Απρόσμενη εξέλιξη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας

Απρόσμενη εξέλιξη είχε χθες η κεκλεισμένων των θυρών μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Κύπρου για το θέμα της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς. Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, παράλληλα με εκείνο της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει προσέγγιση των μελών της Επιτροπής με τις θέσεις και τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Άμυνας.

Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν κατά καιρούς στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίες της Επιτροπής, χθες βγήκαν εκτός αιθούσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιαννάκη Ομήρου, εκπροσωπώντας και τα άλλα μέλη-βουλευτές της, πλην του ΑΚΕΛ, να εκφράζει έντονη απογοήτευση και ανησυχία για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, από τα πρωτοφανή, όπως τα χαρακτήρισε για τα κυπριακά χρονικά, μέτρα αναδιοργάνωσης της Δύναμης.

Τα μέτρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, προβλέπουν τη διάλυση Μονάδων ή τη συγχώνευσή τους, καθώς επίσης και κατάργηση φυλακίων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης για εξοικονόμηση προσωπικού ενόψει της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για να ξεχειλίσει το ποτήρι, αλλά και να δημιουργηθεί ρήξη στις σχέσεις Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας (πλην του ΑΚΕΛ) και του Υπουργείου Άμυνας

Διακόπηκε η συνεδρία

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου, μετά τη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, ανακοίνωσε ότι το σώμα κατά πλειοψηφία αποφάσισε να διακόψει τη συζήτηση του θέματος, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πλειοψηφία των κομμάτων εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την προωθούμενη αναδιάρθρωση».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου διευκρίνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «η Επιτροπή ούτε διεκδίκησε αλλά ούτε και διεκδικεί συμμετοχή στη λήψη της απόφασης για την σκοπούμενη αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς αλλά σε βάθος ενημέρωση για ένα τόσο κρίσιμης σημασίας θέμα που συνδέεται με την ασφάλεια της χώρας. Ζητά επίσης να της δοθεί η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της, προ της λήψης της οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν ο Υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή, απάντησε αρνητικά, δήλωσε ωστόσο ότι «δρομολογήθηκαν ήδη οι διαδικασίες, λήφθηκαν οι αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργείου Άμυνας και το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να πάρει απόφαση πολύ σύντομα», σημείωσε ο κ. Ομήρου. Με τη θέση του κ. Ομήρου συμφώνησαν και τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, τα οποία κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να τοποθετηθεί, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των βουλευτών. Τέλος, σε ερώτηση αν υπό το φως των εξελίξεων η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Υπ. Άμυνας, ο κ. Ομήρου είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για την Άμυνα όπως κάνει κάθε χρόνο.

Με «συγκοινωνούντα δοχεία» παρομοίασε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας την αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Σε δηλώσεις του χθες μετά την κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο κ. Παπακώστας ανέφερε πως το Υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να υποβάλει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου εκεί θα συζητηθεί διεξοδικά το όλο θέμα και θα παρθεί τελική απόφαση. Ο κ. Παπακώστας πρόσθεσε πως η μείωση της θητείας θα είναι σταδιακή, γιατί πρέπει να συνάδει με την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς και κατά τρόπο ώστε η αναδιοργάνωση να προηγείται της μείωσης. Ο κ. Παπακώστας μιλούσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Τρία ελικόπτερα για 45 εκατ. ευρώ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας που αφορά τις δαπάνες αμυντικής θωράκισης για το 2009 και αναμένονται οι τοποθετήσεις των κομμάτων εντός της εβδομάδας. Ο Προϋπολογισμός θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είπε ακόμα πως ολοκληρώθηκε και η συζήτηση για την αποδέσμευση κονδυλίου για την αγορά των ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και εντός της εβδομάδας τα κόμματα θα τοποθετηθούν, ώστε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για τελική λήψη απόφασης, για αποδέσμευση ή όχι του κονδυλίου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους ανέφερε πως μέσα από την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς επιτυγχάνεται μείωση στα επίπεδα των 19 μηνών χωρίς αρνητική επίδραση, αυξάνεται ο μέσος όρος πληρότητας μονάδων, γίνεται αποτελεσματικότερη η διοίκηση και η εκπαίδευση και καλύτερη αξιοποίηση του αξιόμαχου δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των ελικοπτέρων, ανέφερε πως η απόκτηση των ελικοπτέρων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς θα συμβάλουν στην εκπλήρωση της υποχρέωσης του κράτους στην έρευνα και διάσωση.

Μείωση θητείας υπό προϋποθέσεις

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος ανέφερε πως για το ΔΗΣΥ μείωση θητείας μπορεί να υπάρξει μόνο με πρόσληψη νέου προσωπικού. «Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για μείωση θητείας χωρίς αναπλήρωση με μόνιμα στελέχη, θα έλεγα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Αντιπροσωπία των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνδέσμων Αξκών & Υπξκών Κυπριακού Στρατού, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και δύο μέλη εκάστου Συνδέσμου, επισκέφθηκαν τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Στην πρώτη αυτή συνάντηση, που είχε χαρακτήρα πρώτης γνωριμίας των Συμβουλίων των Συνδέσμων με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, κατατέθηκε Υπόμνημα Μέτρων Άμεσης Εφαρμογής, με εννέα κύρια προβλήματα των Στελεχών της Ε.Φ.

Περιληπτικά αναφέρουμε πως θίχτηκαν τα παρακάτω:

  • Κρίσεις – Αποστρατείες – Προαγωγές
  • Ωράριο απασχόλησης στελεχών και θεσμοθέτησή του
  • Απαλλαγές στελεχών, εναρμονισμένες αντίστοιχα με τις συνεχόμενες ώρες εργασίας από υπηρεσίες διανυκτερεύσεως, ασκήσεις, παρουσία αντιπροσωπιών σε διαλέξεις εκτός ωραρίου, εφόδων κ.τ.λ.
  • Αναπροσαρμογή Επιδόματος Ειδικών Συνθηκών με τη συμπερίληψη σ΄ αυτό και των ΕΠΥ
  • Υπηρεσιακή μέριμνα για μετακίνηση στελεχών από και προς τις Μονάδες
  • Στέγαση Συνδέσμου στη νέα Λέσχη Αξκών Ε.Φ.
  • Συμμετοχή του Συνδέσμου στα υπό εξέλιξη Νομοσχέδια-Κανονισμούς που αφορούν τα Στελέχη της Ε.Φ., και
  • Αποκατάσταση Στελεχών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

«Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, έχοντας τη συμπαράσταση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στα δίκαια αιτήματά μας, αναμένοντας ταυτόχρονα, τη σύντομη επίλυσή τους όπως μας υποσχέθηκαν».

Τα συμβούλια των Συνδέσμων, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν ευαρέσκεια για τη θετική ανταπόκριση που συνάντησαν και διαβεβαιώνουν όλα τα μέλη τους πως θα συνεχίσουν ν΄ αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν, χρόνια τώρα, τα στελέχη της Ε.Φ.

Υπογράφτηκε στο Υπουργείο Άμυνας, μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Πέτρου Καρεκλά και ιδιωτών μελετητών, συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών εκπόνησης μελέτης που αφορά στο σχεδιασμό έργων στρατωνισμού και εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Νήσου.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η δαπάνη για το έργο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 3.000.000 ευρώ συν ΦΠΑ, περίπου. Η σύναψη της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των επιχειρησιακών αναγκών και της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, καθώς και για την αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οπλιτών.