ΑρχικήΟικονομίαΑπό τα ευρωπαϊκά σαλόνια στα ελληνικά αλώνια

Από τα ευρωπαϊκά σαλόνια στα ελληνικά αλώνια

Η αντίστιξη ήταν μοναδική: την ώρα που στο εσωτερικό της Eυρωζώνης συντελούνταν μια διπλωματική κοσμογονία, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί απειλούσαν ότι θα έχουμε θύματα αν η κυβέρνηση επιμείνει στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Η διαπραγμάτευση με τον «γαλάζιο» πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο είναι ίσως περισσότερο άχαρη από εκείνη με την Άνγκελα Μέρκελ και σίγουρα πιο ξένη προς την ιδιοσυγκρασία του πρωθυπουργού.

Όρθιοι οι υπουργοί χειροκρότησαν τον Γιώργο Παπανδρέου την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή το μεσημέρι. Ήταν ένα χειροκρότημα αναπάντεχης ανακούφισης, με διαφορετικά κίνητρα για τον καθένα. Άλλοι ελπίζουν ότι υπάρχει πλέον έδαφος για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο με καλές προϋποθέσεις για το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι –αντίθετα– αισθάνονται ότι υπάρχουν συνθήκες για ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείεται να απογοητεύτηκαν βλέποντας ότι δεν έρχεται το πολιτικό τέλος του Γ. Παπανδρέου όσο γρήγορα θα ήθελαν. Ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης απουσίασε από τη συνεδρίαση (προφανώς για να αποφύγει τις πιέσεις), εκθέτοντας τον πρωθυπουργό και τον εαυτό του.

Ο Γ. Παπανδρέου πάντως με την αναφορά του σε «προσωπικό στοίχημα» ενίσχυσε την εντύπωση ότι δεν έχει πια τάση φυγής και παράδοσης. Πολύ περισσότερο όταν βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι εταίροι δεν έχουν καμία διάθεση να παρακολουθήσουν ένα ελληνικό έργο πολιτικής αποσταθεροποίησης την ώρα που ζητούν ευλαβική προσήλωση στην εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε απότομα σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: οι έξαλλες απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση λόγω της σύγκρουσης Ρέππα – Ραγκούση και ο αναβρασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα για τον ίδιο λόγο, σε συνδυασμό με τα δυσμενή δημοσκοπικά δεδομένα, συνθέτουν πολύ βαριά ατμόσφαιρα. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελληνική διάσωση μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα ανάκαμψης μόνο εάν ακολουθηθεί από μια εντελώς διαφορετικής ποιότητας εσωτερική διαχείριση. Άλλωστε, στο εξής δεν θα υπάρχει ούτε το πρόσχημα της ευρωπαϊκής ολιγωρίας για να δικαιολογούνται πολιτικά ατυχήματα και μεταρρυθμιστικά αδιέξοδα. Οι εταίροι έδωσαν το περισσότερο που μπορούσαν και αναμένουν σιδηρά πειθαρχία από την πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης.

Γαλάζια μιζέρια

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εμφανής και δικαιολογημένη ικανοποίηση για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες επειδή επουλώνονται κάποια από τα τραύματα στην ηγετική εικόνα του πρωθυπουργού, αλλά επίσης επειδή προσφέρεται η ευκαιρία για επανεκκίνηση. Η κυβέρνηση έχει την αμέριστη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι επειδή υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα ή στα μικρά, αλλά γιατί η ΝΔ παρουσιάζει έλλειμμα πολιτικής σοβαρότητας. Έχοντας επενδύσει στην κινδυνολογία για την επιλεκτική χρεοκοπία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Συγγρού δυσκολεύτηκε πολύ να βρει «γραμμή» για το σχολιασμό των αποφάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής δεν υπήρχε «ούτε φωνή ούτε ακρόαση» από το γαλάζιο στρατόπεδο, παρόλο που γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο.

Τελικά, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ομολογία αποτυχίας του μνημονίου τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ενώ προέβλεψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Χαρακτήρισε «ρετσινιά» για την Ελλάδα τον υποβιβασμό από τους οίκους αξιολόγησης σε κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας. Έκανε επίσης λόγο για «ασάφειες» στις αποφάσεις, σημειώνοντας ότι προσφέρουν μόνο μικρή ανακούφιση και τίποτα παραπάνω. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έκανε την αρχή, υποβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», αλλά οι ίδιοι οι αναλυτές του διευκρίνισαν ότι επίκειται σύντομα αναβάθμιση. Το γεγονός ότι οι κάτοχοι των CDS που περίμεναν πώς και πώς τη χρεοκοπία για να βγάλουν λεφτά δεν πρόκειται να κερδίσουν ούτε ευρώ δίνει στην πράξη την απάντηση για το αν η ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που δρομολογήθηκε είναι κάτι καλό ή κακό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το χρέος παραμένει υπέρογκο και η ύφεση βαθιά. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης ταξίδεψε στο Βερολίνο για επαφές με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Ανάλογο περιεχόμενο θα έχει και η επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στις ΗΠΑ από την Κυριακή, χωρίς για την ώρα να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση. Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ άμεση προτεραιότητα είναι η παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με την αγωνία καταπολέμησης της παραοικονομίας, που αποτελεί προϋπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ΓΑΠ, ο «τσάρος» και οι άλλοι

Ο πρωθυπουργός, που το τελευταίο διάστημα είχε χλωμή ηγετική όψη, ξαναπαίρνει τα πάνω του. Ο υπουργός Οικονομικών, που επέδειξε εντυπωσιακό σφρίγος, μετακινείται από το κέντρο του κάδρου. Η σχέση τους παραμένει καλή, αλλά στο περιβάλλον καθενός υπάρχει συσσωρευμένη καχυποψία και απωθημένη αντιπάθεια για τον αντίπαλο που έγινε σύμμαχος. Πολιτικοί φίλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου του συστήνουν να φτιάξει «στρατό» για να είναι έτοιμος όταν πλησιάσει η δωδεκάτη ώρα. Ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του επόμενου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία, πυροδοτώντας την εκτίμηση ότι θέλει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι οι κάλπες είναι η μόνη απάντηση στην κοινωνική ένταση, που αναμένεται να κλιμακωθεί όταν έρθουν τα πρωτοβρόχια και τα ειδοποιητήρια για τους έκτακτους φόρους. Την απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός, και οι βαθύτερες σκέψεις του είναι γνωστές σε ελάχιστους και σιωπηλούς. Δεν είναι ριψοκίνδυνη, πάντως, η εκτίμηση ότι πρώτα θα πάρει στα χέρια του τις δημοσκοπήσεις που θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο της συνόδου κορυφής και μετά θα καταλήξει.

Και συ τέκνον Ραγκούση;

Στο μεταξύ έχει να ξεμπλέξει τον κόμπο του ανοίγματος του επαγγέλματος των ταξί και των απεργιακών κινητοποιήσεων που βλάπτουν τον τουρισμό, το εμπόριο και την ομαλότητα της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι βέβαιο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για τους χειρισμούς του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος την Τρίτη θα αντιμετωπίσει θυμωμένους μαζί του βουλευτές στον ΚτΕ Μεταφορών. Είναι επίσης βέβαιο ότι μια εμφανής αναδίπλωση θα έχει πολιτικό κόστος, γιατί θα δημιουργήσει εικόνα μεταρρυθμιστικής ανικανότητας. Και είναι για όλους προφανές ότι αναλόγως της έκβασης του συγκεκριμένου επεισοδίου θα διαμορφωθεί η στάση και άλλων επαγγελματικών ομάδων στο εγγύς μέλλον.

Με παρέμβασή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την Παρασκευή πρότεινε την αφαίρεση των πινακίδων των οχημάτων, το σχηματισμό δικογραφιών και την παραπομπή σε δίκες-εξπρές των ιδιοκτητών ταξί που αποκλείουν αεροδρόμια, δρόμους και λιμάνια. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να περιμένει λύση από ανώτερες δυνάμεις, καλείται να διαχειριστεί τις κρίσεις του παρόντος και του άμεσου μέλλοντος, που δεν αποκλείεται να είναι ακόμη δυσκολότερες.

Ε, όχι και την Ακρόπολη!

Στην ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» αναρτήθηκε ρεπορτάζ με βάση το οποίο «σε περίπτωση χρεοκοπίας η Φινλανδία θέλει ως εγγύηση τον Παρθενώνα». Η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η Φινλανδία, κατά τη διάρκεια των μακρών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων, ζήτησε εγγυήσεις επί συγκεκριμένων αγαθών του ελληνικού κράτους: πιο συγκεκριμένα την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και μερικά νησιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Φινλανδοί έθεσαν ως κόκκινη γραμμή τη χορήγηση αξιόπιστων εγγυήσεων και υπολόγισαν ότι η Ελλάδα κατέχει 300 δισ. ευρώ δημόσιας περιουσίας που θα μπορούσε να ικανοποιήσουν το αίτημά τους. Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συνέβαινε σε περίπτωση default της Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα, καταλήγοντας με το ερώτημα: «Ο Παρθενώνας θα πωλούνταν ή απλώς θα μεταφερόταν στο Ελσίνκι;».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166