ΑΠΟΓΡΑΦΗ Ο Οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «A» από «A+» προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, έπειτα από την αναθεώρηση των στοιχείων για τα ελλείμματα και το χρέος της περιόδου 1997-2003. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Reuters, η Fitch βγάζει τη χώρα από την επιτήρηση (negative watch), χαρακτηρίζοντας πλέον «σταθερές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση απ’ ό,τι στο παρελθόν και η Αθήνα θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή αν συνεχιστεί η γήρανση του πληθυσμού, ακόμα κι αν ληφθούν μέτρα αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, τα αναθεωρημένα στοιχεία της περιόδου 1997-2003 αποκαλύπτουν ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δημοσιονομικών της μεγεθών μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας είναι 4% από το 1999.

Στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει, πάντως, ότι ο βαθμός αξιολόγησης της Ελλάδας ενισχύεται από τα υψηλά εισοδήματα των Ελλήνων και από το γεγονός ότι η χώρα έχει μια διαφοροποιημένη οικονομία.

Επίσης, η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ προστατεύει την οικονομία από εξωγενείς κρίσεις και επιτρέπει τη σταδιακή ρύθμιση των δημοσίων οικονομικών χωρίς τον κίνδυνο οικονομικής αστάθειας.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις της χώρας χαρακτηρίζονται ως υψηλές και συνδυαζόμενες με τη βελτίωση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών και την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού τομέα, δείχνουν ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει υψηλότερη από την αντίστοιχη των άλλων χωρών της Ε.Ε. Η δυναμική αυτή επιδρά θετικά στα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, επειδή οι καλύτερες επιδόσεις της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια οφείλονται εν μέρει στη δημοσιονομική χαλαρότητα. Κι αυτό καθιστά ακόμη μεγαλύτερη τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να αυξηθούν η παραγωγικότητα και η απασχόληση.

Προηγούμενο άρθροΗ εθνική μας πλάνη
Επόμενο άρθροΗ Symantec αγοράζει το λογότυπο της Verisign για $1,28 δις!
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας