Ακρωτήρι στη Βλυχάδα: Προσπάθεια και προσφορά

Ακρωτήρι στη Βλυχάδα: Προσπάθεια και προσφορά

Το “Ακρωτήρι στη Βλυχάδα” ήταν μια ολοήμερη εκδήλωση που οργανώθηκε στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης με σκοπό τη χρηματοδότηση και τη συνέχιση του αρχαιολογικού έργου και συγκεκριμένα υπέρ της αποκατάστασης των υπόλοιπων τοιχογραφιών.

Δημιούργημα μιας οικονομικής ελίτ θαλασσοπόρων που έκανε ενδο-αιγαιακές συναλλαγές φτάνοντας ως την Κρήτη, η προϊστορική «Βενετία του Αιγαίου» που ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης ήταν ένας οικισμός εξαιρετικά σχεδιασμένος και προηγμένος, όχι μόνο για την 5η χιλιετία κατά την οποία δημιουργήθηκε, αλλά και για εκείνες που ακολούθησαν, γεφυρώνοντας τον χρόνο μέχρι το σήμερα. Μια πολιτεία με ευμάρεια, σοφή αρχιτεκτονική χάραξη με πολυώροφες οικίες, δημόσια κτίρια, δρόμους που οδηγούσαν στη θάλασσα, αποχετευτικό δίκτυο και κοινόχρηστους χώρους. Αμφορείς, εκπληκτικές τοιχογραφίες, έπιπλα, αντικείμενα και εργαλεία «μιλούν» για ένα τρόπο ζωής υψηλού επιπέδου.

Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της ομάδας του Μαρινάτου στη δεκαετία του 1960 έφεραν στο φως τα πρώτα δείγματα ευρωπαϊκής Τέχνης. Ακολούθησε επίπονη και επίμονη συνέχιση της ανασκαφής σε συνεργασία με τον σημερινό Καθηγητή και Διευθυντή της Ανασκαφής Χρίστο Ντούμα και πολλούς αρχαιολόγους που έζησαν κυριολεκτικά εδώ το όνειρό τους…

Από τις 35 περίπου κατοικίες αυτής της θαμμένης πόλης έχουν ανασκαφεί οι 4 αποκαλύπτοντας αγγεία και τοιχογραφίες σε σπαράγματα που ανασυστάθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης κομμάτι–κομμάτι. Η χρηματοδότηση της «αποστολής» αυτής έχει διακοπεί από το κράτος, ενώ στις αποθήκες παραμένουν πολλές τοιχογραφίες περιμένοντας υπομονετικά το έμπειρο χέρι του συντηρητή τους. Λύση έδωσε η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας να στηρίξει χρηματικά και ηθικά την λειτουργία των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Ακρωτηρίου.

Ετσι μετά την επιτυχία της περυσινής εκδήλωσης στην Εστία Πύργου η ομάδα πρωτοβουλίας με την αιγίδα του Δήμου Θήρας, επέλεξε ως φετινό επίκεντρο των εκδηλώσεων στήριξης το Santorini Arts Factory /Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) στη Βλυχάδα.

Ο χώρος του Santorini Arts Factory προέκυψε από τις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου ντομάτας της οικογένειας Νομικού, το οποίο έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο, εκθεσιακό και πολιτιστικό κέντρο για διάφορες εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εδώ διοργανώθηκε η ολοήμερη εκδήλωση στήριξης της ανασκαφής και των εργαστηρίων του Ακρωτηρίου με τίτλο “Το Ακρωτήρι στη Βλυχάδα” . Το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου έγιναν και τα φετινά εργαστήρια κεραμικής και τοιχογραφίας για παιδιά και νέους, εκτέθηκαν τα “55 χρόνια στη Σαντορίνη” όπως τα απέδωσε ο φακός του καθηγητή Χρίστου Ντούμα, καθώς οι φωτογραφίες από το “Ακρωτήρι” του Άλκη Βολιώτη.

Οι καλλιτέχνες του νησιού δώρισαν έργα τους τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο Μουσείο Ντομάτας προς έκθεση και πώληση (σε σιωπηρή δημοπράτηση), ενώ οι επιχειρήσεις προσέφεραν δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά.

Παράλληλα ήταν σε εξέλιξη για το αρχαιόφιλο κοινό μια όμορφη γιορτή με φαγητό, μουσική και τοπικούς εκλεκτούς οίνους. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο καθηγητής Ντούμας, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με τη συναυλία “Οι νότες των αιώνων” του Γιάννη Πανταζή-la Ponta και του Θανάση Κλεώπα. Η όλη προσπάθεια και οι προσφορές για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς τιμούν τους πολίτες και τους φίλους της Σαντορίνης οι οποίοι επιθυμούν τη συνέχιση του πολύτιμου έργου των αρχαιολογικών εργαστηρίων και συμβάλλουν σε αυτήν με τις δυνάμεις τους.