Αποθήκευση αρχείων στο διαδίκτυο και συγχρονισμός συσκευών

Αποθήκευση αρχείων στο διαδίκτυο και συγχρονισμός συσκευών

Πλέον δεν χρειάζεται να μεταφέρετε τα σημαντικά αρχεία σας σε οπτικούς δίσκους και USB flash drives, αφού μπορείτε να τα αποθηκεύσετε τα αρχεία σας στο διαδίκτυο μέσω δωρεάν υπηρεσιών ή έστω με χαμηλό κόστος εάν το συνολικό μέγεθος είναι υπερβολικά μεγάλο. Επιπλέον δείτε πως μπορείτε να συγχρονίσετε τα αρχεία σας εύκολα και γρήγορα ανάμεσα σε πολλαπλές πλατφόρμες συσκευές.

Η επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αφαιρούμενα μέσα για τη μεταφορά των αρχείων σας, αλλά αυτό προϋποθέτει να έχετε αυτά τα αποθηκευτικά μέσα πάντα μαζί σας. Παράλληλα, απαιτείται χρόνος για την αντιγραφή των αρχείων σας, ενώ πρέπει και να δαπανήσετε χρήματα για την αγορά των μέσων που θα τα φιλοξενήσουν.

Η λύση είναι ο συγχρονισμός των αρχείων σας. Μια σειρά από δωρεάν εφαρμογές και εργαλεία έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να σας βοηθούν να διατηρείτε τα σημαντικά αρχεία σας ενημερωμένα και προσβάσιμα από όλες τις επιτραπέζιες αλλά και φορητές πλατφόρμες σας. Το αποτέλεσμα είναι ένας εύκολος τρόπος πρόσβασης στις τελευταίες εκδόσεις των αρχείων που χρησιμοποιείτε.

Κάθε συσκευή, παρ’ όλα αυτά, έχει τις δικές τις ιδιορρυθμίες, οι οποίες επηρεάζουν τη δυνατότητά τους να συγχρονίζονται εύκολα. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε σε τρεις τύπους συγχρονισμού: από PC σε PC, από PC σε Mac και από PC σε κινητό τηλέφωνο ή smartphone.

 • Επίπεδο δυσκολίας: 3/5
 • Κόστος: €0
 • Χρόνος ολοκλήρωσης: 00:45:00 λεπτά

Τι χρειάζεστε:

 • Windows Live Mesh (πλέον ονομάζεται OneDrive) (http://www.mesh.com)
 • SyncBack (http://www.2brightsparks.com)
 • Dropbox (http://www.dropbox.com)
 • SugarSync (http://www.sugarsync.com)
 • Windows Mobile Device Center
 • ActiveSync
 • Google Sync app
 • iTunes (http://www.apple.com/itunes)

Συγχρονισμός PC με PC

Ο συγχρονισμός αρχείων ανάμεσα σε desktop και laptop (μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός τους) γίνεται είτε απευθείας μεταξύ των μηχανημάτων είτε με τη βοήθεια κάποιας online υπηρεσίας. Ο απευθείας συγχρονισμός έχει το πλεονέκτημα της ταχύτερης μεταφοράς αρχείων αλλά και του μεγάλου αποθηκευτικού χώρου, διότι γίνεται ανάμεσα σε δύο μηχανήματα συνδεδεμένα σε τοπικό δίκτυο.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι πρέπει να έχετε “ανοιχτά” και τα δύο μηχανήματα παράλληλα, κάτι που αφενός καταναλώνει ενέργεια και αφετέρου περιορίζει τη δυνατότητα συγχρονισμού των αρχείων σας όταν είστε εν κινήσει.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες συγχρονισμού των αρχείων σας λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι, φιλοξενώντας τα αρχεία σας στο Internet. Οτιδήποτε ανεβάζετε εκεί θα είναι online και θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό από οποιοδήποτε σύστημα με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τα PCs θα συγχρονίζονται με αυτές τις υπηρεσίες κάθε φορά που θα ανακαλύπτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να έχετε δύο μηχανήματα ανοιχτά ταυτόχρονα κατά το συγχρονισμό. Το μεγάλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι το περιορισμένο αποθηκευτικό δυναμικό, καθώς καμία από αυτές τις υπηρεσίες δεν προσφέρει περισσότερα από λίγα GB για τα αρχεία σας.

Παράλληλα, το περιορισμένο bandwidth που προσφέρει το “κανάλι” του upload δεν σας δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζετε με άνεση και -το σημαντικότερο- με ταχύτητα μεγάλου μεγέθους αρχεία. Το Windows Live Mesh προσφέρει πάντως τα πλεονεκτήματα και των δύο μεθόδων. Αυτό το beta μεν, πλήρως λειτουργικό δε εργαλείο για τα XP, Vista και Windows 7 και 10 συνδυάζει το Live Sync, ένα δωρεάν εργαλείο απευθείας συγχρονισμού, καθώς και αποθηκευτικό χώρο 5GB στο Διαδίκτυο.

Αν και σύντομα θα υπάρξει υποστήριξη και για υπολογιστές Mac και για smartphones, οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί. Η υπηρεσία στην οποία αναφερόμαστε παρέχεται εντελώς δωρεάν. Για να ξεκινήσετε, επισκεφτείτε το site Live Mesh (http://www.mesh.com) και κάντε κλικ στο σύνδεσμο Sign In. Για να εργαστείτε με το Live Mesh, πρέπει να είστε κάτοχος λογαριασμού Windows Live (αν δεν έχετε, καλό είναι να δημιουργήσετε έναν πριν προχωρήσετε στην ανάγνωση όσων ακολουθούν).

Το Windows Live Mesh περιλαμβάνει λειτουργίες για το συγχρονισμό δύο PCs τόσο μέσω απευθείας σύνδεσης όσο και με τη χρήση εικονικού χώρου στο Διαδίκτυο.

Αφού κάνετε login, θα μεταβείτε στη σελίδα Review and accept agreements, όπου πρέπει να επιλέξετε I agree, προκειμένου να συνεχίσετε. Από την οθόνη του Live Desktop έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε τις συνδέσεις ανάμεσα στα διάφορα PCs σας και στον εικονικό χώρο σας στο Διαδίκτυο. Παρ’ όλα αυτά, πριν δείτε τι περιέχεται στο διαδικτυακό χώρο σας, πρέπει να δηλώσετε τα συστήματα που θέλετε να συγχρονίσετε.

Κάντε κλικ στο Add Device, για να κατεβάσετε το λογισμικό της υπηρεσίας, και τρέξτε το, ώστε να τοποθετηθεί ένα μικρό εικονίδιο του Live Mesh κάτω δεξιά στην taskbar των Windows. Κάντε το ίδιο από κάθε διαφορετικό PC που θέλετε να προστεθεί στην υπηρεσία. Μπορείτε να κάνετε τις βασικές ρυθμίσεις για το Live Mesh σε τρία βήματα: κάντε login με το Windows Live ID, δώστε ένα όνομα στο σύστημά σας και κάντε κλικ στο πλήκτρο Add Device.

Επαναλάβετε αυτά τα βήματα για κάθε επιπλέον σύστημα που θέλετε να προσθέσετε στο δίκτυο συγχρονισμού σας. Όταν ολοκληρώσετε, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε αρχεία και φακέλους προς συγχρονισμό.

Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις του Live Mesh, για να επιλέξετε τα PCs που θα συγχρονίσετε με συγκεκριμένους φακέλους και για να μεταφέρετε τα αρχεία σας στον εικονικό χώρο στο Διαδίκτυο.

Επιλέξτε έναν φάκελο σε ένα από τα συστήματά σας (εξαιρώντας τους φακέλους συστήματος των Windows, τους κρυφούς φακέλους, το φάκελο του desktop καθώς και φακέλους σε αφαιρούμενα μέσα, αλλά και mapped networked drives), κάντε δεξί κλικ επάνω του και από το μενού που θα εμφανιστεί επιλέξτε Add Folder to Live Mesh. Δώστε ένα όνομα στο φάκελο και πατήστε OK. Μια συντόμευση αυτού του φακέλου θα εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί το Live Mesh.

Μεταβείτε σε ένα από τα συστήματα και κάντε διπλό κλικ στο νέο εικονίδιο συντόμευσης. Χρησιμοποιήστε τις επιλογές του παραθύρου που θα εμφανιστεί, για να συνδέσετε τον επιλεγμένο φάκελο με μία διαφορετική θέση στο PC σας – αν, φυσικά, το επιθυμείτε.

Αυτό το εικονίδιο συντόμευσης που εμφανίζεται στο νέο φάκελο της εικόνας δηλώνει ότι ο τελευταίος συγχρονίζεται ανάμεσα στα PCs και όχι με τη μεσολάβηση του εικονικού χώρου στο Διαδίκτυο.

Από τη στιγμή που θα έχετε κάνει την αλλαγή, το Live Mesh θα συγχρονίσει το φάκελο στον υπολογιστή σας με τον αυθεντικό στο PC. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλα τα συνδεδεμένα στο Live Mesh συστήματά σας. Αν θέλετε να κάνετε συγχρονισμούς απευθείας ανάμεσα σε δύο PCs (και να ξεπεράσετε με τον τρόπο αυτόν τον περιορισμό των 5GB), κάντε κλικ στο Show synchronization options, αφού πρώτα κάνετε διπλό κλικ στο shortcut του φακέλου του Live Mesh. Από εκεί επιλέξτε Never with this drive για το Live Desktop. Αλλιώς, οτιδήποτε προσθέσετε στους φακέλους θα μεταφερθεί επίσης στο Internet (σημειωτέον ότι μπορείτε να το δείτε εισερχόμενοι στην υπηρεσία Live Mesh και κάνοντας διπλό κλικ στο Live Desktop).

Συγχρονισμός PC με κινητά τηλέφωνα και smartphones

Ο σωστός τρόπος για να συγχρονίσετε επαφές, e-mails, ημερολόγια και αρχεία από PC σε φορητή συσκευή εξαρτάται από το τηλέφωνο που έχετε. Αν είστε κάτοχος iPhone, θα ανακαλύψετε ότι οι επιλογές συγχρονισμού που συμπεριλαμβάνονται στο iTunes της Apple είναι υπεραρκετές για να συγχρονίσετε το τηλέφωνο με τα Windows Mail, Outlook, Internet Explorer και Safari καθώς και με τους φακέλους με τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τη μουσική σας. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συγκεντρωμένες στην καρτέλα Info, όταν κάνετε κλικ στη συσκευή iPhone μέσα από το iTunes. Το iTunes, παρ’ όλα αυτά, δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένη υποστήριξη ανάμεσα στο PC και το σκληρό δίσκο του iPhone.

Για να εκτελέσετε αυτή την ενέργεια, θα χρειαστείτε το πρόγραμμα Dropbox (http://www.dropbox.com). Από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε την εφαρμογή, θα λάβετε 2GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου στο Διαδίκτυο, στα οποία θα έχετε πρόσβαση μέσω του φακέλου Dropbox που θα έχει δημιουργηθεί στο φάκελο My Documents (Τα έγγραφά μου) στο PC. Κάθε αρχείο που θα τοποθετείται σε αυτόν το φάκελο θα συγχρονίζεται αυτόματα με τον online αποθηκευτικό χώρο σας. Εγκαταστήστε τη δωρεάν εφαρμογή Dropbox στο iPhone σας και θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση σε (αλλά και να κατεβάζετε για offline χρήση) οποιοδήποτε αρχείο αναγνώσιμο από το iPhone, όσο βρίσκεστε εν κινήσει. Αν χρησιμοποιείτε BlackBerry, τηλέφωνο με Android ή Windows Mobile Phone, το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι το SugarSync (http://www.sugarsync.com).

Μπορείτε να συνδέσετε το κινητό σας με το πρόγραμμα Windows Mobile Device Center μέσω Bluetooth ή IR, αν, φυσικά, το PC σας το υποστηρίζει.

Ως προς τη λειτουργία του θυμίζει πολύ το Dropbox. Για να μετακινήσετε τα αρχεία που θέλετε να συγχρονίσετε με τον online αποθηκευτικό χώρο των 2GB, θα χρειαστεί να τα τοποθετήσετε σε έναν κοινόχρηστο φάκελο. Ανάλογα με τις λειτουργίες του τηλεφώνου, ίσως να είστε σε θέση ακόμα και να επεξεργαστείτε τα αρχεία σας, εκτός από το να τα δείτε και να τα διαμοιράσετε. Για περισσότερα, συμβουλευτείτε το site του SugarSync, όπου θα βρείτε συγκεκριμένες πληροφορίες για πολλά δημοφιλή μοντέλα κινητών τηλεφώνων.

Για τηλέφωνα που τρέχουν μια μορφή των Windows Mobile, το Windows Mobile Device Center είναι το πρόγραμμα που χρειάζεστε για το συγχρονισμό των e-mails και των επαφών σας, του ημερολογίου και των αρχείων media ανάμεσα σε ένα Vista ή Windows 7 PC και τη φορητή συσκευή σας μέσω USB. Τα συστήματα που τρέχουν Windows XP χρησιμοποιούν ένα εργαλείο που ονομάζεται ActiveSync, προκειμένου να εκτελέσουν αυτές τις ενέργειες. Αν έχετε πρόσβαση σε έναν Microsoft Exchange Server, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις δύο εφαρμογές για το συγχρονισμό των δεδομένων σας ασύρματα.

Χρησιμοποιήστε το Dropbox στο iPhone σας, για να δείτε τα περιεχόμενα του φακέλου του προγράμματος που βρίσκεται στο PC καθώς και για να ανοίξετε αρχεία Word, Excel, PDF, WAV, MOV και MP4.

Ακόμα μία επιλογή είναι ο συγχρονισμός των δεδομένων σας ασύρματα μέσα από την εφαρμογή Google Sync app για το τηλέφωνό σας. Σε αυτή την περίπτωση ο Google Exchange Server μεσολαβεί, ώστε τα δεδομένα σας να είναι ανανεωμένα, χωρίς να απαιτείται φυσική σύνδεση με το PC. Οι οδηγίες για τη χρήση αυτής της υπηρεσίας διαφοροποιούνται από συσκευή σε συσκευή, αλλά τα walkthroughs της Google είναι πολύ επεξηγηματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας