Αναπτυγμένος, εκπέμπει SOS στον… Τρίτο Κόσμο

«Βάλτε και εσείς το χέρι στην τσέπη για να σωθεί το σύστημα», φώναξε χθες ο Γκόρντον Μπράουν προς Κίνα και κράτη του Περσικού, οι οικονομικές ελίτ των οποίων αποκόμισαν τεράστιο πλούτο τα τελευταία χρόνια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χρειαστεί κεφάλαια, προκειμένου να ενισχύσει τις χώρες που πλήττονται. Τα διαθέσιμα των 250 δισ. δολαρίων που το ΔΝΤ έχει προς δανεισμό δεν θα φτάσουν, προειδοποίησε.

Γι’ αυτό κάλεσε τις χώρες που έχουν ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα, όπως η Κίνα και οι πετρελαϊκές χώρες του Περσικού Κόλπου, να δώσουν κι αυτές τον… οβολό τους. Ο Μπράουν πρόκειται να συναντηθεί στο επόμενο διήμερο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ στις 15 Νοεμβρίου οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεδριάζουν στην Ουάσιγκτον αναζητώντας τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση του ΔΝΤ θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί σε αυτή τη συνάντηση, υπογράμμισε ο Μπράουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ προέβη σε χορήγηση δανείων διάσωσης σε τρεις χώρες, την Ισλανδία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης και χρειάζονται βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εκτιμά ότι η κρίση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης είναι η χειρότερη από το τέλος του κομμουνισμού.