώνονται µαζί τους, περιµένουν κάµποσα λεπτά µέχρι να περάσουν και οι τελευταίοι δικυκλιστές του κοµβόι.

Καταλύτης σε αυτή τη διαδικασία επέκτασης ήταν το Facebook, όπου τα µέλη των freedayers ξεπερνούν πλέον τους 16.500.

Ποιοι είναι: Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, η οµάδα Freeday δεν έχει αρχηγούς. Είναι µια γελαστή παρέα συνοδοιπόρων, που συνυπάρχουν αρµονικά στον δρόµο, ακολουθώντας µερικούς απλούς κανόνες και τίποτε άλλο.

Γιατί βράδυ Παρασκευής: Ως γνωστόν, οι δρόµοι της Αθήνας την ηµέρα ανήκουν στην δικτατορία της πλειοψηφίας των αυτοκινήτων και δεν µένει χώρος ούτε για πεζούς, ούτε για ποδηλάτες. Οι υποδοµές είναι ανύπαρκτες, τα ποδήλατα ανεπιθύµητα και οι καβαλάρηδές τους εξόριστοι. Οπότε, οι βραδινές βόλτες προέκυψαν ως µια δελεαστική πρόταση για όσους ήθελαν να απολαύσουν την πρωτεύουσα κάνοντας πετάλι. Όσο για την ηµέρα, ο λόγος που προτιµήθηκε η Παρασκευή είναι προφανής. Είναι η τελευταία εργάσιµη της εβδοµάδας, άρα οι περισσότεροι συµµετέχοντες έχουν την ευχέρεια να ξεκουραστούν λίγο περισσότερο το πρωί του Σαββάτου.

Ενηµερωτικά: Η αφετηρία είναι πάντα η πλατεία Ασωµάτων, στο σταθµό του ηλεκτρικού Θησείο. Κάθε Πέµπτη αναρτώνται στο Διαδίκτυο ανακοινώσεις σχετικές µε τον προορισµό και τη διαδροµή που πολλές φορές ξεπερνάει και τα 40 χιλιόµετρα.

Η προσυγκέντρωση είναι στις 9:30 και η αναχώρηση αυστηρά στις 10:00. Στο τέλος της διαδροµής προβλέπεται στάση 40΄ λεπτών για ξεκούραση και φαγητό. Ύστερα ξεκινάει ο δρόµος της επιστροφής. Μέχρι τις 2:00 το βράδυ η βόλτα έχει λήξει. Πλέον, στο Θησείο, οργανώνονται µικρές οµάδες ποδηλατιστών, που διαµένουν σε κοντινές γειτονιές, για να φτάσουν όλοι τους ασφαλείς σπίτι τους.

Iστορίες ποδηλασίας

Η ποδηλατοποµπή συµπαρασύρει τους έκπληκτους Αθηναίους σε ένα εορταστικό κλίµα, από όπου και αν περάσει. Είναι άλλωστε αδύνατον να αντισταθεί κανείς στον πειρασµό και να µη βγει στο µπαλκόνι του, όταν ακούσει γέλια, χαρές και ήχους από σφυρίχτρες που δίνουν ρυθµό στο πετάλι. Οι οδηγοί πολλές φορές κορνάρουν επιδοκιµαστικά, ενώ χαµόγελα ζωγραφίζονται στα πρόσωπα των περαστικών.

Όποιοι τους ρωτήσουν πού πάνε, εισπράττουν την αφοπλιστική απάντηση «Βόλτα». Φυσικά δεν λείπουν και οι γκρινιάρηδες αυτοκινητόβιοι που αρχίζουν τη µουρµούρα επειδή οι ποδηλάτες βρίσκονται στο δρόµο τους, αλλά µικρή σηµασία έχει. Άλλωστε, η οµάδα Freeday θέλοντας και µη, «απασχολεί» πλέον και την Tροχαία, η οποία πολλές φορές διευκολύνει την διέλευσή τους στις διασταυρώσεις των κεντρικών δρόµων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λεγόµενες θεµατικές ποδηλατοδροµίες, όπως αυτές των Χριστουγέννων (όπου οι Freedayers, πήγαν δώρα στα παιδάκια του Παιδικού Χωριού S.O.S. Βάρης) ή των αποκριών.

Επιπρόσθετα υπάρχει και η Αθηναϊκή εκδοχή του γύρου της Γαλλίας, η επονοµαζόµενη Tour d’ Athènes που γίνεται µία φορά το χρόνο, συνήθως λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Πρόκειται για µια διαδροµή που µπορεί να φτάσει και τα 80 χιλιόµετρα, και στην οποία οι θαρραλέοι ποδηλάτες κάνουν τον γύρο του Λεκανοπεδίου.

Ο ποδηλατοµαραθώνιος, µπορεί να µην είναι και τόσο εύκολος για τους αρχάριους, αλλά όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι Freedayers, δεν θα πρέπει να πτοούνται.

Η ποδηλατική αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της οµάδας Freeday. Αν κάποιος ποδηλάτης αντιµετωπίσει κάποιο πρόβληµα, θα σταµατήσουν όλοι µέχρι να βρεθεί λύση. Ενδεικτικές είναι οι περιγραφές από τις ποδηλατοβόλτες της Παρασκευής, του blogger που υπογράφει ως «Spastos Petalakis». Αποκαλύπτουν την ανθρώπινη πλευρά της πρωτεύουσας, που έχει χαθεί στην άχαρη καθηµερινότητα των αγχωµένων και φοβισµένων Αθηναίων.

Αναφέρεται µε συγκίνηση στα χειροκροτήµατα των νέων παιδιών, σε µια κοπέλα που καθόταν µε τις πιτζάµες της στο κατώφλι της πόρτας της παρέα µε το σκυλάκι της και τους χαιρετούσε και στα συγχαρητήρια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Κατά την άποψή του, τα πιο διασκεδαστικά σηµεία µιας βόλτας είναι οι υπόγειες διαβάσεις και τα τούνελ διότι «δίνουν µια ξεχωριστή ηχώ και αποτελούν το ξεσάλωµα του ποδηλάτη». Παρ’ όλα αυτά, εκφράζει µε πικρία: «Εµάς τους ποδηλάτες δεν µας σέβεται κανένας εδώ και χρόνια. Κάθε µέρα, κάθε ώρα µαζί µε τους πεζούς, δίνουµε τη µάχη µας εκεί στους δρόµους…».

«Για κάποιους, ο θεσµός του Freeday είναι ένας τρόπος ακτιβισµού» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Παπαµιχελάκης, ένα από τα 10 πιο ενεργά µέλη των ποδηλατιστών.

Και προσθέτει ότι «άλλοι αισθάνονται ότι διεκδικούν τον χώρο τους στον δρόµο. Οι περισσότεροι ποδηλάτες όµως, το βλέπουν ως βόλτα».

Ο δεκάλογος του καλού freedayer

Ένα εγχείρηµα όµως, µε τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους δεν είναι απλή υπόθεση. Για να λειτουργήσει επιτυχηµένα, χρειάζεται οργάνωση και µερικούς βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι θέλουν να συµµετάσχουν για να µπορέσουν να απολαύσουν τη βόλτα τους µε ασφάλεια.

  1. Φροντίζουµε να είµαστε στην ώρα µας στο ραντεβού των 9:30 την Παρασκευή στο Θησείο, διότι διαφορετικά θα γίνουµε µοναχικοί καβαλάρηδες της νύχτας.
  2. Στην κεφαλή της ποδηλατοποµπής υπάρχει ένας ποδηλάτης µε ένα ευδιάκριτο φως στην πλάτη του τον οποίο ακολουθούµε. Είναι ο οδηγός που γνωρίζει τη διαδροµή και δίνει το ρυθµό.
  3. Στις διασταυρώσεις φροντίζουµε να κλείνουµε τους πλαϊνούς δρόµους- εάν δεν το έχει ήδη κάνει κάποιος άλλος- για να περάσει µε ασφάλεια όλη η οµάδα.
  4. Καλό είναι να έχουµε τον ίδιο ρυθµό µε τους υπόλοιπους συµποδηλάτες µας και να κινούµαστε κατά το δυνατόν ως ένα συµπαγές µπλοκ.
  5. Aφήνουµε µια λωρίδα κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα, κινούµενοι στη δεξιά λωρίδα. Εάν ο δρόµος έχει µία λωρίδα κυκλοφορίας τότε καταλαµβάνουµε όλο το πλάτος.
  6. Ποδηλατούµε µε σύνεση, ήρεµα και ήσυχα, χωρίς να ενοχλούµε τους περίοικους και χωρίς να θέτουµε σε κίνδυνο τους συνοδοιπόρους µας.
  7. Βοηθάµε οποιοδήποτε µέλος της οµάδας, σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήµατος. Μια τρόµπα και µια έξτρα σαµπρέλα είναι επιθυµητή για παν ενδεχόµενο.
  8. Τηρούµε την προγραµµατισµένη στάση για ξεκούραση, ανεφοδιασµό και φαγητό παρέα µε όλη την οµάδα.
  9. Φέρουµε την αποκλειστική ευθύνη του εαυτού µας. Για να ποδηλατούµε ασφαλώς, είναι απαραίτητο να φοράµε κράνος, να έχουµε φωτάκια µπρος και πίσω και να οδηγούµε ένα τουλάχιστον λειτουργικό ποδήλατο.
  10. Η συµµετοχή είναι ελεύθερη για όλους, ενώ οι ανήλικοι ποδηλάτες πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεµόνα τους.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166